''Dünya Fil Günü'' kutlu olsun
Bugün Dünya Fil Günü
Yaşam alanları yok edilen, gösteri faaliyetlerinde kullanılmak üzere doğal yaşamından koparılıp esaret altına alınan ve kaçak avcılık tehdidi altında olan fillerin nüfusu giderek azalıyor. Bu yüzden tehdit altındaki fillere dikkat çekmek amacıyla 2012 yılından beri her 12 Ağustos, 'Dünya Fil Günü' olarak kutlanıyor.
Günümüzde genel olarak Asya ve Afrika fili olmak üzere iki türe ayrılan fillerin nüfusu giderek azalmakta. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından Asya filleri 'tehdit altındaki tür', Afrika filleri ise 'hassas tür' kategorisine alınmış durumda.
Afrika'da 'beyaz altın' olarak nitelendirilen ve çoğunlukla aksesuar ve moda sektöründe kullanılan fildişi, fillerin yok edilmesinde büyük rol oynuyor. Yasak olmasına rağmen son dönemde artan fildişi ticareti yüzünden sadece 2002-2012 yılları arasında 800 bin filin katledildiği ve günümüzde sadece 400 bin civarında Afrika filininin kaldığı belirtiliyor.
Güncel verilere göre, Afrika'da günde 96 filin öldürüldüğü düşünülüyor. Tam koruma altına alınmadığı takdirde fillerin, 2023 yılında tamamen yok olabileceği ifade ediliyor.
Öte yandan filler sadece dişleri için değil, yaşam alanlarının yok edilmesi sonucu da zarar görüyorlar. Asya'da ve Afrika'da fillerin yaşam alanı olan ormanlar ve savanların tarım arazilerine dönüştürülmesi ile fillerin yaşam alanları, insan yerleşimlerine yaklaşıyor ve bu durum fillere yönelik saldırıları artıyor.
Filler aynı zamanda çeşitli işkenceler uygulanarak eğlence sektöründe de kullanılıyor. Gösteri merkezlerinde, sirklerde ve hayvanat bahçelerinde kullanılmak üzere, her yıl binlerce fil, yaşam alanlarından koparılıp tutsak alınıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.