Eti sebzesiz tüketmeyin!
Uzmanlar, etlerin C vitamini içeriği yüksek olan sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Kübra Nur Ak, Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Dyt. Ak, “Bayramlar tüm aile bireylerinin bir araya geldiği sevgi ve neşe dolu sofraların etrafında toplanılan, toplumumuz için manevi değeri çok yüksek olan günlerdir. Bu değerli günleri en sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirmek sizlerin elindedir. Kurban Bayramı’nda sağlık, kurbanlığın kesim aşamasında başlar. Uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski çok yüksektir.
Kurban Bayramlarında en sık yapılan yanlış; kurban etinin kesildikten sonra hemen tüketmesidir. Kurban eti kesimden sonra en az 24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Çünkü; yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratarak midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacaktır. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Kesildikten sonra buzdolabında en az 24 saat bekletilen et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve daha kolay sindirilebilir” dedi.
Et tüketiminin artmasıyla yükselen kolesterole değinen Diyetisyen Kübra Nur Ak, “Kurban Bayramı süresince gün içerisinde birden fazla kez et tüketilir. Et tüketiminin artması gün içerisinde alınan doymuş yağ ve kolesterol alımını da arttırır bu durum kalp-damar sağlığını tehdit eder. ‘Et Kavurma’ Kurban Bayramlarının geleneksel lezzetidir fakat pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kavurma yapılacaksa da; etin bol sebze ve baharatlar eşliğinde kendi suyunda pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir.
Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden derin dondurucularda saklanır, doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile hem besin öğelesi kayıpları en aza indirilir hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında (eksi 2 derecede) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (eksi 18 derecede) daha uzun süre saklanabilmektedirler” diye konuştu.
Etin vücuda yararı konusunda bilgilendiren Diyetisyen Ak, “Etler yüksek ve iyi kalite protein içeriği ile vücudumuzun temel yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. Etler iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli vitaminleri (B12, B6, B1 ve A vitamini) ve mineralleri (demir, çinko, fosfor, magnezyum) de bünyesinde barındırır.
Fakat etler E ve C vitaminlerini içermezler. Bu sebeple etlerin C vitamini içeriği yüksek olan sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu şekilde öğünde hem besin çeşitliliği sağlanır hem de sebzelerde bulunan C vitamini ette bulanan demir mineralinin biyo yararlılığını artırır. Mangalda etin ateşe çok yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına sebebiyet vermekle beraber çok yüksek ısıya uzun süre maruz kalan etlerde çeşitli kanserojen maddelerin oluşumu meydana gelir.
Bu sebeple kayıpların en aza indirilmesi için sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Gidilen bayram ziyaretlerinde; size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin, meyve suları yerine açık çay tercih edin, şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Bayram sabahı güne mutlaka her grup besin öğesini içeren hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kurban Bayramı’nda da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli tüketimine özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.