E-Ticarette Başarının formülleri!

E-Ticarette Başarının formülleri!

DEX’in CEO’su Emrah Pamuk, E-Ticarette başarılı olmak için önerilerde bulundu

DEX’in CEO’su Emrah Pamuk, basit çözümlerle büyük başarıların elde edilebileceğini söyledi. Pamuk, e-ticaret ile e-ihracatta doğru pazar yerini seçmek için profesyonel destek almanın markaların ilk adımı doğru atmasını sağladığını belirterek, “Bunun yanında pazar yerinin doğru yönetimi ve hedef kitleye uygun influencer kampanyası gelince, tanınırlık, satış ve ciro artışı kaçınılmaz oluyor” dedi.

Covid-19 salgını dünyayı daha dijital hale getirirken, bu dönüşüm ve değişime ayak uyduran şirketler de büyümelerine hız kesmeden devam ediyor. Salgın sürecinin kazanan şirketlerinin başında ise e-ticaret platformları geliyor: Bugüne kadar mevcut müşterilerine hizmet veren e-ticaret siteleri, önceki yıllarda yüzde 70’e varan fiyat avantajlı kampanyalarla canlı tutmaya çalıştıkları satışlarını, 2020 yılında hiçbir fazladan indirime gerek duymadan yüzde 400’e varan oranlarda artırmayı başardı. Bunda, salgın sürecinde evde kal döneminin etkisi büyük olurken, aynı zamanda Türkiye’de 65 yaş üzeri hiç internet kullanıcısı olmayan yaklaşık 10 milyon kişinin de online hayatla tanışması yükselişte başrolde yer aldı.

digital-exchange-ceo’su-emrah-pamuk_092311527.jpg

5 Yıllık İvme 6 Ayda Yakalandı

E-ticaret sitelerinin daha da büyüyeceği ve dijital ihracatla beraber klasik pazarların dışına çıkılarak yeni tüketicilere ulaşılacağına ilişkin raporlar da birbiri ardına yayınlanıyor. Bu durum, e-ticaret sitelerindeki satış yapılan pazar yerlerinin önemini daha da artırıyor. Dünyanın 126 ülkesinde dijital ihracat için influencer marketing yapan DEX’in CEO’su Emrah Pamuk, süreçten kârlı çıkmak isteyen şirketler ve KOBİ’ler için dijital ihracattaki pazar yerlerine ilişkin bilgiler verdi. Dijital ihracatın dünyada 1995’te, Türkiye’de ise 1997’de hayata geçtiğini hatırlatan Emrah Pamuk, Covid-19 salgınıyla beraber online alışveriş ve dijital ihracatta patlama yaşandığını kaydetti. Pamuk, “2020 yılında yaşadığımız ve bugün de devam eden salgın döneminde online ticaret, ciddi yükselişler kaydetti. Türkiye’de 3-5 yılda yakalanacak ivme, salgında 6 ayda yakalandı. Online satış ve dijital ihracat konusunda bundan sonrası için de, bu ivme ciddi anlamda bir çarpan sayısı ile devam edecek. Buraya sadece markaların kendi e-ticaret siteleri değil, özellikle Türkiye ve yurt dışında ki pazar yeri süreçleri de devreye girecektir” dedi.

Her Platformda Bulunma Gerek Yok

Dijital ihracat kanallarında pazar yeri sahipliğinin önemli olduğunu ama daha önemlisinin bu pazar yerini doğru şekilde kullanmaktan geçtiğini anlatan Emrah Pamuk, bu süreçte pazar yeri seçimi ve pazar yerlerinin yönetimi konusunda profesyonel yardımın, markalara çok kazandırdığını anlattı. Pamuk, şu bilgileri verdi:

“Ülkemiz ve yurtdışında, tüketici kullanım durumlarına göre öne çıkan pazar yerleri bulunmakta. Dolayısı ile kullanıcı sayısı yüksek olan pazar yerlerinde mağaza açmak, dijital ihracatta başarıyı hedefleyenlerin yolunu hızlandıracak. Bunu yaparken, tüm pazar yerlerinde olmaya gerek de bulunmuyor. Şirketin faaliyet alanındaki sektörü ve maliyetleri, hangi pazar yerinde bulunması gerektiğini belirleyen birinci unsur olmalı. Bu noktada, şirket dikkatini dağıtmadan pazar yerine odaklanmalı ve orada başarı yakalandıktan sonra diğer pazar yerleri değerlendirmelidir.”

Pazar Yeri Canlı Tutulmalı

En önemli e-ticaret pazar yerlerini de sıralayan DEX CEO’su Emrah Pamuk, “Bunlar Aliexpress, Amazon, Etsy, Ozon, Wallmart, Ebay, Allegro, Wildberries olarak sıralanabilir. Türkiye’de de Hepsiburada, Sahibinden.com, Trendyol, N11.com, Gittigidiyor, Amazon Türkiye hemen her şirketin bulunmak ve ticaret yapmak istediği platformlardır” dedi. KOBİ’lerin bu platformlardaki pazar yerlerine ilişkin stratejilerinin ne olması gerektiği sorusuna da yanıt veren Pamuk, şu ifadeleri kullandı: “Markalar pazar yerini açtıktan sonra, burayı kaderine terk ediyor. Aslında markalar online pazar yerlerini de offline bir mağazaları ya da showroomları gibi görmeliler. Ve bu pazar yerlerini, devamlı güncel tutmalılar. Özellikle video odaklı içerikler ile ürünlerini tanıtmaları çok önemli. Ya da çok iyi fotoğraf çekimleri yeterli olacaktır.”

Doğru Kampanya İçin Doğru Çalışma Gerekli

Influencer kampanyalarının e-pazar yerine önemli katkılar sunduğunu kaydeden Emrah Pamuk, “Influencer marketing çalışmaları ile sosyal medyada markalar ciddi anlamda fayda sağlamakta. Bunu özellikle hedef kitlesinde doğru Influencer kullanımını proje ile birleştirtirse; başarı, zaten kaçınılmaz. Özellikle pazar yeri son zamanlarda ‘Affiliate Influencer Marketing’ özelinde yani; ‘Satış Odaklı ve Gelir Paylaşım’ modeli ile ilerlemekte. Bu model de influencer ve markaları oldukça memnun ediyor. İşte bu noktada doğru kampanyanın önemi ortaya çıkıyor: Influencer marketing çalışması yurt içi ya da yurt dışında markanın hedef kitlesindeki kişilerin kullandığı sosyal medya platformlarında doğru mesaj verilerek tüketiciye sunulmalı. Böyle yapıldığı taktirde takipçi, erişim, etkileşim ve ciro artışları yaşanıyor. Tabii bu çalışmanın doğru şekilde raporlanması ve analiz edilmesi bir sonraki çalışmasına da ışık tutmakta. Aksi halde ise, ınfluencer çalışmasında başarı yakalanması zor oluyor” dedi.

DEX CEO’su Emrah Pamuk, KOBİ ve üreticilerin e-ihracat sitelerinde pazar yeri açması için gereken belgeleri ise şöyle sıraladı:

  • Firma, hedef kitlesine uygun pazar yerinin olduğu platformu seçmeli.
  • Firmanın Türkiye Cumhuriyeti vergi numarası, kurumsal e-posta adresi ve banka hesabı olmalı.
  • Firmanın vergi levhası, sicil numarası gibi resmi evrakları bulunmalı.
  • Firma üyelik için tüm belgeleri eksiksiz yüklemeli.
  • E-ticaret ve e-ihracat sitesine üye olunduktan sonra pazar yeri onaylanma süreci takip edilmeli.
  • Pazar yeri onayının ardından markanın satacağı ürünler özelinde kategori seçilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.