Ege'den hazır giyim atağı
Ege Üniversitesi, Özbekistan ve Kazakistan’ın tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik bir proje geliştirdi. Bu projede ile 4 Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi kurulacak.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Pamuk’un Türkiye koordinatörlüğünü üstlendiği “TEX4FUTURE - Özbekistan ve Kazakistan'da Geleceğin Tekstil Üretimi” başlıklı proje ERASMUS+CBHE (Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme) programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Yunanistan’ın koordinatör olduğu projede Romanya, Özbekistan ve Kazakistan yer alıyor. Projede kapsamında Özbekistan ve Kazakistan'daki tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarının altyapılarının güçlendirilmesine, akademik ve teknik personelin mesleki birikimlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Ayrıca Özbekistan ve Kazakistan'da faaliyet gösterecek dört Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi kurulacak.
Prof. Dr. Oktay Pamuk’u makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi ailesi olarak; tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi etiketiyle uluslararasılaşma hedefimize yönelik bilimsel projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Pamuk’un Türkiye koordinatörlüğünü üstendiği tekstil ve hazır giyim sektörlerine yönelik uluslararası ortaklı multidisipliner projesi ERASMUS+CBHE programından destek almaya hak kazandı. Bu proje ile Ege Üniversitesi tekstil alanındaki köklü bilgi birikimini Özbekistan ve Kazakistan ile paylaşacak. Hocamızı ve proje ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI OLACAK
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Pamuk, “Bu proje ile Özbekistan ve Kazakistan'daki yükseköğretim kurumları tarafından tekstil ve hazır giyim sektörlerine yönelik olarak sunulan kapasite ve hizmetlerin adı geçen sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda bilgi, deneyim, yetkinlik ve iyi uygulamaların aktarılması yoluyla güncellenmesini ve modernize edilmesini amaçlıyoruz. Tekstil ve hazır giyim sektörleri, özellikle Özbekistan için çok önemli olmasına rağmen, Kazakistan'da henüz gelişme aşamasındadır. Ancak her iki ülkenin de teknik ve teknolojik seviyesinin artırılması, üretim verimliliğinin artırılması, uluslararası rekabet gücü sağlayacak yüksek teknoloji ürünleri üretilmesi, ihracat artışı sağlanması, aktif yatırım ve inovasyon faaliyetleri geliştirilmesi, sektörel iş birliklerinin oluşturulması gibi benzer sorunları ve hedefleri bulunmaktadır” dedi.
AKADEMİK VE TEKNİK PERSONELİN EĞİTİMLERİNİ EÜ VERECEK
Proje kapsamında çok nitelikli çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade eden Prof. Dr. Pamuk, “Projede hedeflediğimiz amaçlara ulaşmak için Özbekistan ve Kazakistan'da faaliyet gösterecek toplam dört tane Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi kurulacak. Bu merkezlerde sektördeki modern gelişmelere yönelik çalışmalara özgü olarak döngüsel ekonomi, yeni malzemeler gibi sektördeki güncel trendler doğrultusunda yenilikçi müfredatlar geliştirilecek. Tekstil sektöründe yer alan personelin mesleki becerilerinin artırılması; iş hayatındaki somut vakaların incelenmesi gibi öğrencilere yönelik uygulamalı eğitimler oluşturulacak. Ayrıca yeni tekstil ürünlerinin tasarımına yönelik olarak modern teknolojilerin geliştirilmesi belirli bir süre kapsamında öğrenci, araştırmacı, öğretim elemanı ve işletme personeli değişimleri yapılarak sektörde faaliyet gösteren firmaların öğretim ve araştırma süreçlerine dahil edilecek. Biz Ege Üniversitesi olarak Özbekistan ve Kazakistan’dan gruplar halinde gelecek akademik ve teknik personelin eğitim faaliyetlerini yürüteceğiz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.