Her gün 1 diş sarımsak tüketirseniz... Kalp krizi riskini azaltır!
Sağlıklı kalbe sahip olmanın yolu doğru gıdaları tüketmekten geçiyor. Her gün 1 diş sarımsak, haftada 3 kez nohut gibi kuru bakliyat tüketmek kalp krizini önlediği açıklandı.
Kalp ve damar hastalıkları gençyaşlı birçok kişiyi tehdit ediyor. Uzmanlar korunmak için doğru beslenmek gerektiğini belirtiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, tuz, şeker ve alkolden uzak durmak gerektiğini belirterek, kalp sağlığını korumanın yollarını şöyle anlatıyor...
ÖNCE YAĞI AZALTIN
Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Haftada en az 2 kere balık yiyin. Tam tahılları tüketin. Margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağını tercih edin. Yağın çeşidi de önemlidir. 1 tatlı kaşığı yağ yerine, 5 zeytin veya 4-5 fındık veya 2 ceviz yiyebilirsiniz. bakla gil tüketin Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağıdır. Kkolesterolü düşürücü etkileri vardır.
ÖLÇÜLÜ PROTEİN
Kalp sağlığı için protein grubu besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı. Yağsız kırmızı eti ve tavuğu haftada 1 kez, balığı 2-3 kez, baklagilleri de 2-3 kez yenilmesi gerekir
DOST BESİNLER
Her gün 1 diş sarımsak: Sarımsak; damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek, koroner kalp hastalıkları riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak yenilebilir. Balık: Balık ve balık yağı, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki Omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Balığı, ızgara, buğulama, füme şeklinde tüketebilirsiniz.
KURUYEMİŞ
Ceviz, fındık; antioksidan özelliği olan Omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir.
ESMER TAHIL
Yulaf, çavdar ve tam buğday ununun; B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Yulaf gevreği, kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur tüketimini artırabilirsiniz. Üzümün kırmızısı: Kırmızı üzümün içeriğindeki yüksek antioksidanlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır.
Özellikle çekirdekli kuru kırmızı üzüm tüketilmesi önerilir. Domates -karpuz: Domates-karpuz, antioksidan özelliği olan likopeni yüksek oranda içeriği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.