Geleceğin tahnit ustalarını yetiştiriyor
Yıllardır tahnit sanatıyla ilgilenen Gökhan Akbulut, gelecek nesillere bilinçli ve yetenekli tahnit sanatı ustaları yetiştiriyor.
10 yıldır profesyonel olarak doğal sebeplerden dolayı ölen hayvanları tahnit sanatı ile (hayvan doldurma teknikleri ile) ölümsüzleştiren Tahnit Sanatı Ustası Gökhan Akbulut, tecrübelerini gençlere aktarıyor ve onlara deyim yerindeyse ‘altın bilezik’ kazandırıyor.
Avrupa’da çok yaygın olarak icra edilen ve ‘taxidermy’ olarak bilinen, Türkiye’de de nadir olarak zor ve kısıtlı şartlarda icra edilen tahnit sanatı çok büyük bir emek ve yetenek gerektiriyor. Bu sanatın yok olmaması gerektiğimi belirten Gökhan Akbulut, gelecek nesillerde bilinçli ustaların yetişmesi için çaba gösteriyor.
BU sanat dalında tanınan ve ülke çapında isim yapan Akbulut, kendine özgü sanatsal çalışmaları ile çok büyük başarılara imza atmış durumda. Resmi olarak Milli Park Müdürlüğü’ne bağlı, yasal izinli olarak kendi kurduğu ‘sanat Atölyesi’nde İzmir’in Torbalı ilçesinde tahnit sanatını layıkıyla icra etmeye devam ediyor.
Akbulut, tahnite gönül verdiğini, bu sanatı dünyanın en ünlü tahnitçileriyle aynı teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiğini belirtti. Tüm dünyada önemli bir sanayi olan Taxidermy (hayvan doldurma) sanatının Torbalı`da da dünya standartlarında yapılabildiğini göstermek ve insanlara bilgi vermeyi amaçladığını kaydeden Akbulut, küçük yaşlardan itibaren avcılıkla ilgilendiğini, avcılıkla uğraşanların vurdukları avı değerli gördüklerini ve bu yüzden avı saklama ihtiyacı duyduklarını dile getirdi.
AVLANAN hayvanı saklamanın en güzel yönteminin doldurma sanatı olduğunu dile getiren Akbulut, şunları söyledi: “Doldurulmuş hayvanlara karşı ilgim vardı. Bundan 10 yıl önce bu hayvanlardan satan bir dükkana girdim ve almak istedim. Ancak fiyatta anlaşamadığım için alamadım. Sonra inat ettim ve bunun internetten nasıl yapıldığını araştırdım. Birkaç denemeden sonra başardım ve hayvan doldurmaya başladım. Artık ben de tam bir profesyonel olarak bu işi yürütüyorum.”
Bu sanatın gelişmesinde av turizminin etkili olacağını kaydeden Akbulut, “Av turizmi ne kadar gelişirse, bu işin de meraklıları çoğalır, rekabet ortamı doğar. Rekabet ortamında da mükemmeliyet ortaya çıkar” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.