Esra Aran
Fermente besinler -II
Geçen hafta fermente besinlerden bahsetmiştim. Fermente besinlere diğer bir örnek lahana turşusu ve elma sirkesidir.
Lahana turşusu
Nasıl yapılır? Lahana elle parçalara ayırınız. Kavanoza yerleştiriniz. Başka bir kavanozda 2 lt suya sirke, tuz, sarımsak, nohut ve şeker eklenir. İyice karıştırdıktan sonra, lahanaların üzerine yavaş yavaş dökülür. İyice karıştırıldıktan sonra serin bir yerde 12 gün bekletilir. 12 gün sonra afiyetle tüketebilirsiniz. En önemli faydası osteoporozdan korunmanıza destek olur.
Elma sirkesi
Nasıl yapılır? Elmaların kabuklarını kalınca soyun, elmaları iri iri doğrayın. Cam kavanozun içine yerleştirin. Ardından üzerine örtecek kadar içme suyunun içine yarım çay bardağı toz şeker, 2 kaşık bal, 1 avuç nohut ekleyiniz. Şekerin iyice erimesi gerekir. Karanlık bir ortamda 45 gün bekletiniz. 3 günde 1 çalkalamalısınız. 45 günün sonunda süzün, başka bir kavanoza aktarınız.
Nasıl tüketilmeli? Her sabah aç karnına yarım çay bardağı elma sirkesini oda sıcaklığında veya soğuk tercih edebilirsiniz. ( not: mide şikayetiniz varsa aç karnına değil, salatalarda tercih ediniz)
İçerisinde C vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.