Girişimciler, İzQ’da ‘İz Bırakanlar’ etkinliğinde buluştu
‘İz Bırakanlar’ etkinliğine katılan, Türkiye’nin en büyük çevrimiçi yemek siparişi portalı Yemeksepeti’nin kurucu ortağı ve eski CEO’su Nevzat Aydın, örnek başarı hikayesini İzmirli girişimcilere anlattı
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi tarafından düzenlenen ve ünlü girişimcilerin başarı hikayelerini paylaştığı sohbet serisi ‘İz Bırakanlar’ın yeni etkinliği, Yemeksepeti’nin Kurucu Ortağı, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın’ın katılımıyla gerçekleşti. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde, İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Sivri moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe; İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ve çok sayıda genç girişimci katıldı.
KURUMSAL HAYATTA DEVAM ETMEK İSTEMEDİĞİNE KARAR VERDİ
Nevzat Aydın’ın ilham veren girişimcilik öyküsü üniversite yıllarında başladı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun olan Nevzat Aydın, daha sonra Boğaziçi mezunlarına özel ABD üniversiteleri bursu aldı ve San Francisco Üniversitesi’nde İşletme, Ekonomi MBA programına başladı. 21 yaşında hayata geçirdiği ilk girişimcilik projesinde, arkadaşlarıyla birlikte, 700 kişilik bir kafileyi en sevdiği grup olan U2’nun Yunanistan’ın Selanik şehrindeki konserine götürdü. Öğrencilik yıllarında kimi kurumsal şirketlerde stajyerlik yaptı. Bu tecrübe sonunda, kariyerine kurumsal hayatta devam etmek istemediğine karar verdi.
YÜKSEK LİSANSI YARIDA BIRAKIP YEMEKSEPETİ’Nİ KURDU
San Francisco’daki yüksek lisans eğitimi sırasında, Silikon Vadisi’ndeki start-up ortamını gözlemleme şansı yakaladı. Yemek siparişi modelleri özellikle ilgisini çekti ve Türk tüketicisine özel bir model geliştirerek, bu alanda bir girişim başlatma kararı aldı. MBA’ini bitirmesine 6 ay kala okulu yarıda bırakarak, Yemeksepeti’ni hayata geçirmek için İstanbul’a döndü.
ŞİRKET İLK 5 YIL KAR ETMEDİ
Yemeksepeti’nin hizmet vermeye başladığı dönemde Türkiye’de kişisel bilgisayar kullanımını halen çok düşük seviyedeydi. Bu nedenle şirket ilk 5 yıl boyunca kâr elde etmedi. Ancak müşteri deneyimine verilen önem ve iş modelinin sunduğu kolaylıklar sayesinde Yemeksepeti, kullanıcıları ve restoranları internetin sunduğu potansiyellere ikna etmeyi başardı. 2015 yılında Nevzat Aydın yönetimindeki Yemeksepeti.com, Türkiye internet tarihinin o güne kadarki en yüksek değerlemesi olan 589 milyon dolar karşılığında dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero bünyesine katıldı.
DOĞRU PROJE DOĞRU YER DOĞRU ZAMAN
İnternetle 1994 yılında tanıştığını söyleyen Aydın, “İnternette geçirdiğim 10 dakikanın sonunda, ilerde bu alanda çalışacağımdan emindim. Dünyadaki tüm sektörlerin değişmesine sebep olacağını farketmiştim. Bu nedenle Slikon Vadisi’ne gittim. Oradan döndüğümde aklımda 4 proje vardı. Yemeksepeti içlerinde en zor olanıydı” dedi.
Zor olanı seçtiğini ifade eden Aydın, “Projeyi Boğaziçi’nden arkadaşlarıma anlattım. Hepsi bana inandılar. Doğru proje- doğru yer-doğru zaman denklemi tamamlandı diyebiliriz. 9 yıl boyunca yola ilk çıktığım ekiple çalıştım. En büyük amacım insanların hayatında bir fark yaratabilmekti. Bunu başardığıma inanıyorum” şeklinde konuştu.
GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLE GELİŞEBİLİR
Türkiye’nin girişimcilik konusunda avantajları olduğuna dikkat çeken Aydın, “Nüfusumuzun genç olması ve yenilikleri yakından takip etmesi önemli bir parametre. Yeniyi çabuk kabul eden bu yapı girişimciliğin önünü açıyor. Her şeyin başında bir şeyi tutkuyla istemek var. Bu tutku içten gelen bir şey. Girişimci olmak için doğuştan gelen bir takım özelliklerinizin olması gerektiği doğru. Ancak ben girişimciliğin eğitimle geliştirilebileceğine inanıyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından Aydın, girişimcilerin sorularını yanıtladı.
KIZILGÜNEŞLER: “İzQ’YA DEĞERLİ FİKİRLERİYLE KATKI KOYDU”
Etkinliğin sonunda Aydın’a Nutuk hediye eden İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, “Bundan 4 yıl önce İzQ henüz fikir aşamasındayken İstanbul’da Nevzat Aydın beyefendiyi ziyaret etmiştik. Bize yol gösteren çok önemli paylaşımlarda bulundu. İnovasyon ve Girişimcilik Merkezimize değerli fikirleriyle katkı koydu. Bunun için kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.