GÖÇ VE İLTİCA ALANINDA YAŞANAN SORUNLAR İZMİR BAROSU’NDA DEĞERLENDİRİLDİ

GÖÇ VE İLTİCA ALANINDA YAŞANAN SORUNLAR İZMİR BAROSU’NDA DEĞERLENDİRİLDİ

İzmir Barosu tarafından 12 Temmuz 2017 günü Baro Konferans Salonu’nda “Adalete Erişim Hakkı Çerçevesinde Göç ve İltica Alanında Avukatlık” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, İzmir Barosu tarafından İzmir özelinde geri gönderme merkezlerinde yaşanan sıkıntıların rapor haline getirilerek kitaplaştırıldığını ifade ederek, “bu çalışma sonucu İzmir Valiliği’nin gerekli duyarlılığı göstererek geri gönderme merkezlerindeki eksikliklerin giderilmesi anlamında üzerine düşen çalışmaları yapacaklarına inanıyorum” dedi.

İzmir Barosu tarafından düzenlenen çalışmanın moderatörlüğünü İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu Koordinatörü Av. Gizem Öykü Başkaya yaptı. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Neva Övünç Öztürk, Mültecilerle Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Eda Bekçi ve İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Av. Ayşegül Yılmaz konuşmacı olarak katıldılar.
 
GERİ GÖNDERME MERKEZLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR RAPORLAŞTIRILDI
 
Çalışmanın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, avukatların İzmir özelinde geri gönderme merkezlerinde tercüman ve vekalet verme başta olmak üzere ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, bu merkezlerde avukatların zor şartlar altında görevlerini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu’nun bu konuda gerek geri gönderme merkezlerinden gerekse avukatlar tarafından baroya aktarılan her konuda gerekli duyarlılığı gösterdiğini ve her türlü girişimi yaptığını ifade etti.
 
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’nun, yürüttüğü çalışmalarla İzmir özelinde geri gönderme merkezlerinde yaşanan sorunları “İzmir Geri Gönderme Merkezlerinde Adalete Erişim Hakkı Çerçevesinde Yaşanan Sorunlar” başlığıyla raporlaştırdığını ve bu raporun ilgili kişi ve kurumlara ulaştırılacağını ifade eden Özcan, “Bu çalışma İzmir özelindeki gerçekleri birebir ortaya koyan bir çalışmadır. Bu çalışma neticesinde özellikle İzmir özelinde İzmir Valiliği ve İzmir Valiliği bünyesinde bulunan göç ve ilticadan sorumlu idari birimlerin gerekli duyarlılığı göstererek bu merkezlerdeki eksikliklerin giderilmesi anlamında üzerlerine düşen çalışmaları yapacaklarına inanıyorum” dedi.
 
Geri gönderme merkezlerine sığınan kişilerin başta temel hak ve özgürlükler olmak üzere her türlü özgürlüklerden sonuna kadar yararlanması gerektiğini dile getiren Av. Aydın Özcan sözlerini “Umuyorum ki yürüttüğümüz bu çalışmalarla başta İzmir geri gönderme merkezleri olmak üzere Türkiye’deki bütün kurumlar üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecek ve yaşanan olumsuz şartlar giderilecektir” dedi.
 
GÖÇ VE İLTİCA ALANINDA YAŞANAN SORUNLARIN TEK TANIĞI AVUKATLAR
 
Çalışmanın moderatörlüğünü yapan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu Koordinatörü Av. Gizem Öykü Başkaya, aksine hükümler olmasına rağmen geri gönderme merkezlerine sadece avukatların girebildiğini ifade ederek “hazırlanan bu rapor da aslında bizim üzerimizdeki bu yükün sonucu doğdu” dedi.
 
“Adalete Erişim Hakkı Çerçevesinde Adli Yardımın Önemi” başlıklı sunumu gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Neva Övünç Öztürk, İzmir Barosu tarafından hazırlanan raporun alana çok büyük bir katkı olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, adalete erişim noktasında adli yardımın önemi ve bu alanda yaşanan sorunları insan hakları hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bakış açısı çerçevesinde değerlendirdi.
 
“Türkiye ve İzmir Özelinde Mültecilerin Adalete Erişimi ve İltica Sistemi” başlıklı sunumu gerçekleştiren Mültecilerle Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Eda Bekçi, göç ve iltica alanında yapılan çalışmalarının sivil toplumda yeterince ilgi çeken bir alan olmadığını belirterek mülteciliğin çok katmanlı bir mesele olduğunu ve çok farklı çalışma grubundan çok farklı kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.
 
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Av. Ayşegül Yılmaz ise “Mülteci Hukuku Özelinde Avukatlık Mesleğinin Zorlukları” başlıklı sunumunda göç ve iltica alanında çalışan avukatların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.