E- ticaret dolandırıcılığı TBMM gündeminde
CHP'li Gürer, internet üzerinden yapılan alışverişlerdeki kayıt dışı satışlar ve dolandırıcılık iddialarını, İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesi aracılığıyla TBMM gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2020 yılında internet aracılığıyla ticaret yapan kaç firma ve şirket vardır? Denetimleri yapılmakta mıdır? Bu firma ve şirketlerden kaçma denetimde rastlanan olumsuzluklar nedeniyle cezai işlem uygulanmıştır? İnternet ticaretinde yaşanan dolandırıcılıkla mücadele etmek amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır? İnternet ticaretinde yaşanan dolandırıcılık ve kayıt dışı ürün satışını önlemek amacıyla ne gibi tedbirler alınmaktadır?” sorularının yanıtlanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini cevaplayan Bakan Soylu, sosyal medya üzerinden işlenen suçların önlenmesine, suç faillerinin tespitine yönelik Emniyet Birimlerince 7/24 esasına göre sanal devriye hizmetlerinin yürütüldüğünü belirtti.
Suç Unsuru Teşkil Eden Paylaşımlar İçin Yasal İşlem Yapılıyor
Suç unsuru teşkil edecek herhangi bir paylaşıma rastlanılması halinde ilgililer hakkında gerekli yasal işlemler başlatıldığını anlatan Bakan Soylu, “Toplumun her bir ferdinin interneti ve teknolojiyi güvenli, faydalı ve etkili bir şekilde kullanmalarım sağlamaya yönelik faaliyetler, içerikler ve ürünler geliştirmek için Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından SÎBERAY programı oluşturulmuştur. SİBERAY programı ile birlikte; güvenli internet kullanımını sağlamak, toplumda farkındalık yaratmak ve teknoloji bağımlılığının yol açacağı zararları en aza indirmek hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, SÎBERAY programı kapsamında 81 ilde afiş/broşür çalışmaları yapıldığını; eğitim/öğretim kurumları, belediyeler, bankalar vb. kurum ve kuruluşlarda, alışveriş merkezi, toplu taşıma durakları, terminaller gibi umuma açık merkezi ve uğrak yerlerde bulunan ilan panolarında bilinçlendirici içeriklerin yer almasının sağlandığını kaydetti.
İdari Para Cezası
İnternet üzerinden e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirten Bakan Soylu, “Aykırılık tespitinde ilgili mevzuat uyarınca idari para cezası uygulanmakta olup faaliyetleri suç teşkil eden firmalar ise adli makamlara bildirilmektedir. Ayrıca; “Dolandırıcılık” ve “Nitelikli Dolandırıcılık” suçuna ilişkin yaptırımlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Pandemi E –Ticarete Rağbeti Artırdı
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pandemi sürecinde kademeli sokağa çıkma yasağı nedeniyle internet alış-verişlerinde büyük bir artış gözlendiğine dikkat çekti. İnternet aracılığıyla yapılan alışverişlerde dolandırıcılık olaylarına sık sık rastlandığını belirten Gürer, kayıt dışı yapılan satışların da hat safhaya ulaştığını belirtti.
Cezalar Caydırıcı Olmalı
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her gün gazete ve TV’lerde internet üzerinden yaptığı alışveriş sonucunda dolandırıldığını ya da adresine ayıplı mal gönderildiğini belirterek, şikâyetçi olan ancak belirtilen adreslerde muhatap bulamadığını belirten onlarca yurttaşımız var. Bunların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve kayıt dışı satışların önüne geçilmesi için internet üzerinden yapılan alışverişlere mutlaka tüketici koruyacak önlemler artırılmalıdır. Sorun oluşmadan önlemler geliştirilmelidir. Reklam yapıyor, satışı duyuruyor, sahtekârlık yapıyorsa bu kişi, şirket veya firma ürünü satmadan saptanarak müdahale edilmesi gerekir ” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.