Hemşirelik tarihi her yönüyle konuşuldu
Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi’nde “I. Uluslararası ve III. Ulusal Hemşirelik Tarihi Kongresi”, “Geleneksellikten Profesyonelliğe” sloganı ile düzenlendi.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde yapılan etkinliğe Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, çeşitli üniversitelerden alanlarında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Onursal Başkanlığını Prof. Dr. Necdet Budak ve Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar’ın yaptığı kongrenin eş başkanları Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmet Eşer ve Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol oldu.
Kongrenin açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hemşirelik mesleğinin tarihinin nasıl başladığını ve ülkeler bazında sağlık tarihindeki gelişmeleri tartışacağımız kongremiz, “Geleneksellikten Profesyonelliğe” gibi güzel bir sloganla yola çıktı. Bilgi birikimin paylaşılması uluslararası anlamda çok önemli. Portekiz’den, Yunanistan’dan, İngiltere’den, İran’dan konuklarımız var. Üniversitemizde bu kongrenin yapılması da bizim için ayrı bir gurur. Hemşirelik Fakültemiz yararlı kongrelere ve aktivitelere imza atıyor. Fakülte yönetimimizi tebrik ediyor, kongrenin verimli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Asiye Durmaz Akyol, bir mesleğin durumunu anlamak ve yorumlamak için ilk çağlara gitmek ve tarihsel gelişimine göz atmak gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Akyol, “10 yıl önce mesleğin tarihini merak eden ve ilgi duyan arkadaşlarımızla birlikte büyük bir heyecanla bu yola çıktık. Meslekleşme sürecinde yapılan her türlü olayın yazılması ve belgelerle saklanması son derece önemlidir. Geçmişten günümüze, geleneksellikten profesyonelliğe doğru gidiş sürecinde neler yaşandığının ve kat edilen yolların bilinmesi, geçmişimizi anlamamızı sağlayacaktır. Tarihin derinliklerinde ilerlerken elde edilenlerin günümüze ışık tutmasını sağlamayı istiyorsak bu alandaki bilgileri, belgeleri değerlendirmeyi, arşivlemeyi ve bir sonraki kuşağın muhafaza etmesi için aktarabilmeyi başarmalıyız” dedi.
Kongrede konuşan Organizasyon Eş Başkanı Prof. Dr. İsmet Eşer, “Hemşirelik tarihini bilmek, geçmişi analiz ederek geleceğimizi planlamamız açısından önemlidir. 1. Kongreden itibaren hemşirelik tarihi konusunda kongremizin amacına ulaşmaya başladığını gözlemliyoruz. Birçok arkadaşımızın seçici algılarının geliştiğini gördük. Bu organizasyon geçmişte sahip çıkamadığımız hemşirelik tarihine ilişkin belge ve projelere bundan sonra sahip çıkacağımızın bir göstergesidir. Kongrenin bilimsel ve sosyal açıdan verimli geçmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Ulusal ve uluslararası çeşitli üniversitelerden ve farklı sağlık kuruluşlarından hemşirelerin, akademisyenlerin ve alanında yetkinliğe sahip bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen kongrede hemşirelik tarihi, mesleğin geleceği, mitolojide sağlık, geleneksel hasta bakımı, geçmişten geleceğe bulaşıcı hastalıklarla mücadele, hemşirelikte liderlik ve lider hemşireler, kadın hareketleri ve kadınların sağlık alanına girişi, Atatürk ve Türk kadını, Türkiye’de lisans öğretiminin durumu ve iyileştirilmesi gibi konular tartışılıyor. Akademisyenlerin sözel bildirimlerinin ve düzenlenen çalıştay raporunun da sunulduğu etkinlikte müzik dinletisi ve tiyatro gösterimi gibi sanatsal aktiviteler de yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.