Gurbetçilerin sorunları Meclis gündeminde

Gurbetçilerin sorunları Meclis gündeminde

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunlarını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getiren CHP'li Fethi Gürer, "Sorunlarının düzenli takibi ve gereken desteğin sağlanması önemli." dedi.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunlarını TBMM gündemine getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in verdiği yazılı soru önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlıklarına verilen yurtdışında teşkilat kurma yetkisi doğrultusunda 20 kadronun ihdas edildiğini, ayrıca teşkilatlanma kapsamında da 24 personelin kadro ihdası talebinin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne iletildiğini belirtti.

Milletvekili Gürer, yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza bulundukları ülke şartlarına ve görevin gereklerine uygun olarak hizmet verecek yeterli kadro mevcut mudur; kadro açığı bulunmakta mıdır?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza gerekli durumlarda idari ve hukuki süreçte destek verilmesi için ayrıca kurum dışı destek alınmakta mıdır?

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarının mesleki eğitim imkanlarından çok daha fazla yararlanabilmeleri için fuar, seminer ve toplantı faaliyetleri ile ilgili çalışmalar son 3 yılda ne kadar sağlanabilmiştir?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemiz ile olan bağlarının güçlü kalması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürüten kurum, kuruluş ve kitle örgütü sayısı kaçtır?”

183574.jpg

AİLE BAKANLIĞINA YURTDIŞINDA TEŞKİLAT KURMA YETKİSİ

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık,

Yurt dışında yaşayan Türk kökenli vatandaşlara bulundukları ülkede karşılaştığı bireysel, ailevi, kültürel ve sosyal sorunlarla mücadelede Bakanlıklarının hizmet alanı çerçevesinde destek vermek adına, 2014 yılında yurt dışı teşkilatı kurma yetkisi verildiğini ve ve bu çerçevede 20 kadro ihdas edildiğini açıkladı.

ilk aşamada Almanya’da Berlin Büyükelçiliği nezdinde 1 Müşavirlik; Köln, Düsseldorf, Münih, Hamburg ve Stuttgart Başkonsolosluklarımız nezdinde 5 Ataşelik kurulmasının kararlaştırıldığını belirten Bakan Yanık, “Bakanlığımızın ilk- yurt dışı temsilciliği olan Düsseldorf Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği 27.05.2015 tarihinde faaliyete geçmiştir. Hâlihazırda Düsseldorf Ataşeliğimizde 1 Ataşe görevlendirilmiş olup, beraberinde 1 Büro Personeli ve 2 Sosyal Pedagog istihdam edilmiştir. Ayrıca mezkûr Ataşeliğimiz kadrosunda bulunan 2 Sosyal Pedagog geçici görev ile T.C. Köln Başkonsolosluğu nezdinde vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır” dedi.

24 PERSONEL İÇİN KADRO TALEBİ

Bakanlıklarının AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı olarak yurt dışı temsilciliklerine yönelik teşkilatlanma çalışmalarına başladığına işaret eden Bakan Yanık, “Bu çerçevede, Ataşe veya Müşavirle birlikte çalışacak kişilerin sözleşmeli personel kapsamında istihdamını temin etmek üzere, 6 sekreter/takipçi, 18 uzman unvanını haiz toplam 24 personelin kadro ihdası talebi Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne iletilmiştir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yerel makamlarla ilişkilerinde hukuki konularda ihtiyaç duyabilecekleri bilgi ve yönlendirmenin sağlanması amacıyla Dışişleri Bakanlığınca hukuk danışmanları istihdam edilmekte olup, yurt dışı temsilciliklerimize başvuran vatandaşlarımız gerekli görüldüğü durumlarda söz konusu danışmanlara yönlendirilmektedir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yurt dışında yaşayan binlerce yurttaşımız var. Bulundukları ülkelere göre farklı sorunlarda yaşıyor. Aileleri ile olanlar yanında ailelerinden uzakta yurt dışına gidip çalışan ,yerleşen yurttaşlarımızın da sorunlarının düzenli takibi ve gereken desteğin sağlanması önemli. Bu konuda eğitim başta farklı alanlarda yapılması gerekenler önemle takip edilmelidir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.