EÜ'den “Türk Dünyası Bahar Şenliği”
Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Türk Dünyası Bahar Şenliği'nin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, etkinliğin Türk coğrafyasının akademik, ekonomik ve kültürel iş birliği için yeni fırsatlar oluşturacağını söyledi.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün (TDAE) organizasyonunda düzenlenen “Türk Dünyası Bahar Şenliği” renkli görüntülerle başladı. Şenliğin açılış törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Sibirya Uzmanı Dr. Timur Davletov, senato üyeleri, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversite üst yönetimi olarak, gerek jeopolitik önemi gerekse tarihî ve kültürel bağlarımız nedeniyle Türk dünyasına özel bir önem veriyoruz. Türkiye’nin en köklü Türkoloji merkezlerinden biri olan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün; ülkemizin ve üniversitemizin misyon ve vizyonuna uygun olan faaliyetlerin yürütülmesinden ziyadesiyle memnun olduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu.
“Türk kültürünün zenginliğini gözler önüne sereceğiz”
Şenlik kapsamında üç gün boyunca eğlenceli etkinlikler düzenleneceğini belirten Rektör Budak, “Üniversitemizin Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ve Spor Bilimleri Fakültesi işbirliğinde üç gün boyunca sürecek etkinliklerde öğrencilerimize yönelik spor, sanat ve bilimsel faaliyetler düzenleyeceğiz. Bu faaliyetlerin, yeni jeopolitik denklemde Türkiye ile Türk dünyası arasındaki politik ve kültürel ilişkilerin pekiştirilmesine önemli ve değerli bir katkı sunacağı kanaatindeyim. Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu şenlik kapsamında inanıyoruz ki, Türk dünyasından çeşitli Türk boylarının dil, edebiyat, sanat, folklor ve kültürü tanıtılarak Türk kültürünün zenginliği ve çeşitliliğini gözler önüne sereceğiz. Türkiye ve Türk dünyası arasındaki ortak soy, tarih, kültür ve değerlere dayalı, köklü manevi bağları güçlendirerek gençlerimiz arasında bu bağlamda farkındalık yaratacağız.
Ege Üniversitesi öğrencilerimizin Türk dünyasından gelen kardeşleriyle kaynaşmasından, paydaş kültürel ve millî kimlik duygusunun pekiştirilmesinden duyduğum memnuniyeti de biz kez daha ifade etmek isterim. Bu yıl birincisi gerçekleştirilen Türk Dünyası Bahar Şenliği’nin Türk dünyası gençleri arasında kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendirilmesi, bölgesel ve küresel barışın sağlamlaştırılmasına yönelik hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyor, etkinliğin düzenlemesine katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“Bahar yeniden dirilişin sembolüdür”
EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “Türk Üniversiteler Birliği’nin aktif bir üyesi olmak için başlangıç olarak ‘Orhun Değişim Programı’nı devreye soktuk. Ardından öğrencilerimizin bir araya gelmesi, kaynaşması açısından önemli gördüğümüz ‘Türk Dünyası Bahar Şenliği’ sosyal programına ilişkin bir proje sunduk. Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Ersan ile birlikte katıldık. Orada sözünü ettiğim bu projeyi sunduk. Toplantılarda projemiz kabul edildi ve uygulanmasının önemi vurgulandı. Dolayısıyla biz de bu süreci başlattık. Dolu dolu bir programla Türk dünyasının her tarafından; örneğin Kosova’dan, Bulgaristan’dan gelen öğrencilerimizi davet ettik. Bizlere her zaman desteğini sunan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, şenliğimize katılım sağlayan Bornova Kaymakamı Fatih Genel’e, buradaki süreçte bize yardımcı olan DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Usta’ya ve programın düzenlenmesinde yer alan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İlk uluslararası sempozyum
EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Özge Usta ise “Türk halkları ile birlikteliğimizin temelinde ortak bir dilimiz, medeniyetimiz ve tarihimiz var. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitümüz ve TÜRKSOY ile işbirliği içinde Türk Dünyası Bahar Şenliği’nin bir parçası olmaktan ve Konservatuvarımız tarihinde bir ilk olarak I. Uluslararası Türk Dünyası Müzik ve Dans Sempozyumu’nu gerçekleştirmekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Çok heyecanlıyız. 34 yıllık tarihimizin ilk uluslararası sempozyumu olacak. Bizlerden desteğini esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan’a sonsuz teşekkür ediyorum. Türk sanatı adına verimli bir etkinlik olmasını diliyorum” dedi.
“Ege Üniversitesi ile iş birliğimizi sürdürmekte kararlıyız”
TÜRKSOY Sibirya Uzmanı Dr. Timur Davletov, “Türk kültür ve sanatının bütün kıtalarda tanıtımı için yoğun çaba sarf eden, evrensel düzeyde bu doğrultuda çeşitli etkinlikler yürüten, projeler gerçekleştiren ve bu bağlamda Türk dünyasının çeşitli ülke ve bölgelerinden binlerce sanatçıyı, kültür emekçisini ve bilim insanını bir araya getiren TÜRKSOY olarak, Ege Üniversitesi öncülüğü ve ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dünyası Bahar Şenliğini birlikte düzenlemekten onur duyuyoruz. Türk dünyasında önemli yüksek tahsil kurumlarından biri olan Ege Üniversitesi ile bundan sonra da Türk kültürü, sanatı ve bilimi alanında işbirliğimizi sürdürmekte kararlıyız. Bu etkileşimimizin tüm ulusların bütünleşmesi sürecinde de önemli katkılar sağlayacağı inancındayız. TÜRKSOY, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediğimiz I. Uluslararası Türk Dünyası Müzik ve Dans Sempozyumu’nda emeği geçenlere ve katılımcılara başarılı ve verimli bir akademik forum, izleyicilere ise unutulmaz bir Türk sanatı şöleni diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından TDAE öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Temizkan, “Türk Kültüründe Hıdırellez Geleneği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Şenliğin açık hava etkinliklerinde ise Rektör Budak, yakılan ateşten atladı ve ok atma atölyesine katıldı. Ayrıca, Bornova Kaymakamı Fatih Genel’in katılımında bıçak yapım atölyesi gerçekleştirildi. Türk dünyasının geleneksel eğlencelerinden olan âşık atışması, yumurta tokuşturma ve kumalak oyunu gibi yarışmalara sahne olan şenlikte EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından düzenlenen “Bizden Ezgiler” Türk Halk Müziği dinletisi ve çalgı sergisi katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.