“Erasmus+ gibi programlara desteğimiz artarak devam edecek”
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ‘Erasmus’tan Erasmus +’a 30. Yıl Hikayesi’ temasıyla düzenlenen etkinliklerin İzmir ayağı Ege Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.
Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarına katılımı teşvik ettiklerini söyledi.
Programın açılışından konuşan Prof. Dr. Necdet Budak “Üniversitemiz, uluslararasılaşmanın eğitim alanında getirdiği yeniliklerin bilinci ile uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Bu çerçeveden Ege Üniversitesi’nin dünya ile bütünleşmesini ve dünya çapında bir marka olmasını sağlamak, uluslararası öğrenci ve öğretim elemanlarının hareketliliğini ve projelerin sayısını arttırmak hedeflerimiz arasındadır. Bunu dikkate alarak üniversitemiz stratejik planında Erasmus+ gibi uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarına katılımı teşvik etmekteyiz. Üniversitemiz 2003-2004 döneminde pilot proje kapsamında Türkiye’den seçilen 15 üniversiteden biri olmuştur ve farklı bölümlerimizden 9 öğrencisini Türkiye’nin ilk Erasmus öğrencileri olarak Porto Üniversitesi göndermiştir” dedi.
Erasmus Programının öğrenciler için yabancı dillerini geliştirmelerinin yanı sıra, mesleki gelişim ve istihdam anlamında da büyük önemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Budak “Öğrencilerimiz bu program sayesinde çok kültürlü ortamlarda ders görmekte ve kültürlerarası farkındalık kazanmaktadırlar. Böylelikle özgüvenleri de artmaktadır. Öğretim elemanlarımız da yurtdışında ders verebilme, akademik çalışmalar yapma, ortak dersler geliştirme ve akademik uzmanlık ağları oluşturma yönünde büyük avantajlar elde etmektedirler. Tüm bu nedenlerden dolayı her yıl ortalama 150 yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan üniversitemizin daha fazla yabancı öğrenci ağırlamasını arzu etmekteyiz“ diye konuştu.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger konuşmasında “Erasmus ırkçı görüşlerin, yabancı düşmanlıkların, İslam düşmanlıklarının ilacı gibi. Başlangıcından beri 9 milyon kişi, sadece geçen sene 725 bin kişi bu programdan faydalandı. AB ne yazık ki pek çok alanda bütçe kesintisi yaparken, bütçesinde kesinti yapılmayan tek alan Erasmus programı oldu. Geçen sene 2 milyar euro bu programa yatırıldı. Bence yaptığımız yatırımlar içinde ne iyi ve en fazla geri dönüşü olacak yatırımdır” dedi.
Berger, “Avrupa’dan 55 bin öğrenci de Türkiye’ye geldi. Bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Lütfen sizler de yardımcı olun, Türkiye’nin akademik çalışma yapmaya değer bir ülke olduğunu yayayım. Ve tabii ki anne babaların da çocuklarını bu ülkeye gönderirken hiç kaygı duymalarına gerek yok” diye konuştu.
Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, “AB süreci sonunda Türkiye’nin üyeliği olur ya da olmaz. Ama Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin bizlere önemli getirisi var. Erasmus da bunlardan bir tanesi. Siyasi düşüncemiz ne olursa olsun, AB süreci Türkiye’nin aslında çağdaşlaşma sürecidir. 50 yılı aşkın süredir devam etmekte olan AB süreci bir devlet politikası olmuş, farklı hükümetler gelse de AB hedefi değişmemiştir. Bu sürecin sonunda AB’ye üye olur ya da olmayız. Nihai hedefimiz AB’ye üyelik olsa da bu sonucun Türkiye’ye yapmış olduğu kazanımlar gerçekten yadsınamaz. Bugün AB’ye yönelik attığımız her adım toplumun her kesiminde hayat standardımızı AB standartlarına yükseltmeyi amaçlayan adımlardır. Belki günlük hayatımızda bunların farkında değiliz ama bu süreçte çevreden ulaştırmaya, tarımdan gıda güvenliğine kadar birçok alanda gerçekleştirilen reformlar, AB’ye uyum amaçlamakta ama sonuçları hayat standardımızı yükselten adımlardır” dedi.
Türkiye’ye karşı Avrupa’daki belirli kesimlerde oluşan yanlış algının panzehirinin Erasmus programı olduğunu söyleyen Yücel “Bu program kültürlerarası ortak çalışmayı öngörmektedir. Bir taraftan Türkiye’nin geleceğini şekillendiren bir program. Diğer taraftan Avrupa’nın içinde bulunduğu olumsuz gelişmelerin değişmesi için önemli bir programdır. Eksiklerimiz yok mu? Vardır. Türkiye adına eleştirilmekten korkmayız. Ama oluşturulmak istenen algı maalesef sadece Türkiye’ye yönelik değil AB değerlerini ilerde yok edecek bir algıdır” diye konuştu.
Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu, Erasmus’a sayı bakımından en fazla öğrenci gönderen üniversitelerden birinin Ege Üniversitesi olduğunu belirterek, “Erasmus kapsamında 120 bin proje başvurusu oldu, bunların 28 bininin finansmanını sağladık ve tahsis ettiğimiz miktar bin euronun üzerindedir” dedi.
Programın ardından konuşmacılardan oluşan heyet Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’la İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ı ziyaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.