Fransa'nın Gezi Eylemleri 'Gece Ayakta' Devam Ediyor
Fransa’da, kasımdaki Paris saldırılarından beri OHAL’in yürürlükte olmasına rağmen, iş yasası taslağına yönelik protestolar hız kesmiyor. Önceki gün ülke çapında yetkililere göre 170 bin, sendikalara göre 500 bin kişi sokaklara dökülürken bazı kentlerde p
Fransa'da devam eden 'gece ayakta' eylemleri devam ediyor. Terör örgütü IŞİD'in saldırılarından itibaren başkent Paris'te uygulanan OHAL uygulamasına rağmen halk işsizliğe karşı olduğu iddia edilen yeni yasa tasarısını protesto etmeye devam ediyor.
Olaylarda biri ağır 78 polis yaralanırken 214 kişi gözaltına alındı. Sağcı partilerin OHAL kapsamında her türlü eylemin yasaklanması çağrısını reddeden Sosyalist Parti hükümeti, daha soldaki partilerin ise aşırı polis konuşlandırarak şiddeti tahrik etmek suçlamasıyla karşılaştı.
Hükümetin genelde yüzde 10, gençlerde yüzde 25’te seyreden işsizliği azaltacağını savunduğu, sendikalarla öğrenci hareketinin ise kazanılmış hakları erozyona uğratıp gençlik için güvencesiz bir gelecek hazırlamakla suçladığı tasarı için 31 Mart’tan beri protesto düzenleniyor. Protestoların başını sendikalarla birlikte her gece meydanlarda siyasi tartışma düzenleyen “Gece Ayakta” hareketi çekiyor.
Polis zorla boşalttı
Önceki gün Nantes, Lyon, Marsilya, Toulouse ve Paris’te kukuletalı gençlerin sahneye çıkması ise polisle çatışmaları beraberinde getirdi. “Gece Ayakta”nın toplandığı Paris’in Cumhuriyet Meydanı gece yarısı polis tarafından zorla boşaltılırken çatışma çıktı, araçlar yakıldı, 27 kişi gözaltına alındı. Sabah bir grup genç, polisle çatışmak için meydana geri döndü. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, durumu kontrol altına alan güvenlik güçlerinin “büyük profesyonelliğini” övdü. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Cumhuriyetçi Partisi ise 'Gece Ayakta, OHAL ile uyumlu değil. Artık yeter” diyerek yasaklanmasını istedi.
‘Pisuvara benzettiler’
Ile-de-France bölgesinin güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Frédéric Péchenard da “Kaldırım taşları söküldü, anıtlar boyandı, meydan koca bir pisuvara benziyor. Meydanı Parislilere geri verelim” diye konuştu. Kaldırım taşı isabet etmesi sonucu kafatası kırılan sivil polisi hastanede ziyaret eden Cazeneuve ise bu talepleri reddederek, “Her şeyi yasaklayarak bu dönemi siyasi amaçları için istismar etmek isteyenler, hem hukuk hem de OHAL konusunda zır cahil” dedi.
Daha sol kanat “polis şiddetini” kınadı. Sendika liderlerinden Jean-Claude Mailly, “Biz şiddete karşıyız. Şiddet protestolardan ayrı gerçekleşti” derken, Olivier Besancenot, “Aşırı güvenlik gücü konuşlandırırsanız, şiddeti tahrik edeceğinizi bilirsiniz. İşlerin rayından çıkmasının koşulunu hazırlamış olursunuz” eleştirisini getirdi.
1 MAYIS İÇİN EYLEM HAZIRLIĞI
Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.
Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.
Tasarıya karşı son 2 ayda 4. kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.