Efelerin Destanını, Ege Gösteri Sanatları Yazdı
Ege Gösteri Sanatları’nın “Çakırcalı Memed Efe ve Kızanları” adlı oyunu coşkulu bir gala ile gösterime girdi.
4 Kasım 2016, Saat 20.00’de Konak Belediyesi ev sahipliğinde, Güzelyalı Kültür Merkezinde başlayan oyunda Zeybek ve Efeler, Efelik kültürü konu alınıyor; Efelerin birer eşkıya olmadıkları, hatta çoklukla halkın yanında oldukları ve yaşadıkları dönemlerdeki haksızlıklara karşı güçsüzü korudukları vurgulanıyor.
Alanında uzman bir kadro ile sahneye koyulan oyun, tiyatro ve bir halk dansı olan Zeybeği birleştirerek izleyenlere görsel bir şölen sunarken; oyun içinde sahnelenen halk danslarının bir kısmı ise ilk kez izleyiciyle buluşan figürlerden oluşuyor.
Oyun sırasında sahne araları, seyircilerin yoğun alkışlarıyla doldurulurken oyunun sonunda da alkışlar dakikalarca ayakta devam etti.
Ardından izleyenler, gerek oyuncular gerek teknik ekip ve oyunun sahneye koyulmasında emeği geçenlere teşekkür etmek için sahneyi doldurdu ve hatıra fotoğrafları çekildi.
OYUN HAKKINDA
“ÇAKIRCALI MEMED EFE VE KIZANLARI” oyunu; Ege bölgesinde yaşamış ünlü Çakırcalı Memed Efe’nin yaşamından kesitleri; Müziklerle, zeybek danslarıyla, seyirlik etkilerle sahneye taşıyor.
Oyunda, Çakırcalı Mehmet Efe’nin yaşam öyküsünden yola çıkarak, Efelerin ve Zeybeklerin dağa çıkışlarındaki sosyal ve ekonomik nedenler anlatılıyor. Efelerin, ağır vergiler ve baskılar altında ezilmiş yoksul ve güç durumdaki köylülerin yardımlarına koşmaları, gerektiğinde de toprakları için savaşmaları seyirlik olarak veriliyor. Özellikle “çok bilinmeyen” danslarıyla da dikkati çeken oyun, Zeybeklik kültürünün kahramanlarını ete kemiğe bürürken, dönemlerindeki sosyal olaylara da ışık tutmaktadır.
EGE GÖSTERİ SANATLARI; Batı Anadolu’da danslarıyla, hikayeleriyle, giysileriyle, haklarında yazılan romanları, yapılan filmleriyle bir döneme damgalarını vuran Efelerden Çakırcalı Memed Efe’nin hayatını ilk kez sahnelere taşıyor. M. Ümit Görgülü tarafından yazılıp yönetilen oyun, zeybek dansları eşliğinde görsel bir şölen olarak sunuluyor. Yaratıcı ekip de her biri alanında uzman sanatçılar ve profesyonellerden oluşuyor.
Genel Sanat Yönetmeni, OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) Başkanı Nazif Uslu; danslar ve kostümler, Ege Üniversitesi Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdürrahim Karademir; kostüm ve dekor, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Buket Başaran Akkaya; ışık tasarımı yıllarını yurtdışında sahne ışıklarına vermiş Ruzdi Aliji; müzikler Orkun Derin, Uğraş Önal Burç ve Serdar Kastelli; ses ve efekt, Abdulkadir Canlı. Oyunun genel koordinatörlüğünü Duygu Çokgezer Görgülü üstleniyor.
Kıyı EGE / Aslı Kurt Can & Çağdaş Can
SUNUM VE ŞİİRLER
Altan Gördüm
OYUNCULAR
Çağatay Özçelik (Devlet Tiyatrosu)
M.Ümit Görgülü
Turgay Girgin
Peykan Kıvırcık
Haydar Polat
Ender Murat Yatağan
Ersin Ayyıldız
Emir Aksoy
Bekir Turbalıoğlu
DANSÇILAR
Orkun Derin
Mustafa Aykuş
Salih Karagöz
Güney Işık Tunalı
Burak Zafar Aslantürk
Melih Altunlu
Saim Şen
Ali Cin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.