Güneş enerjisi para kazandırmaya başladı

Güneş enerjisi para kazandırmaya başladı

Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’nde 2013’te çalışmalarına başladığı ve 2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı.

Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’nde 2013’te çalışmalarına başladığı ve 2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2016 yılının Haziran ayından itibaren Fotovoltaik Güç Tesisi için harcadığı paranın tamamını burada üretilen elektrikten karşıladı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, çevreci enerji kaynaklarının önemine değinerek, “Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz” dedi.

Erzene Mahallesi’nde 2 bin 500 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşılayıp kar etmeye başladı. Güneş enerjisini paneller aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında hibe krediye hak kazanmıştı.

Bu kapsamda tesisin kurulması için ödenen 820 bin liralık ihale bedelinin 234 bin lirasını Bornova Belediyesi karşılarken, 586 bin lirasını İZKA karşılamıştı. Erzene Mahallesi’ndeki 7 dönüm alana kurulan ‘Sistem’, 2014 yılının sonunda elektrik üretmeye başladı. 2016 yılı Haziran Ayı’ndan itibaren de maliyetini tamamen çıkarıp, para kazandırmaya başladı. 2013 yılında çalışmaları başlayan ve 2014 yılının sonunda üretime geçen Tesis 2015’te 150 bin lira, 2016 yılının ilk altı ayında ise 80 bin liralık elektrik üretti. 7 dönüm alandaki güneş panelleri aracılığıyla üretilen elektrik enerji dağıtım şebekesine veriliyor.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesini sağlayan sistemin bir yandan tasarruf sağlarken, bir yandan da da çevrenin kirlenmesine neden olan karbon salımının önüne geçtiğini söyledi. Elektriği temiz ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmenin önemine değinen Başkan Atila, “Fotovoltaik Güç Tesisimiz belediyemize olan maliyetini karşıladı. Önümüzdeki süreçte üretilen elektrik belediyemize ve ülkemize kazandıracak. Dileğim bu tür tesislerin artması. Elektrik enerjisi için ödediğimiz faturalardan tasarruf etimiz kaynaklarla ilçemize daha çok yatırım yapıyoruz ” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.