Dünyanın en eski kehanet merkezi Klaros'un geçmişi derinleşiyor!

Dünyanın en eski kehanet merkezi Klaros'un geçmişi derinleşiyor!

Menderes'te bulunan ve 'dünyanın en eski kehanet merkezi' olarak adlandırılan Klaros'un Kazı Bilim Danışmanı Dr. Onur Zunal, "Klaros'un, Hz. İsa'dan sonra 7'nci, 8'inci yüzyıllara kadar kullanıldığı tespit edildi" dedi.

1907 yılında İzmir'in Menderes ilçesinde keşfedilen ve antik çağın en eski kehanet merkezi olduğu saptanan Klaros'ta, Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen arkelojik kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İnanç turizmine katkı sağlayan bölgede konservasyon, restorasyon ve lazer tarayıcılarla belgeleme işlemleri yapılıyor.

klaros-2-4.jpg

'ÇOK DAHA BÜYÜK BİR GEÇMİŞİ VAR'

Bilimsel Danışmanı Dr. Onur Zunal, "Son 2-3 yılda elde ettiğimiz önemli buluntular var. Klaros çok tanrılı inanca ait bir pagan kutsal alanı. Hristiyanlığın başlangıcıyla önemini yitirdiği biliniyordu sonrasında da terk edildiği düşünülüyordu. Bizim yaptığımız çalışmalarla özellikle Klaros'un, Hz. İsa'dan sonra 7'nci, 8'inci yüzyıllara kadar kullanıldığı tespit edildi. Klaros'un kullanım süresinin bilinenden çok daha uzun olduğunu ortaya çıkarttık. Klaros'un kuruluşu İsa'dan önce 13'üncü yüzyıl fakat özellikle son yıllarda yaptığımız çalışmalar; Klaros'un terk ediliş süresinin Hristiyanlığın ortaya çıkmasına paralel olmadığını, çok daha uzun bir süre burasının kutsal alan işlevini sürdürdüğünü bize göstermiş durumda" dedi.

22-klaros-antik-kenti-0.jpg

GİRİŞ YAPISI RESTORE EDİLECEK

Öte yandan bölgede Türk Tarih Kurumu'nca desteklenen yeni bir proje başlatıldı. Bu kapsamda 'propylon' adı verilen giriş yapısında belgeleme, 3 boyutlu modelleme ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Proje tamamlandığında yapı, yeniden ayağa kaldırılmış olacak. Klaros'taki yeni projeye ilişkin de bilgi veren Dr. Onur Zunal, "Şu anda yürüttüğümüz proje kapsamında Helenistik döneme ait olan giriş yapısını, lazer tarama yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Bu aynı zamanda giriş yapısının ayrıntılı bir rölevesini çıkarttıktan sonra 3 boyutlu modellemesini bize verecek. Bu aynı zamanda bir restorasyon projesinin ilk aşamasını oluşturmakta. İlerleyen dönemde giriş yapısının restore edilmesi ve ayağa kaldırılmasıyla ilgili bir çalışmamız olacak" diye konuştu.

1761687.png

'BU ALET SANİYEDE 2 MİLYON NOKTA ATABİLİYOR'

'Propylon'ın, Helenistik dönemde de kutsal alanın giriş yapısı olduğunu anlatan Dr. Zunal, "İnsanlar, kutsal alana bu yapı içinden giriyorlardı. Bu proje ile hem alana görsellik kazandıracağız hem de ziyaretçilerin antik dönemdeki rotadan kutsal alana girmelerine olanak sağlayacağız. Benzer bir ambiyansı yaşayarak, kutsal havadan daha çok etkilenecekler. Klaros'un hala kutsallığına inanarak, buraya gelen kişilerin olduğunu bilmekteyiz. Bu tip bir proje, ziyaretçilerin antik çağ mimarisini daha kolay algılamasını sağlayacak. Belgeleme işleminde geomatik mühendisi kişiler, lazer tarayıcı ismi verilen bir aletten yararlanıyor. Bu alet, saniyede 2 milyon nokta atabiliyor. Bu nokta, buluntu yapının tüm detaylarının belgelenmesine olanak sağlıyor" dedi.

kehanet-merkezi-klaros-bilinenden-cok-daha-uzun-sure-kullanilmis-6720-dhaphoto1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.