Hayatın tadı tuz değil
İzmir Medicalpark Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, aşırı tuz kullanımının sağlık açısından birçok zararı bulunduğunu belirtti,
tuzun, felç, körlük, kalp ve böbrek yetmezliği ile hipertansiyon birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu kaydetti. Saklamaz besinlerde tuz yerine limon kullanılmasını önerdi.Türk insanının, günlük alınması gereken tuz miktarının 3 katından fazla tuz kullandığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Saklamaz, “Tuz günümüzde çok fazla kullanılan bir besin maddesi. Ülkemizde ortalama 20 gram civarında kullanılmaktadır. Bu durum kültürümüzden, damak tadımızdan ve yemek alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor ve kolay kolay değişmiyor. Bu nedenle çocuklarımızın yemeklerine az tuz koyarak onların gelecekte az tuz tüketmesini sağlayabiliriz. Yemeği tuz olmadan lezzetlendirmek için değişik baharatlar ve limon kullanılmasını öneriyoruz” dedi.
Felç riski
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta su tutulumuna ve dolaşım sistemine bağlı hasara neden olduğunu kaydederek, “Gereğinden fazla tuz tüketimi tansiyon yüksekliği ve organ hasarlarını beraberinde getiriyor. Yüksek tansiyon geri dönüşü olmayan organ hasarlarına, felç, kalp kirizi, körlük ve böbrek yetmezliğine varan sonuçlar doğuruyor. Günlük tuz tüketiminin normal seviyeye düşürülmesi felç ve kalp krizi riskini azaltıyor” diye konuştu.
Restoranlar özen göstermeli
Yrd. Doç.Dr. Saklamaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tuzun, vücudun ihtiyacı kadar kullanılması çok önemli. Yeme hizmeti veren restoran ve kafeterya gibi yerlerin tuz kullanımı konusunda hassas olmaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmalarını destekliyoruz. Çünkü tuzu ne kadar az tüketirsek o derecede hastalıklardan korunmuş oluruz. Toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi çok önemli.”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.