ENDÜSTRİ 4.0 TÜRKİYE'NİN STRATEJİSİ OLMALI
Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi (KalDer) tarafından bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Kaliteli 4.0 başlıklı toplantıda Endüstri 4.0'a ilişkin güncel bilgi paylaşımları düzenlendi.
İzmir Hilton otelinde düzenlenen toplantıda Maxion Wheels Genel Müdürü Hakan Ünlü, saha deneyimlerini ve Endüstri 4.0 ile ilgili süreçleri ayrıntılı bir sunumla katılımcılarla paylaştı.
KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Çömden, kurumlar arası iletişimin kuvvetlenmesi ve Endüstri 4.0 hakkında güncel bilgi paylaşımı için bu toplantının düzenlendiğini belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.
Gelişen teknoloji ve artan rekabet koşulları nedeniyle dünyada Endüstri 4.0 ile ilgili yatırımlar ve uygulamaların giderek yaygınlaştığını ifade eden Ünlü, Maxion olarak 3 yıllık bir dönüşüm programına imza attıklarını dile getirdi.
Endüstri 4.0'ın temel amacının verimlilik ve maliyet avantajını yakalamak olduğunu ifade eden Hakan Ünlü, özellikle işgücü, kapasite artırımı, işletme sarf giderlerinin azaltılması ve zamandan tasarruf konularında firmaların bir adım öne geçtiğini söyledi.
TEKNOLOJİK ALTYAPI ŞART
Endüstri 4.0'ın kapsamlı ve teknolojik altyapı gerektiren bir süreç olduğunu kaydeden Ünlü, “Maxion Wheels olarak dünyadaki tüm otomotiv firmalarına jant üretiyoruz. Firma olarak bin 600 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yılda 11 buçuk milyon üretim kapasitesine sahibiz. Endüstri 4.0'da verilerin sistematik analizi, üretimde kullanılan robotlar, modelleme, yatay ve dikey sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, yapay zeka başlıkları öne çıkıyor. Artık akıllı fabrikalar devri başladı. Üretim içindeki makinelerin birbiriyle iletişim halinde olmasıyla birlikte üretim süreçlerini izlemek ve sorunların geribildirim sistemiyle takibi de mümkün oluyor. Ürün özelleştirme çalışmalarıyla en ideal sistem ve akıllı derleme yoluyla bilgiler elde ediliyor. Makineler çevredeki insanlarla uyumlu çalışabiliyor” diye konuştu.
FİNLANDİYA ÖRNEĞİ
Endüstri 4.0'ın çok kapsamlı bir konu olduğunu, bireysel veya kurumsal olarak haraket etmenin yeterli olmayacağını söyleyen Hakan Ünlü, bu konunun Finlandiya örneğinde olduğu gibi bir ülke stratejisi olarak kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.