Eğitim Sen Selçuk'tan yüz yüze eğitim açıklaması
Eğitim Sen Selçuk Temsilciliği, Selçuk ilçesinde bulunan okulların 2021-2022 eğitim-öğretim yılındaki durumuna ilişkin bir açıklama yayınladı.
Eğitim Sen Selçuk Temsilciliğinin yayınladığı açıklama şöyle:
"Eğitim Sen olarak tarihimizden aldığımız sorumluluk gereği ülkemiz ve bölgemiz sorunlarını belirtme ve bakış açımızı söylemek gerektiğini düşünüyoruz. Okulların açılalı iki ay oldu ve bu süre içerisinde çözülemeyen sorunların olduğunu görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tüm okulların eksiksiz bir şekilde eğitim ve öğretime hazır olduğunu söyledi. Bu durumda bizim ilçemizde de okulların eğitim-öğretime hazır olduğunu düşünebilirsiniz. Ama gelin görün ki durum böyle değil. Eğitim Sen Selçuk Temsilciliği olarak okullarımıza yaptığımız ziyaretlerde okulların fiziki donanımının, yardımcı personel ve güvenlik personeli durumunun, salgına karşı alınan önlemlerin, derslik ve atölye gibi yetersizliklerin olduğunu gözlemledik.
İlçemizdeki Okulların Eksik Yönleri
1.Depremden dolayı yıkımı yapılan Demet Sezen Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (METEM) sınıf yetersizliği nedeniyle öğrenciler Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun yıkılmayan binasında 5 sınıf ile eğitime başladı. Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun depreme dayanaksız olan binasının yıkılıp şu anda yapımı dolayısıyla okul bahçesi kullanılamamaktadır. Bahçesi kullanılamayan okulun öğrencileri teneffüsleri caddeye çıkarak yapmaktadır. Ayrıca öğrenciler, atölye derslerini kendi okullarında almak zorunda olduklarından dolayı iki okul arasında mekik dokumaktadır. Bu durum öğretmenlerin de sürekli yer değiştirmelerini gerekli kılmakta, sürenin azlığı ise durumu hem zorlaştırmakta hem de güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Bir diğer husus da derslik sorununun yine de çözülememesidir. Hem kendi okullarındaki hem de Gazi Mustafa Kemal Ortaokulundaki derslikler yetmeyince Şehit Er Mehmet Yüce İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde(Turizm Lisesi) ek derslik açılmaya karar verildi. Bu durum yeni sorunlara yol açabilir.
Demet Sezen Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde(METEM) öğretmenler odası ve kantin olmayışı da ciddi bir problem yaratmaktadır.
Tüm bu sorunlar yaz tatilinde süre varken çözülmeliydi.
2.Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun 4 yıl önce yıkım kararı alınmış ancak yaklaşık 1 yıl önce yıkımı gerçekleştirilmiştir. Halihazırda inşaatın yapımının gecikmesi ise öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin durumunu zorlaştırmaktadır. Taşınılan 19 Mayıs Ortaokulunun da yıkılacağından dolayı öğrenciler tekrar başka okullara taşınılacaktır. Taşınılacak okullarda eğitim öğretim salgından dolayı zorlaşacaktır. İkili eğitim olan okullarda ders saati süreleri kısaltılarak okul başlama ve bitiş zamanları ayarlanmalıdır. Aksi halde ikili öğretimdeki öğrencilerimiz sabahın erken saatlerinde okula gelmek ve akşamın geç vaktinde okuldan çıkmak zorunda kalacaklardır.
3.Okullarda hizmetli alımları İş Kur üzerinden yapıldığından alınan personelin çalışma süreleri esnek ve güvencesiz çalışmadan kaynaklı verimli olmamaktadır. Okullara dağıtılan bu personelin sayısının yetersiz olmasından dolayı bazı okullarda temizlik işleri iyi yapılamamaktadır.
4.Okulların adres bölgelerinden kaynaklı sınıf sayıları da artmıştır. Cumhuriyet İlkokulu 1. sınıflar;19 Mayıs Ortaokulu 5.sınıflar; İsabey İlkokulundaki sınıflar; Şehit Ömer Halis Demir İMKB Anadolu Lisesindeki 9. sınıflar; Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesinde(Selçuk Lisesi) 9.sınıflar;Atatürk İlkokulunda 1. ve 3.sınıflarda çok kalabalık durumdadır.
5.Bazı okullarımızın fotokopi makinesi giderleri(toner, kağıt, tamir vb.) ile kapı, pencere, musluk vs. tamirat işleri ekonomik yetersizliklerden dolayı aksamaktadır.
6.Selçuk Mesleki Eğitim Merkezinde(Çıraklık Eğitim) bazı bölümlerin atölyesinin olmaması ve bazı bölümlerin de atölyelerinin yetersiz olması dolayısıyla eğitim sadece teorik olarak yapılmakta uygulamalı dersler yapılamamaktadır.
İlçemizdeki Okullardaki Covid19 Durumu
İlçemizdeki okulların tamamında bu hafta itibarıyla iki sınıf kapanarak uzaktan eğitime geçilmiştir. Bu sınıflardan biri 19 Mayıs Ortaokulu anasınıfıdır diğeri ise Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesinde(Selçuk Lisesi) bir sınıftır.
Bu hafta itibarıyla Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunda 3 öğrenci Covit19 (+);19 Mayıs Ortaokulunda 1 öğrenci Covit19 (+); Cumhuriyet İlkokulunda 1 öğrenci Covit19 (+), 2 öğrenci temaslı; Atatürk İlkokulunda bir öğrenci Covit19 (+),Şehit Er Mehmet Yüce İMKB MTAL bir öğrenci pozitif.
Bakanlık’tan Taleplerimiz
Eğitim Sen olarak bütün bu sorunların çözümünü istiyoruz. Bu sorunların çözümü noktasında Bakanlık’tan taleplerimiz şunlardır.
1)Bakanlık’ın 2022 Bütçesinden eğitim için yeterli kaynağı ayırmasını istiyoruz. Çünkü okulların yükü velilerimizin sırtına yüklenmiş durumdadır. Velilerin eğitim harcamaları her yıl artmaktadır.
2022 Bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı için önerilen pay 189 milyar TL’dir. Bu bütçe eğitim için yeterli değildir. Milli Eğitimin /Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına oranının OECD ülkelerindeki gibi % 6 olmasını istiyoruz. Bizde bu oran %2,4’ tür. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay eğitim bütçesinin %7,8’i kadardır. Bu bütçe 2002’de %17 civarında idi.
2)Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşulları göz önünde bulundurularak yeniden
güncellenmeli, bütün okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.
3)MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat artırılmalıdır.
4)Selçuk özelinde olmak kaydıyla başta Demet Sezen Mesleki Teknik Anadolu Lisesi(METEM) ile Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun yıkılan binalarının yapımına ve ihtiyaç olan bölgelere okul yapımına hız verilmelidir.
5)Okullara alınacak hizmetli personel yeterli sayıda olmalı; kadrolu ve güvenceli istihdam olacak şekilde alım gerçekleştirilmelidir.
6)Öğretmenlikte ücretli, sözleşmeli istihdam sonlandırılmalı; kadrolu ve güvenceli olarak meslektaşlarımız çalışmalıdır.
7)Salgın sürecinde okullara yeterli sayıda ve kaliteli maske gönderimi yapılmalıdır.
8)Okulların güvenlik sorununa çözüm amaçlı okullara acil güvenlik personeli alınmalıdır.
9)Salgın sürecinde özellikle havaların soğuması kapalı ortamda virüs bulaş riskini artıracağından ders sürelerinin 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülmesi zaruridir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.