Fair-play ruhu Bornova’dan Dünya’ya yayılıyor
“1. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması” Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Bornova Belediyesi işbirliği ile yapılıyor
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) Fair Play olgusunu yaygınlaştırılmak ve tüm toplumlarda bir yaşam tarzı olarak benimsetmek amacıyla oluşturduğu Fair Play Komisyonu Bornova Belediyesi iş birliği ile “1. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması”nı düzenliyor. Amatör ve profesyonel tüm fotoğraf tutkunlarına açık olacak yarışmaya başvurular, 30 Haziran 2019 tarihinde son bulucak. İlk kez düzenlenen ve duyurusu Dünya Spor Yazarları Birliği(AIPS)’nin dergisinde de yapılan Yarışması’nın tanıtım toplantısı, Bornova Belediyesi Atatürk Spor Kompleksi’nde yapıldı. TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı ve Dünya Fair Play Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Arıpınar, Down Kafe’den sosyal yardımlara, Bornova Stadı’ndan Atatürk Spor Kompleksi’ne yaptığı çalışmalarla gerçek anlamda fair-play ruhu taşıdığı için Bornova Belediyesi ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise “Fair-play ruhu, dostluk, kardeşlik ve centüilmenlik sporda ilklerin kenti Bornova’dan dünyaya yayılacak. Bu yarışmadan çıkacak bütün fotoğraflar dünyaya umut olsun” diye konuştu.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) Fair Play olgusunu yaygınlaştırılmak ve tüm toplumlarda bir yaşam tarzı olarak benimsetmek amacıyla oluşturduğu Fair Play Komisyonu ve Bornova Belediyesi iş birliği ile ilk kez düzenleyeceği Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması’nın tanıtım toplantısı Bornova Belediyesi Atatürk Spor Kompleksi’nde yapıldı.
Arıpınar, Neden Bornova’yı seçtiklerini anlattı
TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı ve Dünya Fair Play Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Arıpınar, işbirliği için neden Bornova Belediyesi’nin seçtiklerini anlattı. İzmir’in Bornova’nin kendilerini için ayrı bir yere sahip olduğunu anlatan Arıpınar, “Sevgili Başkan Olgun Atila neler yapıyor diye araştırdık. Down Kafe’den sosyal yardımlara, Bornova Stadı’ndan Atatürk Spor Kompleksi’ne her şeyi gördük ve gerçek anlamda fair-play ruhu taşıdığına kanaat getirdik” diye konuştu. Yarışmanın duyurusunun Dünya Spor Yazarları Birliği(AIPS)’nin dergisinde de yapıldığına dikkat çeken Erdoğan Arıpınar, ilk kez düzenledikleri yarışma ile fotomuhabirlerinin fair-play kavramını özümsemesini amaçladıklarını vurguladı; İzmirlilerin yoğun katılımını beklediklerini söyledi.
Atila: Fair-play ruhu Bornova’dan Dünyaya yayılacak
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin böylesi bir yarışmayı kendileri ile birlikte yapmasının büyük bir onur olduğunu belirterek, “Bizi tercih ettikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu yarışma iyi örneklerin çoğalması açısından büyük önem taşıyor. Bornova, Atatürk yolunda insanların kardeşçe yaşadığı aydınlık bir kent. Fair-play ruhu, dostluk, kardeşlik ve centüilmenlik sporda ilklerin kenti Bornova’dan dünyaya yayılacak. Bu yarışmadan çıkacak bütün fotoğraflar dünyaya umut olsun”dedi.
Erboy: AIPS’nin de onayladığı bir yarışma
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Yönetim Kurulu Üyesi Avni Erboy ise Dünya çapında bir yarışmanın başlangıcı için birarada olduklarını belirterek, “Bornova Belediyesi’nin desteğiyle Dünya Spor Yazarları Birliği’nin de onayladığı bir yarışma gerçekleştiriceğiz. Kültür, sanat ve spora her zaman destek Başkan Olgun Atila’ya çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Dereceye giren eserlere ödül ve sergi
Seçici Kurul toplantısı TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı, Avrupa Fair Play Birliği Başkan Yardımcısı ve Dünya Fair Play Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Arıpınar, TMOK Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Bilge Donuk, TMOK Fair Play Komisyonu Genel Koordinatörü Murat Özbay ve TMOK Kurumsal İletişim Direktörü Uğur Korkmaz’ın gözlemciliğinde yapılacak. Birincilik ödülünün 4.000 TL, ikincilik ödülünün 2.000 TL, üçüncülük ödülünün ise 1.000 TL olduğu yarışmada, Seçici Kurul tarafından değerlendirilecek 5 eser, 400 TL mansiyon ile ödüllendirilecek. Seçici Kurul tarafından beğenilen ve seçilecek 50 eser Yarışma sonunda basılacak TMOK 1. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması Albümünde ve Sergide ilk sekiz dereceyi alacak eserlerle birlikte yer alacak.
Seçici Kurul üyeleri (Soyadı alfebetik sırayla)
Murat Ağca, Spor Yazarı ve Fotoğraf Sanatçısı
Tuncer Cebeci, Fotoğraf Sanatçısı
Ali Teoman Güray, TMOK Fair Play Komisyonu Koordinatörü
Prof. N. Nihal Kafalı, Mimar Sinan GSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
Remzi Yılmaz, TMOK Fair Play Komisyonu Üyesi
Mustafa Yalçın, Fotoğraf Sanatçısı-Paris
Fotoğraf Sanatçısı Üye, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin belirleyeceği
Fotoğraf Sanatçısı Üye, Foto Muhabirleri Derneği’nin belirleyeceği
Fotoğraf Sanatçısı Üye, Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin belirleyeceği
Fotoğraf Sanatçısı Üye, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Son başvuru tarihi: 30 Haziran 2019
Katılımcıların eserilerini 30 Haziran 2019 tarihine kadar info@olimpiyat.org.tr adresine gönderecekleri Yarışma, tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçılara açık olacak. Seçici kurul üyeleri ile 1. derece yakınları (akrabaları) dışında amatör, profesyonel tüm fotoğrafçılara açık olan yarışmaya, daha önce ödül almış, sergilenmiş ve yayınlanmış fotoğraflar katılamayacak. Her fotoğrafçı en fazla 3 fotoğrafla yarışmaya katılabilecek.
Fotoğraflar hangi özelliklerde olacak?
Yarışmaya katılacak fotoğraflar (siyah-beyaz ya da renkli), jpg/jpeg formatında, 300 dpi, 7-12 sıkıştırma kalitesinde, kısa kenar en az 1920 piksel, uzun kenar en fazla 3200 piksel olarak kaydedilecek. Dosyaların boyutları 2 Mb (siyah-beyaz ise 1 Mb)'den az olmayacak 4 Mb’yi de geçmeyecek. Fotoğraflar paspartusuz ve kenar boşluksuz yüklenmeyecek. Üzerinde katılımcının kimliğine ilişkin isim, imza, logo, tarih gibi bilgiler bulunmayacak.
İsimlendirme nasıl yapılacak?
Her bir fotoğraf dosyasının ismi maksimum 31 karakter olacak.
1. Adım: İsimlendirmede Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü, ç, ı, ğ, ö, ş, ü karakterleri kullanılmayacak.
2. Adım: Ülke kodu ve bölüm tanımlaması yapan karakter dışındaki tüm harfler küçük olacak.
3. Adım: Dosya adının ilk 2 karakterine ülke kodu yazılacak.(Türkiye için “TR”). Ülke kodları için bakınız: http://www.fiap.net/docs/divers/ISO-CODES-en.pdf
4. Adım: Eser sahibinin ismi maksimum 5 karakter olacak biçimde yazılalacak. (Örnek: “Ömer Eril YILMAZ” isimli katılımcı için “omery” veya “omey” ya da ‘’oeyil” gibi).
5. Adım: Sonraki karakter bölümün baş harfi olacak. (A- Sayısal/ Digital > D Serbest/ Open O Isınma; Unutulan Gelecek (renkli ve/veya siyah-beyaz) > DA, B- Sayısal/ Küresel Isınma, Kavramsal / Yaratıcı Fotoğraf (renkli ve/veya siyah-beyaz) > DB).
6. Adım: Fotoğrafın sıra numarası rakamla yazılacak (1’den 4’e kadar) ve bundan sonra alt çizgi eklenecek ( _ ).
7. Adım: Alt çizgiden sonra fotoğrafın adı toplam karakter sayısını geçmeyecek şekilde yazılacak. (Örnek: “Ömer Eril YILMAZ” isimli katılımcının Fair Play; Unutulan Gelecek bölümü için çektiği “Kardeşlik” adlı 1 no’lu fotoğrafı için “TRomeryDA1_kardeşlik ” gibi)
8. Adım: Fotoğrafın çekildiği makine markası ve modeli de ayrıca belirtilecek.
Yarışma Takvimi
Yarışma’da derece alan eserler ve sahipleri Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi www.olimpiyat.org.tr ve İzmir Bornova Belediyesi https://www.bornova.bel.tr web sitelerinden açıklanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.