Gençler ESİAD tarafından çalışma hayatına hazırlanacak
ESİAD ve Kavram Meslek Yüksekokulu arasında imzalanan yeni dönem iş birliği protokolü ile yüksekokul öğrencileri, iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda çalışma hayatına hazırlanacak.
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), yüksekokul öğrencilerinin iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda çalışma hayatına hazırlanmaları amacıyla Kavram Meslek Yüksekokulu ile yeni dönem iş birliği protokolü imzaladı. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan tarafından imzalanan protokolle eğitim programlarının içeriğinin geliştirilmesi ve staj alanlarında iş birliği yapılması öngörülüyor. İmza töreninde konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Amacımız hem gençlerimizin yetişmesine katkıda bulunabilmek hem de iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda hocalarımıza yardımcı olabilmek” dedi. Prof. Dr. Derman Küçükaltan da, programları belirlerken Ege Bölgesindeki firmaların ihtiyaç ve taleplerini dikkate aldıklarını ifade etti.
Protokole göre, İnsan Kaynakları Yönetimi’nden Dış Ticaret’e, Makine’den Lojistik’e kadar Kavram Meslek Yüksekokulu’nun farklı programlarında eğitim gören öğrenciler, 26 Şubat-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında ESİAD üyelerinin iş yerlerinde staj yapma imkanı bulacak. Protokol kapsamında ayrıca, geçmiş dönemde olduğu gibi, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda Kavram Meslek Yüksekokulu’nun eğitim müfredatında değişiklik önerileri de okul yönetimiyle paylaşılacak.
"İZMİR’DE 4 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ"
Dernek Merkezi'nde düzenlenen protokol töreninde konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, 2022 yılı verilerine göre İzmir’de 15-24 yaş arası iş gücünün 245 bin kişi olduğunu belirterek, “Bu yaş aralığında işsiz sayısı ise 60 bini buluyor. Yani yaklaşık her dört gencimizden biri işsiz. Genç işsizlik oranı bu kadar yüksekken, sanayici yine de nitelikli ara eleman bulmakta güçlük çekiyor. Ara eleman açığını kapatmanın yolu, mesleki eğitimden geçiyor. Bunun yanında teknolojik ilerleme, yeşil ve dijital dönüşüm tüm dünyada yeni meslekler yaratıyor. Üretimde, iş yaşamında, yeni becerilere ihtiyaç duyuluyor. Mevcut mesleklerin geliştirilmesi ve bu yönde eğitim verilmesi giderek önemli hale geliyor. Bu nedenle Türkiye’deki mesleki eğitimin özendirilmesi, bu konuda tüm kesimlerin iş birliği içinde çalışması şart” diye konuştu.
"HEM STAJ, HEM MÜFREDATA KATKI"
ESİAD olarak uluslararası rekabet gücü için mesleki ve teknik eğitimin kaliteli ve dinamik bir yapıya sahip olmasının yanı sıra eğitim-istihdam bağlantısının kurulmasını önemsediklerini vurgulayan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çerçevede Kavram Meslek Yüksekokulu ile ilkini 7 Aralık 2021’de imzaladığımız iş birliği protokolünü yenilemekten memnuniyet duyuyoruz. İş birliğimizin bir ayağını yüksekokul öğrencilerine staj imkanları sağlamak, diğer ayağını ise mesleki eğitimin sanayinin ve iş dünyasının beklentileri, ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesine katkı sağlamak oluşturuyor. Geçen dönem Kavram Meslek Yüksekokulunun ESİAD‘ın faaliyet konularına giren 4 programını belirleyerek üyelerimizle inceledik. Sonuçta Bilgisayar Programcılığı, Dış Ticaret, Lojistik ve Makine programlarında iş dünyasının beklentilerini karşılayabilmek için, müfredatın nasıl geliştirilmesi gerektiği, hangi derslerin ilave edilebileceği konusunda öneriler geliştirdik ve okul yöneticileri ile paylaştık. Kavram Meslek Yüksekokulu, 2022-2023 eğitim dönemine hazırlık amacıyla yürüttüğü çalışmalarda ESİAD’ın görüşlerinden yararlandı. Bu kıymetli iş birliğinin artarak devam etmesini ve örnek olmasını diliyoruz.”
"İŞ DÜNYASI ÜNİVERSİTEDE"
Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan da, ESİAD ile ilk protokolün 2 yıl önce imzalandığını hatırlatarak, “2 yıldır iletişimimiz ve ilişkimiz artarak devam ediyor. ESİAD’ın önerisiyle 4 programda müfredat güncellemesi yaptık ve ‘İş Dünyası Üniversitelerde’ mottosuyla bir lansman gerçekleştirdik. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu olarak bugüne kadar 35 firma ve kuruluşla protokol imzaladık. Okulumuz, YÖK’e bağlı olan ve rektörlüğü bulunmayan Türkiye’deki 3 okuldan biri. 15 yıllık bir geçmişimiz var. Bu okullar, mesleki eğitimde ve istihdamda çok önemli rol oynuyorlar. Umarım bizim gibi okulların sayısı artar. Kavram Meslek Yüksekokulunda programları sektörün ihtiyaçlarına göre, firmaların ihtiyaç ve taleplerine göre belirlemek durumundayız. Ege Bölgesinde mavi yaka konusunda neye ihtiyaç varsa, biz o yönde hareket ediyoruz. Bu dönem YÖK’e 2-3 program önerdik. İzmir ve Ege için faydalı olacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
ESİAD, MESLEKİ EĞİTİMDE 3 ÖNEMLİ PROJEYE ORTAK
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği olarak, küresel rekabet gücüne dayanan, kaliteli ve dinamik bir mesleki ve teknik eğitim için 3 önemli projenin ortağı olduklarını kaydeden Zorlu, “İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile imzaladığımız protokolle öğrencilere staj ve istihdam olanağı sunuyoruz. Yine Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖGSD) ile yürüttüğümüz “Meslek Lisesi Koçları Programı” ile meslek lisesi öğrencilerinin kariyer gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile sanayicinin aradığı niteliklerde iş gücünün geliştirilmesi için mesleki kurslar düzenlenmesine yönelik bir proje yürütüyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.