EÜ'den 'Kanser teşhisi' projesi
İnfrared Termal ve Difüz Optik Tabanlı Meme Görüntülerini Derin Öğrenme ile Değerlendiren Yenilikçi bir Mamografi Sisteminin Prototip Tasarımı” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Engin’in yürütücülüğünü yaptığı “İnfrared Termal ve Difüz Optik Tabanlı Meme Görüntülerini Derin Öğrenme ile Değerlendiren Yenilikçi bir Mamografi Sisteminin (INFOMAM) Prototip Tasarımı” başlıklı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı. TÜSEB’in “Öncelikli Ar-Ge Yapay Zeka Tabanlı Tıbbi Görüntü İşleme Proje Çağrısı” kapsamında kabul gören proje ile meme kanserinin erken tanısında kullanılacak görüntüleme sisteminin tasarlanması amaçlanıyor.
Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin üretken akademisyenleri tarafından hayata geçirilen projeler, bilimsel kurum ve kuruluşların çeşitli çağrıları kapsamında destek görmeye devam ediyor. Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Engin hocamızın ekibiyle birlikte hazırladıkları proje, TÜSEB tarafından desteklenmeye hak kazandı. Tam akredite, araştırma üniversitesi kimliği ile sağlık alanında yürüttüğümüz önemli projelerin bir örneği olan ve meme kanseri tanısına yenilik getirecek çalışmayı hayata geçiren proje ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.
“YERLİ OLANAKLARLA ÖZGÜN BİR SİSTEM TASARLANACAK”
Projenin amacını anlatan Prof. Dr. Mehmet Engin, “Bu proje ile konvansiyonel(X-ışınlı) tabanlı mamografi için tamamlayıcı nitelikte ancak infrared termal ve difüz optik esaslı yöntem kullanarak, tamamen yerli olanaklarla, özgün bir mamografik görüntüleme sistemi tasarımı amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, ilgili mekanik, elektronik ve yapay zeka algoritmik bileşenleri geliştirilecektir. Erken dönem meme kanseri tanılamasında kullanılması amaçlanan sistem, örselemesiz (non-invasive) karakterde olup mevcut mamografinin olası kısıtlılıklarını gidermeyi hedeflemektedir. Ülkemizde ve yurt dışında bu alanda; termal ve optik modaliteleri ortak kullanarak tasarımlanmış bir sistem henüz mevcut değildir. Proje, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı iş birliği ile sürdürülecektir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.