Gripten korunmanın 8 yolu!
Basit ama etkili yöntemlerle can kaybına yol açabilecek kadar ağır seyreden domuz gribinden büyük oranda korunmak mümkün.
Domuz gribi influenza A (H1N1) virüsünün etken olduğu insanlarda solunum yollarını etkileyen ve salgılanlarla giden viral bir hastalık. Özellikle hamileler, 2 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşından büyükler, kronik akciğer ve obezite hastaları gibi risk grubunda bulunan kişilerde daha ağır seyredip, can kaybına yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda; ülkemizde kaybedilen hasta sayısının 2009 yılındaki salgında 627 olduğu belirtildi. Bu rakama göre; ülkemizde salgın nedeniyle kaybedilen hasta sayısı oranı Avrupa ortalamasının üzerinde yer alıyor. Aslında basit ama etkili yöntemlerle can kaybına yol açabilecek kadar ağır seyreden domuz gribinden büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor.
SOLUNUM YOLU VE ELLER ARACILIĞIYLA BULAŞIYOR
Domuz gribi öksürme ile hapşırma sırasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşıyor. Bu damlacıklar doğrudan solunum yoluyla veya ortamdaki eşyalardan eller aracılığıyla bulaşıyor. Kişi bu hastalık belirtilerinin başlangıcından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcı oluyor.
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ MEVSİMSEL GRİPLE AYNI
Domuz gribi hastalığının belirtileri mevsimsel grip belirtilerinden farklı olmuyor. Domuz gribinden şüphelenmeniz gereken belirtileri şu şekilde belirtildi:
38 dereceyi geçen yüksek ateşle birlikte yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ile solunum güçlüğü. Bu belirtiler mevsimsel grip ile aynı belirtiler olduğu için ayırıcı tanı amacıyla laboratuvar tetkiklerine başvuruluyor ve zaman kaybedilmeden tedaviye başlanıyor.
BU ŞİKAYETLERDE ACİL MÜDAHALE ŞART!
Solunum güçlüğü, yan ağrısı, bilinç bulanıklığı, kusma, genel durumunda kötüleşme ile 3 günden fazla süren ateş, ciddi durumun habercisi oluyor. Özellikle solunum güçlüğü, kusma ve bilinç bulanıklığı olan hastalar acil olarak tedavi gerektiriyor. Bu belirtilerde zaman kaybetmeden hastaneye başvurmak yaşamsal öneme sahiptir.
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNABİLİRSİNİZ!
Domuz gribinden korunmak için almanız gereken önlemler şöyle sıralandı:
1. Tokalaşmaktan, öpüşmekten ve sarılmaktan kaçının.
2. Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın. Sabuna ya da suya erişemediğiniz durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
3. Ellerle temas edilen kapı kolu, bilgisayar mouse'ları, ortak kullanılan telefonlar ve musluk gibi yüzeyleri sık sık genel deterjanlarla silin.
4. Bulaşma ihtimalinin arttığı kapalı alanlardan, toplu ulaşım araçlarından ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durmaya özen gösterin.
5. Zorunlu haller dışında hastalığın görüldüğü bölgelere gitmeyin.
6. Hasta kişilerle 2 metreden daha yakın temasta bulunmayın.
7. Evde bu hastalığa yakalanmış bir yakınınız varsa ayrı bir odada kalın. Kapınızı kapalı tutun. Eğer bu mümkün değilse tıbbi maske kullanın ve odanızı sık sık havalandırın.
8. Havlu, çatal, kaşık, bardak, telefon, kalem ve bilgisayar mouse'ları gibi malzemeleri ortaklaşa kullanmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.