Ednan Arslan: Tarihi Fabrika, Restorasyon İstiyor

Ednan Arslan: Tarihi Fabrika, Restorasyon İstiyor

İzmir’in endüstrileşme sürecindeki ilk yapılarından biri olan Tarihi Elektrik Fabrikası'nı TBMM gündeminden düşürmeyen CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, "Cumhuriyet mirası Elektrik Fabrikası bırakın İzmir’de yaşasın" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Tarihi Elektrik Fabrikasının üzerinde bulunduğu, İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahallesi, 3535 ada, 6 nolu taşınmazın 16.04.2019 tarihinde idarece düzenlenen özelleştirilmesine yönelik satış ihalesine Grand Plaza A.Ş. tarafından tek katılımcı olarak iştirak edildiğini, ancak Grand Plaza A.Ş. 'nin şirket sermayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin %50 den fazla paya sahip olması nedeniyle ihaleye katılamayacak kişilerden olduğu belirtilerek söz konusu ihalenin iptal edildiğini de ayrıca paylaştı.

whatsapp-image-2022-04-13-at-11-22-38-am.jpeg

Konak ilçesi Umurbey Mahallesinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.01.1998 tarih ve 7003 sayılı kararı ile 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş, ancak bu süre içinde ne bir bakım onarım yapılmış ne de bir restorasyon görmüştür. Oysaki tarihi Elektrik Fabrikası bakım onarım ve restorasyon istiyor’ dedi.

Elektrik Fabrikası’nın kentin yoğun kullanılan bir bölgesinde, hem endüstri mirası olarak değer taşıdığını, hem de yıkılmanın eşiğine geldiğini ifade eden Arslan, ‘İzmir kamuoyunda Tarihi Elektrik Fabrikası için onarım yapılması beklenmekte ve talep edilmektedir. Bu talepler doğrultusunda söz konusu yapının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından restore edilerek kentin sosyal ve kültürel yaşantısına kazandırılması planlanmaktadır.’ Dedi.

Bu kapsamda kentin kültür mirası niteliğindeki Tarihi Elektrik Fabrikası'nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Belediyeye devrinin yapılmasının talep edildiğini önergesinde vurgulayan Arslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a ‘bırakın bakım onarıım ve restorasyon işlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın’ diyerek şu sorularına yanıt istedi:

1928 yılında inşa edilen ve 1989 yılında elektrik üretimine son verilen Tarihi Elektrik Fabrikasının fiziki durumuna ilişkin, ilgili bakanlıklar tarafından bir inceleme, değerlendirme yapılmış mıdır? Hangi riskler tespit edilmiştir ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?

whatsapp-image-2022-04-13-at-11-22-38-am-1.jpeg

1944 yılında İzmir Belediyesi tarafından yönetilen ve 1971 yılında kurulan Türkiye Elektrik Kurumuna (TEK) devredilen Tarihi Elektrik Fabrikası için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bugünkü gayretleri ve talebi için olumlu yada olumsuz bir yanıt verilmemesinin sebebi nedir?

İzmir için tarihi, kültürel ve ekonomik açıdan büyük değer görülen Elektrik Fabrikasının bulunduğu 3535 ada ve 6 nolu parselin mülkiyeti ile ilgili yürütülen bir ihale süreci mevcut mudur, mevcut ise şartname koşulları nelerdir ve süreç hangi aşamadadır?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından teklif edilen bedelsiz devir veya belediye şirketlerinin de ihalesine katılabileceği bir şartname ile satış planlanmakta mıdır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.