Dolardan rekor üstüne rekor!
Dolar yükselişine devam ediyor...
Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, ABD yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında yaşanan sert kayıpların da etkisiyle dolar/TL 4.1350'yi aşarak yeni tarihi rekor seviyesine yükseldi.
Dolar, geçen hafta aştığı 4.0 lira sınırının üzerindeki yukarı yönlü hareketlerini sürdürerek, yeni haftanın ikinci gününe 4.0786 lira düzeyinde başladı. Dolar öğle saatlerine doğru 4.08’i aşarak tarihi rekorunu kırdı. Öğlenden sonra ise Dolar 4.1358 lira ile yeni tarihi rekor düzeye tırmandı; günlük artış yüzde 1.41’i buldu.
Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor. Bugün Rusya piyasalarındaki kayıplar açık ara benzer para birimlerini aşta da TL ruble hariç diğer para birimlerine kıyasla dolar karşısında daha çok değer kaybediyor.
Yurtdışında her ne kadar bugün aksi olsa da ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, ABD-Rusya gerginliği ve Suriye’deki gelişmeler piyasalarda endişe yaratırken, yurtiçinde iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiası gibi unsurlar TL üzerinde baskı unsuru.
Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler ise yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL’ye bakarsak bugün rublenin satışlarını tetiklediğini görüyoruz. Tüm gelişmekte olan para birimlerindeki satışlar rubledeki kayıplar nedeniyle bozulan risk iştahı yüzünden diyebiliriz. Bugün Hazine ihalesi izleniyordu. Ancak beklenmedik bir durum göremiyoruz. Aslında yeni bir haber de yok son dönemdeki endişeler satış baskısı yaratmaya devam ediyor.”
Hazine bugün Mart ayı başından düne getirisi 150 baz puana yakın yükselen ve 8 Mart 2028 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirdi.
Nisan ayında nispeten hafif bir borçlanma programı bulunan Hazine 3.8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 3.7 milyar TL’si piyasadan toplam 4.2 milyar TL’lik iç borçlanma öngörüyor.
Hazine’nin 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 13.21 oldu.
Rublenin tetiklediği değer kaybı ile TL ayrıca euro ve sepet karşısında da tarihi rekorları yeniledi.
Dolar/TL dün yaşanan sert yükselişin ardından bu sabah güne Çin iyimserliğiyle 4.06 civarında başladı ancak bu iyimserliği koruyamayarak 4.1060’a kadar yükseldi. Kur saat 15.56’da ise yeni zirvenin hemen altında 4.1016/4.1033 seviyesinde işlem gördü. Kur 17.02’de ise 4.13’ün üzerine çıktı ve rekor tazeledi.
Euro/TL ise 5.1137/5.1143’ten işlem gördü.
Tahvil bono piyasasında ise Cuma günü yüzde 13.32’ye kadar yükselen 10 yıllık gösterge tahvil getirisi bugün yüzde 13.38’e kadar yükseldi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.12, valörde son işlemde yüzde 13.10 seviyesindeydi bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.12 seviyesinden gerçekleşirken valörde saat 1554 itibarıyla son işlem yüzde 13.36 oldu.
İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.40 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.44 seviyesinden gerçekleşti.
Bugün piyasadaki değer kayıplarının tetikleyici olan ruble dolar karşısında güne başladığı yüzde 5’e yakın sert kayıplardan sınırlı toparlayarak yüzde 3’ten fazla ekside işlem görürken, ülkenin RTS endeksi yüzde 3 civarında kayıpta.
Ruble, ABD’nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dün üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı. Dün Rus şirket hisselerinde de ABD yaptırımlarının ülkenin en büyük şirketlerini hedef alması sonrası sert kayıplar yaşanmıştı. Dün yaşanan kayıplar bugün de devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.