Dünya Zeytin Günü'ne prim damgası
Akhisar'ın ev sahipliği yaptığı Dünya Zeytin Günü’ne üreticinin prim desteği damgasını vurdu.
Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından ilan edilen 26 Kasım Dünya Zeytin Günü, Akhisar’da bin yıllık ağaçların altında kutlandı. Sektörün tüm temsilcilerinin hazır bulunduğu etkinliğe üreticinin zeytine prim desteği damgasını vurdu. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Zeytinci prim istiyor çünkü biz bu ağaçları çok seviyoruz aynı sevgiyle bakabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Bizi bu sevgiden mahrum etmeyin” dedi.
Türkiye’de sofralık üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştirmesi nedeniyle zeytinin başkenti olarak nitelendirilen Akhisar, Dünya Zeytin Günü’ne ev sahipliği yaptı. Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Akhisar Belediyesi işbirliğinde Sindelli Köyü’nde yaşları bin yaşının üzerinde olan zeytin ağaçlarının altında gerçekleşen kutlama bayram havasında geçti. Manisa Valisi Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ile sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.
İki zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerinde de inceleme gezisinin düzenlendiği kutlamada “Zeytin Ne İster?” konulu panel düzenlendi. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Dünya Zeytin Günü’nü, zeytinin kalbinde bin yıllık ağaçların altında kutlamayı tercih ettik. Bu alanda bu ağaçların bu kadar uzun yaşamasında en büyük katkıyı sağlayan Sindelli köyüne kalben teşükkür ediyoruz” dedi. Dünya Zeytin Günü’nün aslında sağlıktan ekonomiye kadar her alanı etkileyen zeytin ve zeytinyağı sektörü için “fırsat” olduğuna dikkat çeken Alhat, panelin konusunun zeytin ne ister olduğunu ifade ederek “Ben hemen söyleyeyim zeytin sevgi ister, su ister, bakım ister. Ama zeytinci en çok prim ister. 10 yıl önce zeytinyağına prim desteği verilmeye başlanırken bugün, zeytinyağının ham maddesi zeytine prim alamıyoruz. 190 milyon ağaç sayısı ile Türkiye’de daha fazla verim istiyorsanız, daha çok zeytin ve zeytinyağı istiyorsanız prim şart. Biz zeytini çok seviyoruz ve bu sevgimizi üretim gücümüzle herkese taşımak istiyoruz. Ancak bunun için prim desteğine ihtiyacımız var. Gelin bu desteği verin zeytin sevgisini dünyanın dört bir yanına taşıyalım” dedi.
ZEYTİNE YENİ KATEGORİ
Panelistlerden Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkan Vekili Mustafa Alhat ise zeytinde küresel rekabetin yakalanması için yeni bir kategorilendirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Alhat, “Akhisar sofralık zeytinde yoğunlaşmış bir üretim merkezi. Burada domat tipi zeytin hem üreticinin hem de tüketicinin çok memnun olduğu bir ürün. Dünyadaki rakibimiz ise İspanya’da üretilen koyu yeşil renkli zeytin. Ancak oradaki tüketici bizim zeytinimizi renginden dolayı farklı algılıyor. Dolayısıyla biz de yeşil zeytin kategorisinde rekabet edemiyoruz. Eğer sarı zeytin kategorisi açılırsa dünya birincisi oluruz” dedi.
ETİKETLERDE DÜZENLEME ŞART
Mustafa Alhat, ayrıca düşük asitli ve üstün özellikli yağların tadının acı olduğunu bu nedenle de acı yağların da ayrı bir kategoride değerlendirilmesinin sektörün önünü açacağını belirtti. Etiket tebliğinde ise kafa karışıklığına neden olmayacak, tüketicinin anlayacağı şekilde düzenlenmesinin de şart olduğunu ifade eden Alhat, zeytine prim desteğinin de hayata geçmesi gerektiğini belirterek “Sofralık zeytinde prim olmaması nedeniyle sanki cezalandırılmış gibi oluyoruz” diye değerlendirdi.
TAĞŞİŞLE MÜCADELEYE YENİ YÖNTEM
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de zeytine prim desteğinin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Zeytin ağaçlarının kesilmemesi için ne gerekiyorsa onu yapalım” dedi. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de prim desteğinden yana olduğunu ve bu konuda hem bakanlık hem hükümet nezdinde girişimlerinin sürdüğünü belirterek, tağşişle mücadeleye yeni bir bakış açısı getirdi. Berber, “Tağşişle mücadelenin bir yolu var. Bana göre bunu tartışmamız lazım” diyerek sunduğu öneriyi şöyle anlattı:
“Yağın içine ne karıştırıyorsun, yüzde 25 zeytinyağı, yüzde şu kadar bir başka yağ mı, onu etiketinde belirt. Bunu ambalajlayıp etiketine de yazıp adına da zeytinyağı demiyorsa, işte bunu da kontrollü hale getirirsek tağşişle mücadelede yol alırız”
Berber ayrıca zeytinyağ tüketiminin ağırlıklı olarak Ege’de yapıldığını, damak tadı açısından bilgilendirmeye ağırlık verilmesi bu açıdan da tanıtımın büyük önem taşıdığını ifade etti.
Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya yönetimindeki panelde Marmara Birlik Genel Başkanı İbrahim Minareci, İzmir Zeytin Araştırma Enstitüsü’nden Hasan Köşk, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Murat Özaltay ve Edremit Zeytin Üreticileri İstasyon Müdürü Murat Küçükçalık da değerlendirmede bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.