Fethi Gürer: Rusya'dan gazı ne kadara alıyoruz?
Gürer’in “Rusya’dan alınan yıllık gaz miktarı ve tutarıyla’ ilgili sorusuna yanıt vermeyen Bakan Dönmez, bunun ticari sır kapsamında olduğunu ileri sürdü. Bakan Dönmez, doğalgaz fiyat artışlarını ise makul seviyede olduğunu iddia etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, ülkemizde yıl içinde kullanılan doğalgaz miktarı, Rusya’dan alınan doğalgaz için ödenen tutarın açıklanmasını istedi.
Milletvekili Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşması kapsamında alınan yıllık gaz miktarı ve tutarı son beş yılda ortalama ne kadar olmuştur?
Nüfus yoğunluğuna göre doğal gaz tüketiminde ilk 10 il hangisidir? Kaç ilçede halen doğalgaz mevcut değildir?
Rusya'dan alınan doğalgaz ile çalışan kaç enerji santralimiz vardır? Üretimleri kaç megavattır?
Türkiye'nin toplam doğalgaz ihtiyacının ne kadarı Rusya'dan, ne kadarı diğer ülkelerden alınmaktadır?
Doğalgaz depolama tesislerimizdeki mevcut gaz miktarı Türkiye'nin ihtiyacını kaç gün karşılayabilir?
Kış mevsimi öncesi yeterli stok mevcut mudur?
Vatandaşın tükettiği doğal gaza zam gelecek kaygısı vardır. Tüketicinin bu kışı zamsız geçirmesi için önlem alınmakta mıdır?”
ALINAN DOĞALGAZ MİKTARI TİCARİ SIR SAYILDI
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Dönmez, doğal gaz alım satım anlaşmalarının ticari akitler olması sebebiyle bu anlaşmaların içerisinde ticari gizlilik hükümleri yer aldığını belirterek doğalgaz alım maliyeti bilgilerinin paylaşılmasının sözleşme ve mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu ifade etti.
MALİYET PAYLAŞIMI MÜMKÜN DEĞİLMİŞ
Doğalgaz alımıyla ilgili maliyetlere ilişkin bilgilerin paylaşılmasının mümkün olmadığını söyleyen Bakan Dönmez, bilgilerin, anlaşmalar sona erdikten sonra da gizlilik hükümleri geçerliliğini muhafaza ettiğini vurguladı.
LİSANS SAHİPLERİNİN SÖZLEŞME SUNMA ZORUNLULUĞU YOK
Doğal gaz yakıtlı santrallerde kullanılan doğal gazın hangi ülkeden alındığına ilişkin ilgili lisans sahiplerinin sözleşme sunma zorunlulukları bulunmadığına da değinen Bakan Dönmez, Rusya Federasyonundan alınan doğal gazın kaç adet santralde kullanıldığı hususuna ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığını kaydetti.
TESİS KAPASİTESİ, TÜKETİM MUKTARININ YÜZDE 9.5’İ KADAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dömez, “2020 yılı tüketimi baz alındığında, mevcut doğal gaz ve LNG depolama tesislerimiz yıllık tüketimimizin %9,5’ine karşı gelecek kapasiteye sahiptir.31/08/2021 tarihi itibariyle depolanan gaz oranı depolama tesisi kapasitesinin %71,7’ sine tekabül etmekte olup, bu oranın kış aylarında daha da arttırılması hedeflenmektedir” şeklinde açıklamada bulunu.
DOĞALGAZ FİYAT ARTIŞLARI MAKUL SEVİYEDE İMİŞ
BOTAŞ tarafından belirlenen doğal gaz toptan satış fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Fatih Dönmez, “ piyasa koşulları, piyasa fiyat istikran, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tarife ile ilgili kararları ile alım-işletme giderleri gibi maliyet unsurları ve bunlardaki değişimler dikkate alınarak en makul seviyede belirlenmektedir”
DOĞALGAZ VATANDAŞA PAHALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Doğalgaz alım maliyeti bilgilerinin ticari sır kapsamında değerlendirip, vatandaşına en uygun fiyatla doğalgazı veren ülkeyiz deniyor. Bu ifade neye ve kime göre olduğu tartışılır. Vatandaş, elektrik ve doğalgaza sürekli gelen zamlarla muzdariptir. Vatandaş alım gücü ve yıllara göre zamlara göre yaşadığı soruna bakıyor. Farklı ülkelerde fiyatların mukayesesi yapılması ticari sır olmuyor ancak alım fiyatı ticari sır sayılıyor. Ülkemiz gerçeğinden hareketle doğalgaz fiyatının ucuz olacağını söyleyenler sürekli zamla halkı doğalgaz kullanmakta zor duruma düşürünce şimdi de diğer ülkelerle kıyaslayıp yeni zamlara kapı aralamak peşindedirler” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.