“HEM İSTİHDAM HEM İŞSİZLİK ARTIYOR”
Hükümetin 2017 başından itibaren başlattığı istihdam seferberliği olumlu etkilerini göstermeye başladı.
1 Ocak-3 Mayıs 2017 tarihleri arasında 767 bin 322 kişi 4A statüsünde işçi olarak çalışmaya başlarken, hem işsizlik rakamının hem de istihdamın artması kafaları karıştırıyor. Sektöründe yaklaşık 5 bin Kobi’yi çatısı altında toplayan Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği’nin (AKGİAD) yaptığı araştırma bu konuda çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.
AKGİAD Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, Türkiye İstatistik Kurumu’nın (TÜİK) son açıklamasında Ocak ayı işsizlik oranının %12,7’den %13’e yükseldiğini hatırlatarak, “Devletimizin istihdamı artırıcı teşvikleri etkisini göstermeye başladı. Kobi’ler bu imkânlardan yararlanarak ölçeklerine göre ek istihdam sağlıyorlar. Ancak geriye doğru dört haftada iş aramaktan umudunu kestiği için işsiz kategorisinden çıkarılan yaklaşık 2 Milyon 300 bin insanımız var. Bu insanlar resmi olarak işsiz görünmüyorlar ama gerçekte işsizler. İstihdam seferberliği ile bu insanlarımızın önemli bir bölümü yeniden iş aramaya başladığı için işsiz sayımızda da artış yaşanıyor” dedi.
İŞ BULSA HEMEN ÇALIŞACAK
Sektörde yaklaşık 3 bin kişiye ek istihdam sağlandığı bilgisini veren Kebir, 1 Ocak tarihinden bugüne işbaşı eğitimi ve toplum yararına hizmetlerde çalışanlar dâhil edildiğinde ek istihdamda 1 Milyon rakamına ulaşıldığını hatırlattı. Bu ivmenin yıl sonuna kadar devam etmesi hâlinde hedeflenen 2 Milyon istihdama ulaşılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Volkan Kebir, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın 7 Şubat günü TOBB Ekonomi Şûrası’nda başlattığı istihdam seferberliğine iş dünyasının elinden gelen katkıyı yaptığı görülüyor. Ancak istatistiki verileri hazırlamada uygulanan modeller hem istihdamın hem işsizliğin arttığı ilginç sonuçları karşımıza çıkarabiliyor. Bugün itibarıyla 4 milyonluk işsiz stoğumuz var. Ancak işsiz sayımıza dâhil olmayan yaklaşık 2 Milyon 300 bin insanımız daha var. Bu insanlar son dört haftada iş aramamış, kendi işini kurmamış ya da işbaşı eğitimine başlamamış kişilerden oluşuyor. Ancak iş bulsa hemen işbaşı yapabilecek insanlar bunlar. TÜİK 3 yıl öncesine kadar 4 haftalık aralığı 12 hafta olarak değerlendiriyor, böylece son 3 ayda iş aramayan insanları işsiz stoğundan düşüyordu. Bizler de daha sağlıklı veriler üzerine konuşabiliyorduk. TÜİK’in bu konuda eski uygulamasına dönmesinde yarar görüyoruz”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.