Hasan Dalgıç'tan fotoğraf sergisi
‘Mülteci Hayatlar’ adı verilen projenin ilk sergisi, Sinop 1. Uluslararası Mutluluk Festivali’nde açılıyor.
Bu yüzyılın en kirli savaşının Türkiye’ye savurduğu 3 milyon mültecinin hayatları; foto-öyküler ile belgesel filmin yer aldığı özel bir çalışmayla mercek altına alınıyor. Gaziemir Belediye Basın Danışmanı ve Fiore Ajans Direktörü Hasan Dalgıç tarafından hazırlanan ‘Mülteci Hayatlar’ isimli projeye ait ilk sergi, bu yıl birincisi düzenlenecek Sinop Uluslararası Mutluluk Festivali’nde açılacak. Tarihi Sinop Cezaevi’nde 31 Ağustos 2016 tarihindeki sergi açılışının ardından, konuyla ilgili bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Mülteci sorununun, Bodrum’da sahile vuran cesediyle tüm dünyanın vicdanını kanatan Aylan Bebek sayesinde gündem olabildiğine vurgu yapan Dalgıç, “Yüzyılın en büyük trajedisinin tek kurbanı Aylan değildi. Özenle örülüp atkuyruğu yapılmış saçları, bot batarsa suda ağırlık yapmasın diye kesilen Afgan kız var. Anne babası karşıya geçince; elinde bir çanta ve kardeşinin biberonuyla kala kalan isimsiz 9 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu var. Enkazdan sağ çıkan Ümran var. Bunun gibi binlerce öykü var ve bu öykülerin yazılması gerekiyor” dedi. Dalgıç, Uzun soluklu çalışmanın sonunda, Mülteci Hayatlar adıyla belgesel bir filmin çekilmesini de amaçladığını söyledi.
Milli tenisçinin kaçış öyküsü…
Mülteci Hayatlar Projesi’nin ilk sergisinde, Osmanlı döneminde Şam’a vali gönderilen Abdullah Şükri’nin soyundan gelen, 30 yaşındaki Suriyeli milli tenisçi Cevad Şükri ile İzmir’de kurduğu işletmeyle 42 kişiye istihdam sağlayan Hussam Fansa’nın öyküleri yer alıyor. Serginin omurgasını oluşturan ve ülkesinde ‘kortların altın çocuğu’ olarak tanınan Şükri’nin, ‘ikinci vatanım’ dediği Türkiye’deki antrenörlük hayatından karelerin yer aldığı sergide ayrıca; 4 çocuğuna bakmak için hurdadan bulduğu dikiş makinesiyle mücadele veren Hadice Meskani ve 5 çocuk 1 torun sahibi 39 yaşındaki Henedi Zeyno’nun öyküleri de bulunuyor.
Hırçın mavinin, yeşil kucağı…
Son yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye’de insanları en mutlu kent seçilen Sinop’taki festival, 1-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. ‘Hırçın mavinin yeşil kucağı’ olarak bilinen Türkiye’nin en kuzey ucundaki Sinop’ta 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde başlayacak festivalde, Türkiye’nin çeşitli yörelerinden 40’ın üzerinde sanatçı eserlerini ve performanslarını sergileyecek.
Yılda ortalama 1 milyon turist çeken Sinop’un kentsel, çevresel ve kültürel değerlerinin korunmasına dikkat çekmeyi ve kentin sokaklarını sanatla donatmayı amaçlayan festival, Sinop Belediyesi ve Sinop Güçbirliği Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleşiyor. Özellikle kadın ve çocukların katılacağı atölye çalışmaları ve kültürel etkinliklerin düzenleneceği festivalde, Türkiye’de tüketilen balığın yüzde 22’sini çıkaran Sinoplu balıkçıların teknelerinin denize açılması da özel bir törenle gerçekleştirilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.