Fethi Gürer: Hayvan kayıpları en aza indirilmeli!

Fethi Gürer: Hayvan kayıpları en aza indirilmeli!

Hayvan hastalıklarının yalnız hayvanlara değil insana bulaştığında ölümcül etkisi olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan kayıpları en aza indirilmesi ve önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

Hayvanlarda tüberküloz ve brusella gibi hastalıkların sayısal verileri ile hastalıklarla mücadele eden besicilere veriler desteklerin açıklanması için, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Tüberküloz ve Bruselloz hastalıkları gibi hayvan hastalıklarına 2021 yılında kaç hayvanda kaç ilde rastlanmıştır?

Hastalık görülen işletme sayısı kaçtır besicilere bu konuda destek var mıdır?

Döl verimi düşüklüğünün önlenmesi için yapılan çalışmalarda istenen hedefe ulaşılmış mıdır?

Buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri 2021 yılında sayı ve oranları dünya ortalamasına göre durum nedir?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, 2021 yılında toplam 2 bin 642 işletmede söz konusu hayvan hastalıklarının tespit edildiğini belirtti.

fotograf-2.jpeg

Sığırlarda döl veriminin artırılmasına yönelik olarak 2018 yılında Döl Verimi İzleme Sistemi (DÎVlS) oluşturulduğunu anlatan Bakan Kirişçi, açıklamasında şunlara değindi:

“Büyükbaş hayvancılık işletmelerindeki suni tohumlama uygulamaları, bu sistem üzerinde takip edilerek düvelerin buzağılama yaşı ile iki buzağılama arası süreleri değerlendirilmektedir. Döl veriminde başarıya ulaşmak için sığırlarda bakım, besleme ve kızgınlık takipleri konusunda ilçe ve köy bazlı eğitimler yapılmakta olup, DİVİS’ten alınan güncel verilere göre düvelerin buzağılama yaşı 26,6 ay, ortalama buzağı aralığı 410 gündür…” dedi.

HAYVANDAN İNSANA BULAŞIR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan hastalıklarının yalnız hayvanlara değil insana bulaştığında ölümcül etkisi olduğunu belirtip hayvan hastalığı deyip geçilmeyecek kadar önemli olduğunu söyledi. Hayvan hastalıkları ile yüzlerce hayvan ölüp Ya da şartlı kesime gönderildiğine dikkat çeken Gürer bazı hayvan hastalıklarının insana bulaşmasının ölümle sonuçlandığı akıldan hiç çıkarılmamalıdır .Bu nedenle Zoonotik hastalıklarla etkili, etkin mücadele sürdürülmelidir .Hayvan hastalıklarına karşı hayvan yaşam alanı ahırlar yanında veteriner,aşı,kontrol hizmetleri aksatılmamalıdır .Sağlık Bakanlığı Yazılı sorularıma verdiği yanıtlarda 2017 yılında 6 bin 457 bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz ve bir kuduz vakası, 2019 yılında brusella hastalığından şüpheli 18 bin 839 kişi, şarbon hastalığından şüpheli 430 kişi, sığır tüberkülozu hastalığından 16 (geçici veri) kişi, kuduz hastalığından 2 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini açıklamıştı. Bu hastalığın hayvandan bulaştığı şüphesi ile açığa çıkan rakamlar. Birde hayvandan bulaştığını fark etmeden hastalığı yaşayanların olabileceği de unutulmamalıdır .Hayvandan bulaşan hastalıkların önlenmesi yolu toplumun daha çok bilinçlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması ile sağlanabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

fotograf-1.jpeg

HAYVAN KAYIPLARI EN AZA İNDİRİLMELİ

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Bakanın Buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri 2021 yılında sayı ve oranları dünya ortalamasına göre durum nedir?” sorusunu yanıtsız bırakmasını da eleştirdi. Gürer Buzağı ölümleri önlense hayvan açığımız sona erer. Dünya ortalaması üzerinde buzağı, kuzu ve oğlak telefi var. Son dönemde gebe inekler kesimi ile doğum aşamasında yüzlerce buzağı yok oldu. Ortalama 5 kez doğurgan inekler kesime gitti. Bakanlığa bağlı tarım işletmelerinde dahi Sayıştay dünya ortalaması üzerinde hayvan ölümü varlığını saptadı.11 milyon aşı ithal etmemize karşı hayvan hastalıkları önlenememesi ve buzağı,kuzu,oğlak ölümleri sürmesi düşündürücüdür .Bu bağlamda önlemler artırılmalıdır. Bakanlık veriler olumlu olsa açıklardı. Olumsuz olunca soru yanıtsız bırakılmıştır” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.