En çok ihracat yapan firmalar ödüllendirildi
Ege İhracatçı Birlikleri, mermer, termal ve gıdanın başkenti Afyonkarahisar’da 2021 yılında en çok ihracat yapan 5 firmayı ödüllendirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri ve Dünya Gazetesi iş birliğinde, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen, “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısında, Afyonkarahisar İhracatının Yıldızları Ödül Töreni gerçekleştirildi.
2021 yılında Afyonkarahisar’ın ihracat şampiyonu ŞUAYP DEMİREL firması olurken, Emek Mermer Sanayi ve Ticaret A.Ş. zirvenin ikinci basamağında yer aldı.
Afyonkarahisar’dan en çok ihracat yapan firmalar listesinde KARA MEHMET MERMER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Adını üçüncü sıraya yazdırdı. TUREKS-GM Mermer Granit San. ve Tic. Ltd. Şti. dördüncülük mutluluğu yaşarken, AYMAR Doğal Taş Madencilik Dış Tic. Ltd. Şti. firması Afyon’un ihracat şampiyonları listesine beşinci sıradan giriş yaptı.
“Afyonkarahisar İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk ekonomisindeki 2022 yılının ilk iki çeyreğindeki büyüme rakamlarının işveren ve çalışanları mutlu etmediğine dikkati çekti. Eskinazi, ““Enflasyonun etkisiyle hormonlu bir büyüme olduğuna inanıyoruz. İş gücünün bu büyümeden aldığı payın 1998 yılı seviyelerine düşmesi düşündürücü bir husus. Bu büyüme rakamları ne işvereni, ne de çalışan kesimleri mutlu etmedi. Böyle devam ettiği takdirde sosyal barışı sürdürmemiz çok kolay olmayacak. Yüksek enflasyon rakamları toplumun alım gücü yanında ahlaki değerlerini kemirmeye devam ediyor” dedi.
Türk ihracatçısının Euro/dolar paritesinde Euro aleyhine yaşanan değişimden olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Eskinazi, Türk ihracatçısının pariteden kaynaklı kayıplarının 7 milyar doları aşmış durumda olduğunu aktardı.
2022 yılında finansmana erişimde de büyük zorluklar yaşadıklarının altını çizen Eskinazi şöyle devam etti: “Reeskont kredileri bir gün var, bir gün yok. Günümüzde ticari bankalarda kredi faizleri faiz üst sınırının da üstünde. Bu faizlerle finansman sağlayıp yüzde 150 üretici fiyat artışıyla üretip, yüzde 80’lik tüketici fiyat artışıyla bunu pazarlayarak bu çarkı nasıl döndüreceğiz? Bütün bu olumsuz tabloya rağmen son 1 yıllık dönemde 251 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye, küresel bir tedarikçi konumunu bütün olumsuzluklara rağmen 2022 yılının ilk yarısında korudu. 2022 yılının ikinci diliminde ihracat artış hızımızda bir düşüş söz konusu. Bu düşüş önümüzdeki aylarda da devam edecek görünüyor.”
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 1.121 üyesi olduğunu bu firmaların 375 tanesinin Afyonlu olduğunu dillendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, EMİB üyeleri arasında Afyonlu ihracatçıların birinci sırada yer aldığını kaydetti. Alimoğlu, “Afyon’dan yapılan ihracat 2022 yılının ocak-ağustos döneminde 278 milyon dolar olurken, maden sektörü olarak 160 milyon dolar ihracata imza attık. 2021 yılında Afyon’un ihracat şampiyonlarının hepsi doğal taş sektörümüzden oldu. Afyon’un toplam doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 84’e ulaştı. Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payının yüzde 69 olduğunu düşündüğümüzde Afyon’umuzun çok daha katma değerli doğal taş ihraç ettiği ortaya çıkıyor. En büyük ihraç pazarlarımızdan biri olan Çin’deki daralmaya rağmen bu başarıyı sağlayan 375 üyemizin her birini canı gönülden kutluyorum. Madenlerin hayatımızdaki önemini ortaya koymak, yeşile duyarlı üretim yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmak amacıyla İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimizle dönüşümlü olarak düzenlediğimiz “Hayatımız Maden Çalıştayı”nın 5.’sini Afyon’da düzenleme kararı aldık” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.