Google I/O Konferansında Türkiye'den Sahneler

Google I/O Konferansında Türkiye'den Sahneler

Google tarafından bu yıl 10.su düzenlenen I/O konferansında örnek olarak İstanbul gösterildi. 

Bu yıl 10. kez düzenlenen teknoloji devi Google I/O konferansında İstanbul tüm yazılım mühendislerine örnek olarak gösterildi. Suriye’den Türkiye’ye göç eden ve 2014 yılında ‘Gherbtna’ adındaki uygulamayı geliştiren Mojahed Akil, İstanbul’da çektiği video ile neler yaptığını anlattı.

Teknoloji devi Google’ın dünya çapındaki tüm yazılım mühendislerini bir araya getirdiği ‘Google I/O’ dün başladı. Google’ın davetiyle katıldığımız etkinlikte şirketin son geliştirdiği teknolojiler ve yenilikler ilk kez tanıtıldı.

Bu yıl 10. kez düzenlenen etkinliğin ana konuşmasını Google CEO’su Sundar Pichai yaptı. Google I/O’ya 7 bin kişinin katıldığını belirten Pichai, sözlerine

başlarken İstanbul’da büyük bir grup geliştiricinin etkinliği canlı olarak izlediğini duyurdu. Bir tek İstanbul’un örnek gösterildiği etkinliğin en çok dikkat çeken anı ise Suriye’den İstanbul’a göç etmiş bir uygulama geliştiricinin hikayesini anlatması oldu.

2014’te yayınlanan ve Türkçe’de ‘Göçümüz’ anlamına gelen ‘Gherbtna’ adında bir uygulama geliştiren Suriyeli mülteci Mojahed Akil, Google tarafından davet edilmesine rağmen ABD İstanbul Konsolosluğu’ndan vize alamamış. Bu yüzden de Akil, Gherbtna uygulamasının hikayesini İstanbul’da çekilen video ile tüm dünyadaki geliştiricilere aktardı.

SINIRLARI KALDIRIYOR

Birçok Suriyeli’nin ülkesini terketmek zorunda kaldığını söyleyen Akil, “Türkiye’de 2.5 milyon Suriyeli göçmen var. Küçük şeyleri yapmak Suriye’de kolaydı. Ancak farklı bir ülkede küçük şeyleri yapmak oldukça zorlaşıyor. Kendime Suriyeli göçmenler için ne yapabilirim diye sordum. Yazılım geliştirmeyi bildiğim için Gherbtna uygulamasını geliştirmek aklıma geldi” diye konuştu. Uygulamanın Suriye’den Türkiye’ye göçenlere yardımcı olduğunu dile getiren Akil şunları söyledi: “Örneğin, araç veya ev kiralamak isteyen bir Suriyeli uygulama üzerinden yardım alıyor. Uygulama ayrıca iş arayan göçmeleri, şirket sahipleriyle iletişime geçiriyor. Okula gitmek isteyen çocuklara bunu nasıl yapacaklarını gösteriyor. Suriye her zaman benim ülkem olacak. Ancak yeni yerimizi kendi evimiz gibi hissetmek mümkün.”Bir yazılım geliştirmeyi çok sevdiğini da anlatan Akil, “Bana istediğim şeyleri yapabilme imkânı veriyor. Birşeyleri başarmak isteyenlerin karşısında sınır kalmıyor” dedi.

YAPAY ZEKALI ASİSTAN

’GOOGLE’ın tanıttığı yeniliklerin başında ‘Google Assistant’ vardı. Yapay zeka ile akıllandırılan yeni asistan, en zor sorulara bile yanıt verebiliyor. Böylelikle kullanıcılar, Google Assistant ile diyalog kurulabiliyor. Örneğin, The Revenant’ın yönetmenini sorduğunuzda, yönetmen Alejandro Inarritu’nun ödül listesine kadar bilgi alınabilecek. Ya da sadece “NASA kurulduğu tarihte ABD’nin nüfusu neydi” gibi karmaşık bir sorulara Google Assistant’ın cevabı olacak. “Çocuklarımla sinemaya gitmek istiyorum” dediğinizde Google’ın yeni servisi çocuklara uygun filmleri listeyecek. Filmi satın al dediğinizde ise sinema biletleri ekrana gelecek.

TAM DİYALOG

Google Assistant, Android işletim sistemli cihazların yanı sıra Google’ın evler için geliştirdiği akıllı hoparlör ‘Home’, mesajlaşma uygulaması ‘Allo’ ve araçlar için geliştirilen arayüz olan ‘Android Car’da yer alacak. Bu sayede, kullanıcılar Google Assistant’tan her an yararlanabilmesi hedefleniyor. Google CEO’su Sundar Pichai, “Google Assistant’ın diyalog kurabilecek bir asistan olarak düşündük. Kullanıcıların tam olarak diyalog kurabilmesini istiyoruz” dedi.

Evleri sesli olarak yönetecek

SESLİ olarak çalışan akıllı bir hoparlör geliştiren Google, ‘Home’ adındaki cihazla, evlerde yeni bir dönemin kapısını araladı. Söylediğiniz müzikleri çalan cihaz ayrıca, günlük planlarınızı hatırlatıyor ve Google aramalarını yaparak cevap veriyor. Google’ın yapay zekalı ‘Assistant’ sisteminin altyapısını kullanan Home, internet bağlı olarak çalışıyor. Bu sayede evinizde internete bağlı diğer cihazları da kontrol etmenizi sağlıyor. Termostat ayarı veya ışıkları açıp kapatmak buna örnek olarak gösterilebilir. ‘Far field’ olarak adlandırılan özelliği ile uzak mesafede olsanız dahi sesinizi çok rahat bir şekilde algılayan cihaz, evdeki diğer kişilerin seslerini ayırabiliyor.

Akıllı mesajlaşma uygulaması: Allo

Diğer yeni Google servislerinde olduğu gibi mesajlaşma uygulama Allo da yapay zekalı ‘Google Assistant’ altyapısını kullanıyor. Bu sayede akıllandırılan mesaj uygulamasında direkt olarak Allo’ya soru sorulabiliyor. Örneğin yakınınızdaki restoranları sorduğunuzda ve anında cevap alarak rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Veya Cristiano Ronaldo’nun en iyi hareketlerini sorduğunuza size bu hareketlerden derlenmiş bir YouTube videosu gönderiyor. Buna ek olarak ‘Incognito’ mod var.

Bu mod sayesinde iletişim uçtan uca şifreleniyor. İsterseniz bildirimler gizlileniyor, yazışmalar da otomatik olarak siliniyor. Allo uygulaması yaz aylarında iOS ve Android işletim sistemleri için yayınlanacak. Buna ek olarak Google videolu görüşme uygulaması ‘Duo’yu da tanıttı.

Android N yüzde 75 daha hızlı olacak

AKILLI cihaz işletim sistemi Android’in yeni sürümü ‘Android N’ için son bilgiler paylaşıldı. Android N performans, güvenlilik ve verimlilik açısından geliştirilmiş durumda. Paylaşılan bilgilere göre ‘Vulkan’ adındaki grafik mimarisi ile daha iyi grafik performansı ve verimliliği sağlanacak. Bunla beraber Android N yüzde 75’lere kadar hızlanacak. Çoklu pencere desteği ve çoklu işlem yeteneklerine de sahip olacak yeni işletim sisteminde ekran ikiye bölerek kullanılabilecek. Ayrıca Android N’de direkt olarak dosya şifrelemesi kullanılacak ve işletim sistemi arkaplanda devamlı güncellemeler yapacak.

Direksiyonsuz otomobil sergilendi

Google’ın doğuştan sürücüsüz olarak pedalsız ve direksiyonsuz olarak tasarlanan otomobili sergilendi. Şu anda trafiğe çıkarak test edilen model, etkinliğin katılımcıları arasında yoğun ilgi gördü. Katılımcılar, Google’ın aracını fotoğraflarını çekerek yakından inceleme fırsatı yakaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.