Gümrükçü'den 4,5 yıllık rapor: Çiğli tarihinde en yüksek oyu ben aldım
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, AkvaryımKafe'de basın mensupları ile bir araya gelerek görev süresi boyunca yaptığı çalışmaları paylaştı.
MEDYA EGE - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 4,5 yıl sunumu gerçekleştirdi.
Sunumun ardından basının sorularını yanıtlayan Utku Gümrükçü, "Çiğli dinamik bir şehir. Çiğli kentleşmesi devam eden bir şehir. Siyasetine de bu durum yansıyor. Kongreleri gerilimli olur. Çiğli'de her dönem aday olan arkadaşlar vardır. Dışarıdan gelirler ve aday olurlar. Çiğli yerine Çine'ye giden arkadaşlarımız vardır. Urla'da aday sayısı 54 olmuş bu dönem biz birinciliği kaptırmışız. 23 arkadaşımız aday adayı olmuş. Bu sene aday ihracat etmeye başladık. Artık Foça'da, Dikili'de, Kınık'ta bile Çiğli'de siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyorlar. İstanbul'da siyaset yapan arkadaşlar da Çiğli'den aday olabiliyor. Demokratik hak mıdır, evet. Ben bu konuyu tartışmaya gerek duymuyorum. Bizim isimleri sayıyı değil de birikimleri, kriterleri konuşmalıyız. Partinin önünden geçmeyenler aday olmuş durumda. Bunu değiştirmek lazım" dedi.
2. DÖNEMİ İSTİYOR
2. dönem istediğini vurgulayan Gümrükçü, "Ben 27 Ocak'ta 2019'da açıklandım. Adaylık konuşmasında dedim ki, '2 dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak istiyorum'. 2. defa aday gösterilen arkadaşımız olması ben bunu kıstas olarak koydum. Büyükşehiri sordular ama ben Çiğli'ye aday olduğumu hep söyledim. Soyer ile yol yürüyen insanların aday olduğunu gördüm. Bana olacak dediler, olmadım. Soyer ne olur sorusunun cevabını CHP bilir. Çiğli'de bana anket yapılıyorsa Soyer'e de yapılır. Anket bir kriter midir, tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü, Tunç Soyer değil. Tunç Soyer'den sonra sonra belediye başkanı yine Soyer olur. Vizyonuyla belki ası Tunç olmaz ama onu vizyonunu devam ettirecek bir arkadaş olur. Çiğli'de yüzde 54 oy aldım. Bizim 3 aylık periyotlarla yaptırdığımız anketlerimiz var. Biz memnuniyet oranlarını gördük. Ben Millet İttifakı adayı olarak seçildim. Çiğli tarihinde aldığı en yüksek oyu ben aldım. CHP'nin oyunun düşmediği aksine hem yüzde bazlı arttığı ilçe Çiğli oldu. Anketlerden yana benim bir sorunum olmaz. Son ankette ise 25 bin küsür kişi katılmış ve yüzde 54'ü yakaladık. Ben ön seçim ile belediye başkanı olmak istiyorum. Bizim ve Çiğli'nin geleceğinde ön seçim var. 1999 yılında Çiğli'de kazanılmasının sırrı ön seçimdir. Talebimi de tekrarlamış olayım" cümleleri ile başkanlığına işaret etti.
CHP'nin 38. İzmir il kongresinde Genel Başkan Özgür Özel aleyhine slogan atanların Çiğli'den olmadıklarını ileri süren Gümrükçü, "İzmir kongresinde Genel Başkan aleyhinde slogan atan arkadaşlar Çiğlili değildi. Aralarında Çiğlili varsa bile bana yakın biri değildi. Bu tartışmalar yaşanır ve kongre yerinde biter. Kurultaydan sonra tartışmalar devam etmez. Bu durum yerel seçim sürecini etkilemez" diye konuştu.
Çalışan ücretlerindeki artışlara dikkat çeken Gümrükçü, "Maalesef artan enflasyon ve 6 ayda bir yapılan asgari ücret ve memur zamları, personel sayısı artmasa da personel giderini ciddi artırıyoruz. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon TL personel maaşı ödüyorduk. 2023 yılında 36 milyon TL ödüyoruz. Gelirlerimiz 5 kat artarken personel gideri 6 kat artınca dengeyi kurmakta zorlanıyoruz. Biz çünkü aynı zamanda hizmet etmekle de yükümlüyüz" diye konuştu.
İller Bankası paylarına da işaret eden Gümrükçü, "İller Bankası'na belediyelerden pay gelir bunlarla da memur işçi parası ödenir. Vergiler de vatandaşa hizmet olarak döner. Biz 6 milyon TL öderken 2 milyon TL İller Bankası'ndan geliyordu. 36 milyon TL öderken 16 milyon TL geliyor. Yani ayda 25 milyonluk açığı kapatmaya çalışıyoruz. Bu da zorlayıcı bir faktör oluyor" cümleleri ile ekonomik krize değindi
GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLAR
'En borçlu belediye' eleştirilerine de yanıt veren Gümrükçü şöyle konuştu; "Kasada parayla devrettim, borcu olmayan belediye verdim sözleri vardır. Kasada para ile devrettim. Dönemin parası ile 1,5 milyon para var. 280 bin dolar ediyordu o günkü kurla. 2014-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. aynı dönemde ödenen kredi 23 milyon TL. Toplam 32 milyon bize kalan ödenmemiş kredi var. Kasa borcu, piyasa borcu 19-20 milyon bandında. Toplamında 52 milyon TL devlet borcu hariç, kurla 10 milyon 50 bin dolar... Bugünkü kurla çarpınca 300 milyon TL borç çıkar. Ne ödedin derseniz bizden önceki 3-4 belediye başkanından kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış 2012'de onu bitirdik. Niye borçlandılar demiyorum. Borçsuz belediye de olmaz tabii ki. Ancak aldığımız ve nereden nereye geldiğimizi göstermek için rakamlar önemli. Borç yiğidin kamçısı ama diyebiliyorsan. Tüm belediyelerin borcu var. İzBB'nin de borcu var ancak kredi notu AAA olabiliyor. Önemli olan gelirsinizin giderinize dengesi. 2014-2018 arasında gelirle borç oranı yüzde 92. Şimdi en borçlu belediyeyiz ya... Yüzde 69'a düşmüş bu rakam. Çiğli Belediyesi'nin borcu şuan 540 milyon TL. Bu yapılandırma yapılmış hali. Bizim kendi dönemimizde çektiğimiz haricinde bir şey yok.”
Dijital belediyecilik çalışmalara da değinen Gümrükçü "Kurumun kapasitesinin geliştirmek için çok uğraştık. 12-13 müdürlük kurduk. Personel sayısı arttı diyorlar. Ben yeğenimi mi alıyorum, akrabamı mı alıyorum yoksa gerekli kişileri mi alıyoruz, önemli olan bu.Yeni kurulan müdürlüklerde 416 kişi çalışıyor. Bizim rakamlarımız realde 200 civarı artmıştır. CHP'nin Afyon'da kampı vardı. Buradaki kampta tüm belediyelere dendi ki kentinizi insan hakları keti yapacaksınız dendi. Bu partinin verdiği görevdi. Biz bunu bir Alman Vakfı ile kriterlendirdik onlar bizi takip ediyor ve ne kadar ilerlediğimizi belirtiyor. Dijitalleşme anlamında ciddi çalışmalar yaptık. İmara açtık ruhsatı online veriyoruz, yapı stoku çalışmaları yapıyoruz. 30 derece Çiğli uygulaması bitti onu da Ocak ayında hayata geçireceğiz. Uygulamaya girip konumuzu 3D göreceksiniz ve size ekranda görüntülü yol tarifi yapacak. Yaptığımız işlerin en büyüğü E-Devlet'e belediyemizi entegre etmekti. Çiğli Belediyesi'nde E-Devlet üzerinden işlem yapılıyor. CİMER ve HİM'e de adapteyiz. Yani biz 400 bin başvuruya dönüş yapıyoruz” dedi.
"7 BİN 700 MÜLTECİ VAR"
İlçe sınırlarındaki mülteci sayısına dikkat çeken Gümrükçü, “1800 mülteci… Bir tarama gerçekleştirdik ve resmi rakamlara göre 100 mülteci var. Gayri resmi bilgiye göre Çiğli’de bile 7 bin 700 yabancı uyruklu yabancı uyruklu insan var. Yani devletin bile tespit edemediği 5 bin kişi daha var” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.