Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

HİSTAMİN İNTOLERANSI: BELİRTİLERİ VE GIDA ALTERNATİFLERİ

Vücudumuzda doğal bir haberci olan ‘’Histamin’’ protein içeren amino asitlerin parçalanma ürünüdür; hem vücudun kendisi tarafından oluşturulur, hem de gıdalardan alınır. Histamin intoleransı, vücuda besinlerle alınan ya da sentezlenen histaminin yeterince yıkılamaması sonucu vücutta birikmesi ile oluşur ve kişiler de alerjik reaksiyonları taklit eden çok sayıda semptoma neden olabilen bir sağlık sorunudur.

Histamin intoleransının tipik semptomları arasında baş ağrısı, yüzdeki cildin kızarması (kızarma), vücudun kaşınması ve kızarması, mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı bulunur. Kan basıncında düşüş, baş dönmesi veya hızlı kalp atışı nadirdir ancak aynı zamanda mümkündür Semptomlar genellikle histamin içeren yiyecekleri tükettikten yaklaşık 45 dakika sonra ortaya çıkar ve sekiz ila on iki saat sonra azalır. Çeşitli histamin içeren gıdaların toleransı kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden bir yemek günlüğü tutmak yardımcı olacaktır.

holistikmuhendis.png

Histamin intoleransınız varsa kaçınmanız gereken yiyecekler;

Peynir: Camembert, Gouda, Parmesan, Emmentaler veya Cheddar gibi daha uzun olgunlaşmış çeşitler
Füme ve salamura balık
Et: sosis, kurutulmuş salam, tütsülenmiş ve kurutulmuş jambon
Alkol: kırmızı ve beyaz şarap, bira, şampanya,
Elma sirkesi hariç sirkeler
Maya ürünleri, soya ürünleri, ekşi hamur ve çavdar
Çikolata ve kakao içeren diğer gıdalar, siyah çay
Baklagiller, Fındık, özellikle ceviz
Çilek, ahududu, portakal ve diğer turunçgiller, muz, ananas, kivi, armut Buğday tohumu
Bazı sebzeler de yüksek miktarda histamin içerebilir veya vücutta histamin salınımını teşvik edebilir. Bunlara lahana turşusu, patlıcan, ıspanak, avokado ve domates dahildir.
Genel olarak, bir gıdanın raf ömrü ne kadar eski ve uzun olursa, histamin içeriği o kadar yüksek olur. Fermantasyon ve fermantasyon süreçleri, gıdaların taze olduklarından daha fazla histamin içermesini sağlar.

Histamin bakımından düşük besinler ise;

Peynir: Krem peynir, tereyağlı peynir, süzme peynir, mozzarella peyniri, ricotta veya lor peyniri gibi kısa sürede olgunlaşan türler
Balık: taze yakalanmış beyaz balık veya yüksek kaliteli dondurulmuş ürünler
Tahıllar: pirinç, mısır, kinoa, yulaf, amaranth, mısır
Tatlı kestane
Bitkisel süt ve ürünleri, krema, ekşi krema
Bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu, elma şurubu
Elma sirkesi, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı
Meyveler: yaban mersini, yaban mersini, kuş üzümü, yaban mersini ve kızılcık elma kiraz, mango, kayısı kavun
Sebzeler: Marul, patates, tüm lahana türleri, pancar kökü, kabak, soğan, turp, kırmızı biber, havuç, salatalık, pırasa, kabak, kuşkonmaz, sarımsak, turp (yaban turpu hariç)
Histamin intoleransı kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, alternatiflerden hangisinin sizin için iyi olduğunu bulmak size kalmıştır. Önce deneyin, yiyecekleri sırayla değiştirin. Bilinçli bir diyetle, genellikle histamin intoleransının semptomlarını kontrol altına alınabilir.
Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar