Facebook Yüzünden İşinizden Atılabiilirsiniz!
Facebook ve benzeri sosyal medya sitelerinde eğlencenin dozunu kaçırmak sizi işinizden edebilir. Nasıl mı?
Facebook, Twitter, Instagram ve benzeri sosyal medya hesaplarında resim ve bilgi paylaşmak çağımızın yaygın iletişim biçimi. Peki, sosyal medyada, mesela Facebook hesabında işçinin arkadaş grubuyla şaka amaçlı paylaştığı bir fotoğraf veya bir yazı bu çalışanın işten çıkarılmasına geçerli neden teşkil edebilir mi?
Star'dan Ahmet Metin Aysoy yazdı;
Diyelim ki, özel hastanede çalışan bir hasta bakıcı arkadaşlarıyla birlikte hastanede fotoğraf çektirip; başlık olarak da 'hasta gelmesin diye dua ederken biz' yazarak bu fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşmış olsun. İşverenin de söz konusu paylaşım nedeniyle işçinin sözleşmesini feshettiğini farz edelim.
İşten çıkarılan bu işçi işe iade davası açarak, aynı meslek grubu içerisinde bu fotoğrafın paylaşılmış olduğunu, bu nedenle de bu paylaşımın arkadaşlar arasında veya meslektaşlar arasında bir espri olarak kabul edilmesi gerektiğini ve bu fotoğrafın işvereni küçük düşürecek nitelikte olmadığını ileri sürmüş olsun. Sonra… Devamını Yargıtay’ın güncel kararından okuyalım: “02.11.2014 tarihinde 'Facebook' adlı sosyal paylaşım sitesinde ...' isimli bir grup içerisinde yayınlanan 'hasta gelmesin diye dua ederken biz, .........hastanesi ' başlıklı, davacı ile birlikte 3 kişinin hasta yatakları üzerinde bağdaş kurup oturduğu ve ellerini havaya kaldırarak dua ettikleri fotoğrafın davalı işverence fesih nedeni yapıldığı anlaşılmaktadır. Paylaşılan bu fotoğrafta davalı kurumun isim ve logosu kullanıldığı gibi fotoğrafta davacının üzerinde formasının ve yaka kartının da bulunduğu görülmektedir. Sözü edilen paylaşım 1.285 kişi tarafından beğenilmiş ve fotoğrafın altına 52 yorum yapılmıştır. Fotoğrafın yayınlandığı '...' grubunun yaklaşık 13.102 üyesi olduğu anlaşılmaktadır.
Davacının 12.11.2014 tarihli savunması ile aynı gün temyiz incelemesi yapılan Dairemizin 2015/46017 Esas sayılı dava dosyasında aynı paylaşım nedeniyle iş akdi feshedilen işçinin savunmasından fotoğrafların mesai saatleri içerisinde çekildiği ve paylaşılmasına davacının rızasının bulunduğu anlaşılmaktadır.
Davacının mesai saatleri içerisinde çekilen ve paylaşılacağının bilindiği fotoğraflarının binlerce kişi tarafından izlenebilecek bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlanması işyerindeki çalışma disiplinini ve iş akışını etkileyecek nitelikte olup artık davalı işverenden davacı ile çalışması beklenemeyeceğinden somut olayda haklı bir fesih nedeni bulunmasa bile fesih için geçerli bir nedenin bulunduğunun kabulü gerekmektedir. “ (7. Hukuk Dairesi 26.05.2016 tarih 2016/10461 E.,2016/11592 K.) Sözün özü, sosyal medyada yapılan paylaşımın iş disiplinini veya iş akışını olumsuz etkilemesi halinde bu paylaşımı yapan çalışanın iş sözleşmesi geçerli nedenle feshedilebilir. Sosyal medyada paylaşım yaparken bu hususa dikkat etmekte fayda var
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.