GECİKEN ÖDEME ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR”

GECİKEN ÖDEME ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR”

İyi tarım uygulaması" kapsamında çiftçilere yapılması gereken ödemeler, ödenek sorunları gerekçesiyle geciktiriliyor.

Konuyu gündemde tutmayı sürdüren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, 2015 yılında yaşanan bu gecikmenin 2016 yılı için çiftçiyi mağdur etme tehlikesi taşıdığını belirtti. Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e 2015 yılı İyi Tarım Uygulama ödemelerini sordu.

 

Denizli Milletvekili Kazım Arslan soru önergesi şöyle:

“Çiftçilerimizin 2015 yılı için, İyi Tarım Uygulaması Sertifikasına hak kazanmış  olanlarına ve Tıbbi Aromatik, Süs Bitkileri için dekar başına ortalama 100 TL ödenmesi gerekirken, belirlenen bu ücretlerin ödenmediğine ilişkin şikayetler tarafıma ulaşmaktadır. Bu ödemeler ne zaman gerçekleştirilecektir?

Denizli’de İyi Tarım Uygulaması Sertifikasına sahip üreticilerin ilçe ve dekar bazında dağılımı nedir; 2015 yılı dekar başına destekleme ödemeleri ne zaman yapılacaktır? Şimdiye kadar yıllık ne kadar ödeme yapılmıştır, ödemesi geciken kaç üretici vardır?

Denizli İl Müdürlüğünüz tarafından 2015 yılı ödemelerine ilişkin Ödeme Cetvelleri  Bakanlığınıza ne zaman gönderilmiştir? Geçen sürede ödemelerin gecikmesinin nedeni nedir?

2015 yılı için, Tıbbi Aromatik Bitkiler için yapılması gereken dekar başına ödeme ne zaman gerçekleştirilecektir? 2015 bedelleriyle, organik tarımda meyve ve sebze için dekar başına ortalama 70 TL, tarla bitkileri için dekar başına 10 TL olarak belirlenen destekleme ödemelerinin gecikmesinin nedeni nedir?

2015 yılı için, seralar, örtü altı bitkiler için dekar başına 150 TL, açıktaki alandaki meyveler için 50 TL olarak belirlenen destekleme ödemeleri ne zaman gerçekleşecektir?

Denizli’de Tıbbi Aromatik Bitkiler için ödeme yapılan üreticilerin ilçe ve dekar bazında dağılımı nedir; şimdiye kadar yıllık ne kadar ödeme yapılmıştır?

Çiftçilerimiz, gerek iklim değişikliği ve afetler, gerekse komşularla yaşanan sorunlar ve 15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle ürünlerini satamadıkları, sattıklarının parasını alamadıkları gerekçesiyle zor durumda kaldıklarını belirterek borç yapılandırması talebinde bulunmuştur. Çiftçilerimizin Tarım ve Kredi Kooperatiflerine, TC Ziraat Bankası’na olan borçlarının 1 yıl erteleneceğine ilişkin açıklamanın ardından, üreticilerimiz faizsiz erteleme tabine yinelemektedir. Borç yapılandırmasına ilişkin çalışmalar hangi aşamadadır, karar ne zaman uygulanacaktır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.