Gürer: Mevcut iktidarın iş bilmezliği sorunlar yaratıyor
Altunhisar-Bor-Çiftlik ilçesi ve Niğde Merkez ilçesinde üç günde beş yüze yakın esnaf ve vatandaşla görüşen Gürer, "İşyerlerinde makina sesleri azalıyor” dedi.
Altunhisar-Bor-Çiftlik ilçesi ve Niğde Merkez ilçesinde üç günde beş yüze yakın esnaf ve vatandaşla görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnafların sorunlarını dinledi. Esnaflar, "Malzeme fiyatlarının sürekli arttığını ve günlük olarak değiştiğini anlatıp, satış yapamadan fiyat değişiyor. Sattığımızı aynı fiyatla alamayınca ne yapacağımızı da bilemez haldeyiz” dedi.
Bor Sanayide Esnaf ziyaretiyle ilgili izlenimlerini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çoğu dükkânda işyeri açık iken ışıkların kapalı olduğunu ve işyerinde makine sesi çok yerde duymadığını söyledi.
Malzeme Fiyatları 3 Kat Arttı
CHP Milletvekili Gürer’e Bor ilçesinde yaşadıkları sorunları anlatan marangoz ustası, malzeme fiyatlarının son birkaç ay içinde 3 kat arttığını belirtti. Yaz döneminde 2.5-3 lira civarında olan menteşe fiyatının bugün 8 liraya kadar çıktığını anlatan usta, “Sunta 400 lira oldu. Yazın 80 liraya aldığımız malzeme fiyatı şimdi 130 liraya kadar çıktı. Geçen yıl 1300 liraya yaptığımız TV ünitesini bugün 2 bin 500 liraya yapmaz zorunda kaldık. Böyle olunca da talep düştü” dedi.
Ölçü Almaya Giderken Önümü İlikliyorum
Müşteriye ölçü almaya giderken, işi yaptırmaktan vazgeçmesin diye önünü ilikleyerek gittiğini anlatan marangoz ustası, “Müşteri usta, usta ise müşteri durumuna geldi. Fiyatları duyan iş yaptırmıyor. Buna bir önlem alınmalı, her şey Dolara endekslendi. Bu kadar olmaz!” ifadelerini kullandı.
Daha Önce Böyle Bir Sıkıntı Yaşamadık
Malzeme fiyatlarındaki artış ve müşterinin iş yaptırmamasıyla ilgili sorunlarını anlatan bir başka usta ise daha önce böyle bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi. Dolar artışı nedeniyle malzeme fiyatlarının adeta uçuğunu belirten usta, dolarla ilgisi olmayan ve Türkiye’de sunta gibi ürünlerin de dolar arttıkça fiyatlarının artmasına anlam veremediklerini söyledi.
Malzeme Fiyatları Katladı, Ürün Fiyatımız Artırdık Mı İş Yapamıyoruz
Malzeme fiyatları artarken, kendilerinin satış fiyatlarının yerinde kaldığını anlatan sanayi esnafı, “Hem malzeme artıyor hem de dükkân kirası, stopaj, eğitime katkı payı gibi ödemeler işliyor. Ama biz iş yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
Çancılık Mesleğinin Son Temsilcileri De İş Yapamamaktan Şikâyetçi
Geçmiş yıllarda Bor’da 30’a yakın çancı dükkânı varken bugün çancılık mesleğinin son 2 temsilcisinden biri olan çancı ustası ise malzeme fiyatlarının bir yıl içinde 3 katına çıktığından yakındı. 5 liraya aldıkları bakır, sac ve telin fiyatının 15 liraya çıktığı belirten çancı ustası “Malzeme 3 katına çıktı ama bizim satış fiyatlarımız yerinde sayıyor. Buna rağmen satış yapamıyoruz” dedi.
Besici Koyun Satamıyor Ki Çan Alsın
Malzeme fiyatlarının artık günlük olarak değiştiğini söyleyen usta, “Biz çanı satmasak, yerinde dursa daha çok değer kazanıyor. Geçen sene kuzu 1000 lira idi. Bugün de 1000 lira. Adam kuzuyu satamadığı için gelip buradan çan almıyor” diye konuştu.
Dükkânlar Kapalı Zannettim
Sanayi esnafı ziyaretiyle ilgili izlenimlerini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sanayiye girdiğimde çok sayıda dükkânın ışığı yapmıyor, dükkân ve atölyelerden makine sesi gelmiyordu. Ben de işyerleri kapalı zannettim. Meğer iş yapamadıkları için makineler kapalıymış. Sanayide işlerin hiç bu kadar durgun, esnafımızı dertli görmedim. Sorunlar her gün artıyor. Vadeli alımda, satışta durmuş, daha çok peşin iş yapılıyor. Esnaf yarın ne olur bilemez durumda ” dedi.
Sanatkârlar Ve Ustalar Dertli
Anadolu’da malzeme fiyatlarının artışıyla ortaya çıkan iş üretememe durumuna karşı sanatkârların ve ustaların hem dert yanıp hem de üzüntülerini dile getirdiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Esnaf sattığı malzemenin yerine yenisi koyamıyor. Artık günlük fiyat değişkenliği var. Bu durum piyasa dengelerini alt üst ediyor. Üreten girdi maliyetini ürüne yansıttığında bu kere talep düşüyor” şeklinde konuştu.
Güven Ortamını Ortadan Kaldırdılar
6 ay içinde 3 kez Merkez Bankası başkanının değiştiğini hatırlatan Gürer, “Sorunlar yaratan mevcut iktidarın iş bilmezliği, Önce fabrikaları, limanları, elektrik şirketlerini, kamu çarlıklarını sattılar. Sonra arazileri sattılar. Son olarak belli bir tutar ile T.C vatandaşlığı verdiler. Ülkede hak, hukuk, adalet geriledi. Güven ortamını da kalmayınca ve ithalatçı bir yaklaşımla sorunu çözmeye çalışırsan olacağı buydu” dedi.
Ben Umutsuz Değilim
Fiyat istikrarsızlığının neden olduğu şartların ortadan kaldırılması gerektiğini anlatan Gürer, “üreten bir ülke olmalıyız. İthalatçı anlayışından vazgeçmeliyiz. Kamucu bakışla, Demokrasi işletilerek, yargı bağımsızlığı sağlanarak çok kısa sürede ayağa kalkarız. Bir erken seçimle iktidar değiştiğinde bu yaşadığımız sorunların üstesinden gelebiliriz. Ben umutsuz değilim, gelecek günler daha güzel olacak” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.