Elektronik ciltle sanal nesneleri değiştirebilirsiniz!
Yeni bir elektronik deri, kullanıcının fiziksel nesneleri dokunmadan manipüle etmesine olanak tanıyor. Genişletilmiş ve sanal gerçeklik teknolojileri ile birleştirilirse, bu cihaz bizi bir kat daha kapsamlı sanal deneyim seviyesine götürecek
Yeni geliştirilen bir teknoloji, sanal gerçekliğin (VR) geleceğinde devrim yaratabilir. E-cilt olarak bilinen yenilikçi elektronik cilt, kullanıcının yalnızca sanal dünyada var olan nesneleri idare etmesine olanak tanıyan yumuşak, bükülebilir ve giyilebilir bir teknoloji. Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu e-derinin magnetlerle nasıl etkileşime girdiğini gösteriyor.
E-cilt, elle kullanılabilen ve yakınlardaki bir mıknatısla etkileşime girmek üzere manipüle edilmiş ince bir film. Kullanıcının elinin açısına bağlı olarak gerilimi değişiyor.
Cihaz, yapıştırıldığı elin farklı açılarına göre farklı komutları içeren bir yazılıma sahip. Kontrol edebilen özel olarak tasarlanmış yazılım, kullanıcının elinin hareketinin belirli komutları belirlemesine izin veriyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gilbert Santiago Cañón Bermúdez, e-derinin mevcut VR teknolojilerinin yerini alacak şekilde tasarlanmadığını söyledi. Daha organik ve etkileşimli bir deneyim oluşturmak için diğer VR uyumlu teknolojiyle harmanlanacağını düşündüğünü belirtti.
VR'ın geleceğini değiştirebilir
Mevcut VR cihazları hareketi algılamak ve izlemek için kameralar kullanıyor. ZaZamanla daha da gelişebilirse de, bu yöntemin çözünürlüğü parmaklarda ve diğer daha ayrıntılı hareketlerde kayda değer bir algılama seviyesine yükseleceği meçhul bir durumda bulunuyor. Bu elektronik deri ile birleştiğinde sanal bir çevreyle etkileşim kurmak için kullanılabilir.
Açık fikirler, oyunlardan öğrenme deneyimine kadar değişen standart VR teknolojilerinde. Ancak, e-cilt teknolojisi, VR'nin ötesinde, genişletilmiş gerçeklikteki (AR) mevcut yetenekleri büyük ölçüde değiştirebilir. AR tekniğini kullanarak, çevrenizdeki dünyada fiziksel olarak orada olmayabilecek nesneleri görebilirsiniz. Bir e-deriyi kullanarak, ileride bir gün bu sanal nesneleri manipüle edebilir ve etkileşim kurabilirsiniz.
Bu eğlenceli uygulamalara ek olarak, e-cilt sanal olarak etkinleştirilmiş teknolojileri daha kolay işlemek için birisine protez kol sağlayabilir. E-cilt, protez cihazlarındaki ve hatta yumuşak robotiklerde ortaya çıkan ilerlemelere dahil edilebilir.
Tehlikeli durumlarda veya yüksek riskli işlerde, bu teknolojinin fiziksel etkileşim olmadan çalıştırılmasını sağlayacak sanal düğmeler, kontroller veya kapılarla kullanılabileceği de öngörülebilir. Patlayıcı maddelerle uğraşanlar için veya özellikle tehlikeli iş yerlerinde, yaralanma olasılığını azaltabilirler.
Şu anda, e-cilt geliştiren araştırmacılar buzdolabı mıknatıslarının büyüklüğünde manyetik alanlar kullanıyor. Teknolojinin daha ince hareketlerle kontrol edilebilmesi için daha küçük üretilmesi gerekiyor.
Kaynak: Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.