Eğitim Uzmanı Güler: Anne babalık zor meslek

Eğitim Uzmanı Güler: Anne babalık zor meslek

Eğitim Uzmanı Meral Güler, anne ve babaların, çocuklarını yetiştirirken dikkat etmeleri gereken konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eğitim Uzmanı Meral Güler, çocuk yetiştirirken ebeveynlerin nelere dikkat etmesi konusunda yaptığı açıklamada, "Anne ve baba olmak hem çok keyifli hem de çok zor olduğunu düşündüğüm bir meslek. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken kendilerini de yetiştirmeleri gerektiğini söylemek isterim. Anne babalardan en çok gözlemlediğim ve son yıllarda giderek artan çocukları ile ilgili artan kaygıları. Bu konuda son derece haklı da olsalar, kaygı insanın görmesini ve yapması gerekenleri engelleyen tehlikeli bir duygudur. Ben bu konuda anne babalara şunları söylemek isterim. Kaygılarınızı olabildiğince azaltın ve çocuğunuza geleceği için ne gibi yatırımlar yaparsanız başarılı olmasını sağlayabilirsiniz" dedi.

Öğrencileri başarıya ulaştıracak iki unsurun çok önemli olduğunu ifade eden Güler, düzenli çalışma ve kitap okuma alışkanlığı kazanan öğrencilerin hayatlarında başarıya ulaştıklarını ifade etti. Her gün saatlerce ders çalışmak verimli değil. Sürekliliği olan bir çalışma planının olması. Çocukların başarıları; anne ve babaların çocuklarına yaklaşımları ve yetiştirme tarzları ile doğrudan ilgilidir." dedi.

Anne ve babaların en çok yaptığı hatalardan birinin de çocuklarını kıyaslamak olduğunun altını çizen Güler, "Çocuğunuzu başka birisiyle kıyaslamayın. Her çocuğun kendine özgü bir kişilik yapısı olduğunu hepimiz biliyoruz. Aynı anne babanın büyüttüğü iki kardeş bile çok farklı olabiliyor. Çocuklarınızı sadece kendisiyle kıyaslayın. Örneğin 'Sen bunun daha zorunu da başardın, 'Sen istersen bunun fazlasını da yapabilirsin' gibi yaklaşımlarda bulunabilirsiniz. Eğer çocuğunuzu gerçekten birisiyle yarıştırmak istiyorsanız. Kendisiyle yarıştırın. Birisini rakip olarak göstermek istiyorsanız kendisini rakip gösterin." açıklamasında bulundu.

meralhoca3.jpg

Ergenlik döneminde anne ve babaların çok dikkatli olması gerektiğini belirten Egebil Okulları Sahilevleri Kurucusu Eğitim Uzmanı Meral Güler, "Çocuklarımızda on iki, on üç yaşlarında ergenlik dönemi başlıyor. Anne ve babaların bu dönemde oldukça bilinçli davranıp ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Evde çocuğunuzla çok iyi iletişimde olun. Arkadaşları ile, kendi iç dünyalarında ya da öğretmenleri ile yaşadıklarını dinleyin. Söylediklerine kulak verin" dedi.

"Çocuklarımız ergenlik dönemine girdiklerinde onların biyoloji, fiziksel ve duygusal değişimlerini yakından takip etmek hayati önem taşıyor. Duygularına, tercihlerine, arkadaşlarına ekstra önem göstermeliyiz" diye konuştu.

Anne ve babalığın zor bir meslek olduğunu, bildiklerimizle değil, bilmemiz gerekenlerle çocuklarımızı yetiştirmenin önemini vurgulayan Güler, "Anne babalık ayrı bir meslek. Dünyanın en zor mesleği. Eve girdiğiniz zaman anne ya da babalık rolünüz var. Eve girmeden önceden anne ve babalık dersinize çalışmalısınız. Çocuğumla neler yapmalıyım? Ters giden bir şey varsa nasıl tepki göstermeliyim? Çocuğumun sorunlarını çözerken yaklaşımım nasıl olmalıdır? Çocuğumla arkadaş mı olmalıyım, yoksa nasıl davranmalıyım? şeklindeki sorulara biz uzmanların yaklaşımı her zaman aynıdır. Yani kendinizi çocuk yetiştirme konusunda sürekli yenileyin. Kendi çocukluğunuzdaki döneme takılı kalmayın. Çocuğunuzun dönemine ayak uydurmaya özen gösterin" önerilerinde bulundu.

Hayatta ve eğitimde başarı için önemli tavsiyelerde bulunan Güler, "Hedef kendiliğinden oluşur. Çocuğunuza planlı ve programlı olmayı öğretmelisiniz. Sınavlarda Türkiye dereceleri yapan öğrencilerimizin nasıl başardın sorularına yanıtları hep aynıdır. 'Düzenli ve verimli bir programla çalıştım.' Yarın yaparız cümleleri ise tehlikelidir. Bugünün işi bugün yapılmalıdır." sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.