Eklem hasarlarını engellemek için zamanında tanı önemli
Uzun dönemde oluşabilecek eklem hasarlarını engelleyebilmek için zamanında tanı ve etkili tedavinin önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Serdal Uğurlu, Romatoid Artrit Günü’ne özel açıklamalarda bulundu.
Romatoid Artrit Günü’ne özel açıklama yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Serdal Uğurlu, “Romatoid artrit, kronik ve ilerleyici bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın dünya ve Türkiye’de görülme sıklığı %0,5-%1 arasında değişiyor. Hastalık her yaşta başlayabilmekle birlikte, çoğunlukla 35-50 yaş arasında görülür ve kadınlarda, erkeklere oranla 3-4 kat daha sık rastlanıyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Serdal Uğurlu, “Hastalar sıklıkla hareket kaybı, ağrı ve diğer hastalık ile ilişkili belirtiler sebebiyle çalışmayı bırakmak zorunda kalabilyor.” sözleriyle hastaların yaşam kalitesine dikkat çekti.
Erken tanı ve uygun tedavi önemli
Romatoid artritin, eklem hasarı ve hastalık aktivitesinin bir sonucu olarak ciddi sakatlık ile ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Serdal Uğurlu, “Uzun dönemde oluşabilecek eklem hasarlarını engelleyebilmek için zamanında tanı ve etkili tedavi önemlidir. Genelde hareketle düzelen, eklemleri hareket ettirmede zorluk veya yavaşlık olarak adlandırdığımız sabah tutukluğu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişlik gibi belirtileri olan kişiler bir romatoloji umzanına başvurarak erken tanı ve uygun tedavi ile uzun dönemde fonksiyon kayıplarını ve eklem hasarını azaltabilirler.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.