Elbistan Ovası Milattan 6-7 Bin Yıl Önce Gölmüş
Elbistan ovasında yapılan arkeolojik incelemelerle beraber, ovanın milattan önce 6-7 bin yıl önce göl olduğu ortaya çıktı.
Kahramanmaraş'ın en büyük Türkiye'nin 4. büyüğü Elbistan Ovası'nda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda milattan 6-7 bin yıl önce göl olduğu ortaya çıktı. Elbistan'da 9 yıl boyunca aralıksız kazı çalışmaları gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bölgede daha önce hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çekerek, kömür ve maden yataklarına sahip ovada daha önce yerleşim yeri olduğuna dair bir ize rastlanmadığını belirtti.
Arkeolojik kazılarına devam eden öğretim görevlisi, yerleşim yerlerinin göllerin kenarlarına kurulduğunu hatırlatarak, Ceyhan gölünün bittiği noktalarda höyüklerin başladığını söyledi. Elbistan ovasına yakın yerleşim alanlarının göl olduğu zamanlardaki sınırlarının etrafında olduğunu söyleyen Erek, yaptıkları araştırmalarla birlikte, o dönem Elbistan ovasının suyla kaplı olduğunu, o nedenle ovanın içine yerleşememiş olduklarını söyledi. Öğretim Görevlisi Erek, ovanın jeolojik yapısının da bu yönde veriler verdiğini ifade ederek, 2012 yılında bölgede yüzey araştırması yaptıkları sırada göl sınırlarını ortaya çıkardıklarını belirtti.
Gübrelenmiş toprak göl sayesinde biriken gübreden daha verimli olmaz
Erek öte yandan Elbistan ovası topraklarının verimli olmasının nedeni olarak eskiden göl olmasını söyledi. Alanın göl olduğu dönemde ölen bitki ve hayvanların tabanda biriktiğini ve bu birikimin çok uzun bir süreç boyunca arttığını belirtti. Biriken organik ceset ve kalıntıların çok verimli bir gübre kaynağı haline geldiğini belirten Erek, günümüzde gübrelenerek sürülen toprağın, göl tabanlı gübre kadar verimli olamayacağının altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.