Ege İhracatçı Birlikleri’nde Genel Kurul maratonu başlıyor!
Geçen hafta 127 ülkeye yeşil pasaportla vizesiz seyahat özgürlüğüne kavuşan ihracatçılar, Nisan ayında 60 ihracatçı birliğinin olağan mali genel kurul toplantılarında bir araya gelecek.
Türkiye genelinde 65 bini aşan ihracatçı, genel kurullarda 2016 yılını değerlendirme fırsatı yakalarken, 2017 yılı iş programı ve bütçelerini da karara bağlayacak.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin genel kurul maratonu ise 7 Nisan 2017 Cuma günü Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin genel kurulu ile başlayıp, 28 Nisan 2017 Cuma günü Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin genel kurulu ile noktalanacak.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde mali genel kurullara katılma hakkına sahip 5 binin üzerinde ihracatçı firma bulunuyor.
Seçim olmayacak
5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Kanunu’nda ihracatçı birlikleri yönetim kurulları görev süreleri 4 yıla çıkarılmıştı. Son seçim heyecanını 2014 yılında yaşayan ihracatçılar, bu yıl Mali Genel Kurullarda bir araya gelecek. İhracatçılar, 2018 yılı Nisan ayında yapılacak genel kurullarda seçim heyecanı yaşayacak.
İhracatçı Birlikleri Genel Kurulları’nın en üst karar organı olduğunu ve sektörlerin ihracat politikalarına yön verici özelliği bulunduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yılda bir kez yapılan olağan genel kurul toplantılarına, birliklerinin genel kurullarına katılma hakkına sahip olan tüm ihracatçıları katılmaya davet etti.
Yeşil pasaport kriterleri genel kurullarda masaya yatırılacak
23 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla son 3 yılda 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan ihracatçıların hususi (yeşil) pasaport sahibi olmalarının yolunun açıldığını hatırlatan Ünlütürk, “Yeşil pasaport sahibi olabilecek ihracatçıların kriterlerinde iki hususun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir tanesi tarım ürünleri ihracatçısı firmalar için ihracat rakamının ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilme kriteriyle uyumla hale getirilmesi, bir diğeri ise özellikle Hazırgiyim, tekstil ve deri sektörlerinde ihracatını dış ticaret sermaye şirketi üzerinden yapan imalatçı-ihracatçı firmaların yeşil pasaport alabilmesine olanak sağlanması. Bu iki hususun Türkiye genelinde ihracatçı birlikleri genel kurullarında gündeme geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
İhracatçı firmaların genel kurullara katılabilmek için, birliklerinin genel kurul toplantı tarihlerine göre; İhracatçı Birlikleri’ne temsilci bildirim yazılarını iletmeleri gerekiyor.
Genel kurul maratonu yaş meyve ile başlayacak, maden ile bitecek
Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki genel kurul maratonu, 7 Nisan 2017 Cuma günü Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile başlıyor. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise 14 Nisan 2017 Cuma günü genel kurul için bir araya gelecek.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise; 18 Nisan 2017 Salı günü genel kurullarını arka arkaya yapacak.
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul Salonu, 19 Nisan 2017 Çarşamba günü ise; Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin genel kurul toplantıları için kapılarını açacak.
20 Nisan 2017 Perşembe günü Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 2016 yılı Mali Genel Kurul Toplantılarını gerçekleştirecek. 21 Nisan 2017 Cuma günü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı için kuru meyve ihracatçıları bir araya gelecek.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı mali genel kurul toplantısı 27 Nisan 2017 Perşembe günü olurken, Ege İhracatçı Birlikleri’nde genel kurul maratonu 28 Nisan 2017 Cuma günü Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı olağan mali genel kurul toplantısı ile son bulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.