EÜ'de sıfır atık çalışmaları hız kesmeden sürüyor

EÜ'de sıfır atık çalışmaları hız kesmeden sürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık” Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen EÜ'de, 2021 yılında 260 bin 287 kilogram ambalaj atığı çöpe gitmekten kurtarılarak geri dönüşüme kazandırıldı.

“Sıfır Atık” Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen ve İzmir’de Merkez kampüsteki bütün birimleriyle kampüs bazında “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk kurum olan Ege Üniversitesinde (EÜ) 2021 yılında 260 bin 287 kilogram ambalaj atığı çöpe gitmekten kurtarılarak geri dönüşüme kazandırıldı ve 114 bin 547 kilogram tehlikeli atık güvenli bir şekilde bertaraf edildi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Atıkların geri dönüşüm yoluyla kazanılması hem ekonomiye hem de çevreye oldukça katkı sağlıyor. Sıfır atık projesi kapsamında üniversitemizde atıkların tamamı prosedürlere uygun şekilde bertaraf ediliyor. Sıfır Atık Yönetmeliği gereğince 2021 yılı içerisinde de geçmiş senelerde olduğu gibi tehlikesiz atıklar ve tıbbi atık, kimyasal atık, pil, floresan, kartuş, toner, elektronik atık, bitkisel atık yağ gibi tehlikeli atıklar düzenli bir şekilde kayıt altına alınıyor. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (ÇEVMER) koordinasyonu ile tüm birimlerde atıkların doğru şekilde toplanması, saklanması ve bertaraf edilmesi hususunda azami özeni gösteriyoruz. Kampüsümüzde atık ile mücadelede emeklerinden dolayı başta ÇEVMER olmak üzere tüm birimlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

ege-necdet-budak-dincer-ayaz-cevre-dostu-universite-6.jpg

Ege Üniversitesinin 2021 yılı atık verilerini açıklayan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “2018 yılından günümüze sıfır atık sistemine geçilmesi, eğitimlerin yapılması ve bilincin artması ile geri dönüşüme giden atık miktarlarımız ile çevreyi korumak için önemli gayret gösteriyoruz. Pandemi döneminde dahi çalışmalarımızın devam etmesine özen gösterdik. 2021 yılında toplam 260 bin 287 kilogram ambalaj atığı çöpe gitmekten kurtarılarak geri dönüşüme gönderildi. Bunun yanında 114 bin 547 kilogram tehlikeli atık güvenli bir şekilde bertaraf edildi. Yemekhanelerimizden ise 8 bin 391 kilogram bitkisel atık yağ geri dönüşüme gönderildi. Çöpe gitmekten kurtarılan atıklar ayrıca sera gazı salımının önlenmesi, ağaçların kurtarılması, enerji tasarrufu yapılması gibi birçok olumlu etkiyi sağlıyor” dedi.
ege-necdet-budak-dincer-ayaz-cevre-dostu-universite-5.jpg

“Kâğıt geri dönüşümü ile bin 557 adet ağaç kurtarıldı”

Prof. Dr. Ayaz, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Atık Sayacı kullanılarak yapılan çalışma verilerine göre; kâğıt geri dönüşümü ile bin 557 adet ağaç kurtarıldı. Ambalaj atıkları geri dönüşümü ile 27 bin 402 kilogram sera gazı atık salımı önlenmiş, 668 metreküp depolama alanı kazanılmış, 111 kilogram hammadde tasarrufu ve bin 331 varil petrol tasarrufu yapılmıştır. Geri dönüşüm işlemlerinde hammadde tasarrufunun yanı sıra enerji anlamında da önemli kazançlar elde edildiği biliniyor. Geri dönüştürülen kâğıt, plastikler, metaller ve camdan elde edilen hammadde için harcanan enerji; yeni bir ürüne göre çok fazla enerji kazanımı sağlayacaktır. Bu kapsamda, Ege Üniversitesinden elde edilen atıkların geri dönüşümü ile 899 bin 083 kilowatt saat enerji tasarrufu yapıldığını söyleyebiliriz. 2020 yılında Hemşirelik Fakültesi ve merkezimiz ortak projesi ile tüm bu atıkların yanı sıra ‘Atık İlaç’ toplanmasına başlandı. 2021 yılı içerisinde ise Tıp Fakültesi de 6 bin 400 kilogram atık ilaç toplayarak bu zararlı maddelerin çevreye karışmasını engellendi” dedi.

ege-cevre-dostu-universite-6.jpg

Öğrencilerin kampüse gelmesi ile yılın son aylarında atık miktarlarında Merkez kampüs adına geçen seneye göre önemli bir artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Kampüsümüzde uygulanan Sıfır Atık projesinin takibini de düzenli bir şekilde yapıyoruz. Kampüsümüzde görevlendirilen çevre danışman firmamız eğitim öğretimin de yüz yüze başlaması ile birlikte aktif olarak denetimlere de başladı. Kampüsümüzü düzenli ziyaretler ile birimlerimize teker teker gidilerek tehlikeli ve tehlikesiz atık yönetimlerini inceliyor. Ayrıca gelecek dönemlerde, projenin öğrencilerimiz için daha etkili bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla farkındalık eğitimleri, sosyal sorumluluk projeleri gibi çalışmalarla etkin atık toplanmasını hedefliyoruz. Endüstriyel Atık Yönetim Planı alınması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.