Gruplar oyunları çocuğun gelişimine katkı sağlıyor

Gruplar oyunları çocuğun gelişimine katkı sağlıyor

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, son günlerde popüler olan ve çocukların severek oynadığı popit isimli oyuncaklar hakkında değerlendirmede bulundu.

Popitin son zamanların en popüler oyuncaklarından biri haline geldiğini belirten Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu tarz popüler oyuncaklara sahip olmak çocukların akran ilişkilerine dahil olabilmesi ve aynı dili konuşabilmelerine vesile olmaktadır. Böylelikle çocuk dahil olduğu ortamdaki diğer çocuklarla grup oyununun içine de dahil olabilmektedir. Bir diğer katkısı ise; grup aktiviteleri, grup oyunları çocukların gelişimini her zaman desteklemektedir. Çocuk grup içerisinde uygun tepkiyi geliştirebilmeyi, kendisini dahil edebilmeyi, sırasını bekleyebilmeyi ve rekabet duygusunu, bu rekabet duygusunun sonunda kazandığı zaman veya yenildiği zamanda duruma uygun tepkiyi geliştirmeyi öğrenecektir.” dedi.

Popit oyununun özellikle iki ya da üç kişi ile birlikte oynanınca daha keyifli ve daha yararlı bir oyun haline dönüşebildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Çocuklar bu oyunu oynarken hem çok keyif alıyor hem de katılımcı sayısı arttıkça sıralarını bekleme, sabretme ve hızlı tepkide bulunabilme gibi kazanımları öğrenmiş oluyorlar. Bu sebeple popit gibi birçok oyunu oynarken sert ve katı olmayan, çocuğun düzeyine uygun kurallar koyabilmek onların gelişimine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

1634891760-uzman-klinik-psikolog-seda-aydogdu.jpg

Stres giderici olabilir mi?

Bu tip oyunların bazıları için stresi giderici olsa da bazılarında stres oluşturabileceğini kaydeden Seda Aydoğdu, “Yetişkinler için özellikle bu ve bu gibi oyunların stres atma özelliği olduğu söylense de bazı kişiler için daha çok stres de yarattığı söylenebilmektedir. Aslında birçok şeyin stres atma veya stres yükünü arttırma arasındaki ilişki kişinin yaşam koşulları ya da rekabet durumunda nasıl tepki verdiği ile ilişkilidir. Bu sebeple; grup oyunu içerisinde belki her zaman olmayabilir ancak bireysel kullanımda stres giderme özelliği olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Sabretmeyi öğretebilir

Bu tip oyunların sabretmeyi öğretme açısından etkili olabileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Popit gibi grup içerisinde oynanan birçok oyun çocuğa sırasını beklemeyi öğretmektedir. Çocuğun yalnız kalma kapasitesi, kendi kendine oyun kurabilme ve oynayabilme becerilerinin önemli olduğu kadar grup içerisindeki tutum ve davranışları da önemli olduğu için popit ve grupla oynanan diğer birçok oyunun çocuklara sabretmeyi öğrettiğini söyleyebiliriz.” dedi.

yeni-popit-fidget-oyuncak-itme-kabarc-k-fidget-duyusal-oyuncak-otizm-zel-htiya-lar-stres-rahatlat-jpg-640x640.webp

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.