EGİAD, Kadın Girişimcilik Projesini Tamamladı
EGİAD’ın EGİKAD ve İZİKAD paydaşlığı ile yürüttüğü Amerika Büyükelçiliği’nin açtığı “Small Grant Programı”ndan destekli proje kapsamında 70’e yakın kadın girişimci adayı eğitim sürecini tamamladı.
32 saat temel girişimcilik, 40 saat destek eğitimleri ile çeşitli seminer ve çalıştaylara katılan kadın girişimci adayları EGİAD projesi sayesinde girişimcilik kariyerlerine adım attılar.
Uluslararası platformlarda 2025 yılına kadar erkeklerle kadınların işgücüne katılımları arasındaki açığın %25 oranında daraltılması hedeflenirken, tüm gözler iş dünyasındaki kadınlara çevrildi. Bu kapsamda, önümüzdeki yıllarda tüm dünyada 100 milyon kadının işgücüne katılması planlanırken, EGİAD da bu sürecin öncü kurumları arasında yerini almayı başardı. ABD Büyükelçiliği’nin açtığı “Small Grant Programı” na, kadınların girişimcilik hayatında daha aktif rol alması ve iş gücüne katılım oranlarının artırılması amacıyla “Kadın Girişimci Yetiştirme” projesi ile başvuruda bulunarak hibe desteği alan EGİAD, dernek merkezinde proje kapsamında yürüttüğü 4 aylık çalışmayı başarıyla tamamladı. EGİKAD ve İZİKAD paydaşlığı ile yürüttüğü çalışmanın kapanış toplantısının ev sahipliğini yapan EGİAD, düzenlediği bir törenle kadın girişimci adaylarına sertifikalarını verdi. EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Buğra İlter ve Yönetim Kurulu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya, İZİKAD İzmir İşkadınları Derneği Başkanı Huriye Serter, EGİKAD Ege İş Kadınları Derneği Üyesi Mutlu Portakal ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile kadın girişimci adayları katılım gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, kadın girişimci adaylarının bilinçlendirilmesi, iş kalitesi, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin sunulmasının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen eğitimlerin başarıyla tamamlanmasından duyduğu gururu dile getirerek, “Girişimcilik niteliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri, pazar araştırması, üretim, yönetim ve finansal plan gibi konularda birçok eğitim alındı. Bu çalışma, kadınların kurduğu işletme sayısının artırılması, bu işletmelerin sürdürülebilirliği ve dolayısıyla kadınların iş gücüne katılımlarının arttırılması açısından büyük önem taşımakta. Kadın girişimci adaylarımız, eğitimler sayesinde işletme yönetimi, üretim, pazarlama ve finansal planlar ile bireysel girişimcilikte rekabetçi olma yolları gibi birçok alanda etkin uygulamalarla bilgilendiler. Bugüne kadar 32 saatlik KOSGEB Temel Girişimcilik Eğitimleri, 40 saat da destek eğitimleri ile çeşitli seminer ve çalıştaylar gerçekleştiren derneğimiz, eğitimlerin ardından destek masası oluşturarak girişimci adaylarının işlerini kurarken ihtiyaç duyabilecekleri bilgi ve tecrübe desteğini de aktaracaktır. Girişimci adaylarımıza mentorlük ve koçluk desteği, projenin tamamlanmasından sonra da verilmeye devam edecektir.” dedi.
En önemli kaynağımız gençler ve kadınlar
Ülkemizin en önemli kaynağının gençler ve kadınlar olduğunu dile getiren İlter, onların üretim ve işgücüne katılımları ile ekonominin daha hızlı bir şekilde büyüyebileceğini kaydetti. İlter, “Ekonomiyi kalkındırmanın en kısa yolu girişimcilik kültürünü geliştirmekten geçiyor. Girişimciliğin başarısı da önce hayal kurmak, hedef seçmek ve çok çalışmaktan geçiyor. Bugün Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar seviyesinde iken diğer gelişmiş ülkelerde 40-50 bin dolar civarında. Bu da demek oluyor ki önümüzde daha uzun bir yol var. Daha fazla katma değer oluşturabilmek için yeni girişimcilere ve nitelikli girişimlere ihtiyaç var.” diye konuştu.
Türkiye nüfusunun 40 milyonluk kısmının kadın olmasına rağmen iş gücü dışında kalan kadın sayısının yaklaşık 20 milyon olduğuna dikkat çeken İlter, “Yaşam nasıl yaratıcılık ve üretkenlik üzerine kuruluysa yaşamın en temel taşı ekonomi de aynı mantıkta ilerlemektedir. Bu nedenle kadınların üstün yanı olan üretkenlik ve yaratıcılıktan gelen gücünü ekonomimize mutlaka kazandırmalıyız. Ne kadar çok kadının ekonomiye ve çalışma hayatına katkısı söz konusuysa, o ülkenin gelişmişlik seviyesi de aynı derecede artar” dedi. İlter sözlerini şöyle sürdürdü: “2004 yılında erkeklerin işgücüne katılım oranı %70 iken geçtiğimiz yıl sonu bu oran %73.5’e yükseldi. Ancak keşfedilmemiş, yeterince kullanılmayan asıl değerli maden, kadınların işgücüne katılımıdır. Ülkemizde kadınların istihdama katılım oranı 2004 yılında %23.3 iken, geçtiğimiz yıl sonu %35 olarak belirlendi. Eşitliğin sağlanabilmesi için yani %73’e ulaştırmamız için önümüzde daha %40’lık bir oran bulunmaktadır. Kısaca, ülke ekonomimizi geliştirmek için kadın girişimci sayımızı muhakkak artırmamız gerekmekte. Kadın üretim alanında olmak zorundadır. Bugün her ülkenin kalkınması insan sermayesine dayanırken, Türkiye'nin zenginleşme yolculuğunda kadın girişimcilerimize büyük ihtiyaç duymaktayız. EGİAD ve Derneğimiz bünyesinde yer alan EGİAD Melekleri Yatırım Ağı olarak bunun farkında olup bu gelişimi sağlayabilmek adına çeşitli projeler üretmeye devam ediyoruz. Girişimcilik cesaret isteyen bir maceradır. Bu cesareti gösterdikleri ve ilk adımı attıkları için girişimci adaylarımızı tebrik ediyor, yeni kuracakları işlerinde başarılar diliyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.