Ege’de “Milli Mücadelede Türk Kadınları” konferansı
Ege Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Bölümü ve Diş Hekimliği Fakültesi tarafından “Milli Mücadelede Türk Kadını” konferansı düzenlendi.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Bilim Sanat Amfisinde gerçekleştirilen konferansı, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Türkyılmaz verdi.
Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, akademisyenler ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.
Konuşmasına Milli Mücadeledeki kadın cemiyetleri ve derneklerinden bahsederek başlayan Öğr. Gör. Türkyılmaz, Milli Mücadelede kadın dernekleri içinde özellikle Asr-i Kadınlar Cemiyeti ve bununla birlikte Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti gibi pek çok cemiyetin olduğuna değinerek bu cemiyetler içinde kadınların bulunduğunu ve bizzat milli mücadeleye destek verdiğini dinleyicilerle paylaştı.
Üniversitede okuyan kadınların bizzat Milli Mücadelede ve cephede hizmet vermiş olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti aralarında genç kadınların da olduğu on altı hanımla kurulmuştur. Bu cemiyetin o dönem etkileyici olan özelliklerinden biri de bir sene içinde Türkiye’nin dört bir yanında, küçük bir şehirde bile bin 100’e yakın üyesiyle hareket etmesi” diye konuştu.
Milli Mücadele döneminde mitinglerin de önemine dikkat çeken Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Yurdun dört bir yanında işgallere karşı protestolar vardı. Bu bağlamada vatanseverlerimiz kongreler düzenliyordu. Kadınlar ve cemiyetler bu mitingler ve protestolarda aktif rol oynuyordu” dedi.
Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Bizim kadınlarımız uygun fırsat verildiğinde, engellenmediğinde gerçekten çok güçlü bir karaktere sahip. Kadının hitabetinin ve toplayıcılığının gücünün örneklerinden biri olan ilk Türk Kadın Mitingi çok önemlidir. Diğer önemli bir miting ise Fatih Mitingi’dir. Atatürk’ün ‘Milli şuura, ülkemize, vatanımıza ve bu milli anlayışa dayanarak mücadele edeceğiz’ çağrısına hanımlarımız da en ön safda katıldılar. Asker Saime, Halime Çavuş, Satı Çırpan, Şerife Bacı, Nezehat Tırpan ve Kara Fatma gibi milli mücadelede korkusuzca tarih yazan kadınlarımızı ve milli mücadelede adı var olan ve bilinmeyen birçok kadını saygıyla minnetle anıyorum” dedi.
Etkinlik sonunda Diş Hekimliği Fakültesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Melike Çampınar, Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz’a “Teşekkür Belgesi” verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.