EKMUD PZR testinde ağız çalkantı suyu veya tükürük örneği kullanılmasını önerdi
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) aşısızlar hakkında görüşlerini açıkladı, öneriler de bulundu.
Pandemiye karşı mücadelenin sürdürülebilirliği açısından önerileri arasında yer alan Burun-boğaz sürüntü örneği yerine ağız çalkantı suyu veya tükürük örneği kullanılması, aşı olmaktan kaçınıp test olmayı tercih eden kişilerden her örnek için test ücretinin bir kısmının (en az 20 TL civarı) alınması dikkat çekti.
2020 yılı Mart ayından beri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de tıbbi, ekonomik ve sosyal açıdan etkileyen Koronavirüs salgının seyrini kontrol altına alabilmek için iki araç olduğunu belirtti. Mesafe, maske kurallarını uygulamasına ve el hijyenine dikkat edilmesi, en kısa sürede toplumun aşılanması gereken tüm fertlerinin aşılanmış olması gerektiğini vurgulayan EKMUD, bu tedbirlere ek olarak vakaları erken tanımak ve klinik ortaya çıkmadan önce tespit etmek gerektiğini belirtti.
Açıklamada ayrıca şu görüşlere de yer verildi. Örnek sonuçlarının çalışılıp ilgili sistemlere aktarılması için ayrılacak insan gücü ve ekonomik kaynakların planlanarak, bu kaynakların aktarılacağı alanlarda ortaya çıkacak eksikliklerin nasıl telafi edileceği ayrıntılı planlanmalıdır.
Bu konuda dikkatle planlanması gereken bir başka husus da: Sağlık çalışanlarının tüm toplumda olduğu gibi pandeminin başından beri beden ve moral yorgunluğu yaşamalarıdır. Bir de genellikle önerilere uymayan ve/veya aşı olmaktan kaçınan hizmet talep ediciler arasındaki artan gergin ortamları kontrol altına alacak tedbirlerin birlikte planlanması gerekmektedir. Bu nedenle bu uygulamaların sürdürülebilirliği açısından Türkiye EKMUD olarak önerilerimiz şu şekildedir;
PZR testi alınacak kişi sayısını azaltmak
Daha önce hastalık geçirmiş kişilerin en az 6 ay süre ile tarama dışında tutulması
Antijen testi sonuçlarının kabul edilmesi
PZR örneklerinin hekim dışı sağlık personelleri tarafından alınması
Örneklerin hastane dışında, kişilerin bulundukları yerlerde, çok yaygınlaştırılmış örnek toplama istasyonlarında alınması için çalışma yapılması
Örnek alınan kişilerden sisteme girilen verilerin sadeleştirilmesi, TC numarası ve telefon numarası dışında veri kaydı yapılmaması
Hastalık şüpheli kişiler dışındakilerin örneklerinin 10’lu veya 20’li gruplar halinde havuzlama yöntemi ile çalışılması olarak sıralandı.
Önerilerinin sonunda şu açıklamaya yer verildi.
Biz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimleri olarak;
Kovid pandemi süresi boyunca tüm gücümüzle üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdik, erişkin aşılamada olduğu gibi korona virüs aşılamasında en ön saflarda yer aldık. Ancak süreç uzadıkça bu konuda en fazla etkilenen hekimler olarak aşılanması gereken tüm kişileri aşılanmaya davet ediyoruz. Bir toplumun en temel öğesi eğitimdir. Eğitimin ilköğretimden uzmanlık eğitimine kadar en ideal şartta olması için yüzyüze eğitimin başlaması ve devamı için korunma önlemlerine eksiksiz uyulması ve aşılanmanın yaygınlaştırılması şarttır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.