Halit Refiğ’in anısına panel düzenlendi

Halit Refiğ’in anısına panel düzenlendi

Usta yönetmen Halit Refiğ’in filmlerinin yer aldığı Yeniden Sinematek gösterimleri, 20 Ekim Pazar günü İzmir Sanat'ta ‘‘Hanım’’ filmi ile devam etti. Ayrıca filmin ardından "Ulusal Sinema ve Ötesi: Halit Refiğ Sineması" başlıklı panel düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Yeniden Sinematek gösterimleri ekim ayında Halit Refiğ’in anısına düzenlendi. Program kapsamında film gösterimleri, söyleşiler ve Halit Refiğ’in eşyalarının yer aldığı sergi izleyiciyle buluştu. 6 Ekim’de Gurbet Kuşları ile başlayan film gösterimleri, 20 Ekim’de ‘‘Ulusal Sinema ve Ötesi: Halit Refiğ Sineması’’ başlıklı bir panel ve ‘‘Hanım’’ filmi ile devam etti. Panelde yer alan konuşmacılar, Halit Refiğ’in sinemasına dair açıklamalarda bulundu.

‘‘HALİT REFİĞ, ATATÜRK'ÜN YAPTIĞI AYNI BİLİNÇLİ BİR FELSEFE İLE YOLA ÇIKMIŞ’’

Halit Refiğ'in sinema anlayışının ele alındığı ‘‘Ulusal Sinema ve Ötesi: Halit Refiğ Sineması’’ başlıklı panel moderatör Zühal Çetin Özkan’ın sunumuyla başladı. Halit Refiğ’i ulusallaşma kavramı ile inceleyen Prof. Dr. Hidayet Hale Künüçen, ‘‘Halit Refiğ gerçek bir Türk aydını, gerçek bir entelektüel yazar, yönetmen, kuramcı, sinema yazarı. Hiçbir yönetmen yok ki onun döneminde hem adına bu kadar yayın yapılsın hem de kendisi bu kadar yayın eseri yazsın. Bir dava insanı. Ülkemiz sineması üzerine çok düşünceler üretmiş, çok fikirler üretmiş. Sinemada batılı eğilimler yerine, ulusal ve yerli eğitimi tıpkı Atatürk'ün yaptığı aynı bilinçli bir felsefe ile yola çıkmış bir insan. Yaptığı filmlerle de bu düşüncelerin örneklerini vermeye çalışmış.’’ ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç, Halit Refiğ’i sinemacı-tarihçi kavramı çerçevesinde ele alırken, Dr. Öğretim Üyesi Pınar Tınaz ise üç farklı dönemden üç film ile usta yönetmenin filmlerini inceledi.

image-609c449e5d7a2de8d6b323490afda71820194144.png

HALİT REFİĞ SERGİSİ

Türk sinemasının usta ismi Halit Refiğ’in 90. doğum yıl dönümü ve aramızdan ayrılışının 15. yılı anısına hazırlanan “Halit Refiğ: Aşk ve Ölüm Senaryoları” programında gerçekleştirilen sergi, 27 Ekim tarihine kadar ziyarete açık olacak. Hilmi Nakipoğlu’nun Halit Refiğ sergisi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Üst Galeri’de yer alıyor. Sergide, film afişleri, filmlerden fotoğraflar, kitaplar, Halit Refiğ’e yazılmış mektuplar ve Halit Refiğ’in el yazması senaryoları yer alıyor.

27 EKİM’DE KÖPEKLER ADASI İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK

Yeniden Sinematek ''Halit Refiğ: Aşk ve Ölüm Senaryoları'' gösterimleri, 27 Ekim’de Köpekler Adası ile son bulacak. Halit Refiğ’in yazıp yönettiği 1997 yapımı filmde Tanju Gürsu ve Perihan Savaş başrolleri oynuyor. Film, kendini mesleğinde yeniden kanıtlamak için savaş veren yaşlı bir gazeteci ile ıssız bir adada kendini köpeklerine adayan eski bir sanatçısının dramatik öyküsünü konu ediniyor. Gösterim İzmir Sanat Büyük Salon’da 19.00’da başlayacak.

image-84b816af78cbe0f85ba72b9ed11bf5feb1832136.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.